Το θηλυκό πρόσωπο της ποίησης στη Θεσσαλονίκη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το θηλυκό πρόσωπο της ποίησης στη Θεσσαλονίκη

Συλλογικό έργο

Κατερίνα Καριζώνη

Ζωή Καρέλλη

12.56€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789604540204

  • Κατηγορίες:

    Ποίηση , Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2007

  • Εκδότης

    Ερωδιός

[...] Η Θεσσαλονίκη είναι μια γεωγραφία της σκέψης μας. Πού όσο περνάει ο καιρός τούς δρους αλλάζει και τα σύνορά της. Μια γεωγραφία που η καθεμία μεταφράζει διαφορετικά σε λέξη. Έχουν πολλές φορές και ομίχλη και υγρασία τα ποιήματα εδώ και φως θαλασσινό.
Οι ενότητες που παρουσιάζονται έχουν η καθεμιά την ιδιοχρωμία της, η καθεμιά και το ιδιοσυγκρασιακό της κλίμα. Δεν θα μπορούσε να `ναι διαφορετικά άλλωστε. Κι αν θεωρείται βέβαιο πώς ο χρόνος επέφερε αλλαγές στους τρόπους εκφοράς του στίχου, το άλλο ερώτημα είναι αν έφερε αλλαγές και στη χροιά του ήχου της ποιητικής λέξης, τέτοια πού να γίνεται ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Εδώ ας απαντήσουν άλλοι αρμοδιότερα.
Το τετελεσμένο γεγονός της έκδοσης, όσο κι αν δείχνει αμετάκλητο, οριοθετεί προσωρινά μόνο το περίγραμμα του προσώπου της ποίησης πού αδρά χαράχτηκε. Ο χρόνος εισφέρει πάντα τη δική του κρίση και είναι βέβαιο ότι αποφασίζει αδέκαστα. Μέχρι τότε η συνάντηση με τους αναγνώστες θα αποτελεί τη βασική πυξίδα της πορείας του έργου. Στην Ποίηση όμως, όποιο πρόσωπο κι αν έχει, αρμόζει αίσιος καιρός.

Μαρία Αρχιμανδρίτου

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Καριζώνη

Κατερίνα Καριζώνη (Συγγραφέας)

Η Κατερίνα Καριζώνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές, έξι παιδικά βιβλία και δύο μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Καστανιώτη, "Ο άγγελός μου ήταν έκπτωτος", το 1997, και το "Βαλς στην ομίχλη", το 2001. Εργάστηκε επί δεκαπέντε χρόνια στην Εθνική Τράπεζα, απ΄ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά και εφημερίδες με κριτικές, δοκίμια και λογοτεχνικά κείμενα.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ζωή Καρέλλη

Ζωή Καρέλλη (Συγγραφέας)

ΖΩΗ ΚΑΡΕΛΛΗ (1901-1998) Η Ζωή Καρέλλη (Χρυσούλα Αργυριάδου το γένος Πεντζίκη) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αδελφός της ήταν ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης. Ασχολήθηκε με την εκμάθηση ξένων γλωσσών και τη μουσική και παρακολούθησε μαθήματα Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά το 1944 ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου. Πρωτοεμφανίστηκε στο χώρο των ελληνικών γραμμάτων το 1935 από τις στήλες του περιοδικού Το 3ο μάτι, όπου δημοσίευσε το πεζογράφημα Διαθέσεις. Το 1937 πρωτοδημοσίευσε ποίημά της (Φετεπουρσικρί) στο περιοδικό Μακεδονικές Ημέρες. Εξέδωσε δώδεκα ποιητικές συλλογές, πέντε θεατρικά έργα και πολλά δοκίμια, ενώ πολλά κείμενά της βρίσκονται δημοσιευμένα σε λογοτεχνικά περιοδικά, όπως τα Φιλολογικά Χρονικά, Νέα Εστία, Μακεδονικά Γράμματα, Μορφές, Ο Αιώνας μας, Σημερινά Γράμματα, Καινούρια Εποχή, Πνευματική Κύπρος, Νέα Πορεία. Υπήρξε μέλος του κύκλου του περιοδικού Κοχλίας της Θεσσαλονίκης. Ποιήματά της μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες. Ασχολήθηκε επίσης με τη λογοτεχνική μετάφραση, κυρίως έργων του Τόμας Έλλιοτ. Τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη ποιητική συλλογή Κασσάνδρα και άλλα ποιήματα και το Αʼ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τα Ποιήματα 1940-1973. Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ως το 1981) και της Ακαδημίας Αθηνών (1982). Στο ποιητικό έργο της Ζωής Καρέλλη, αποτέλεσμα της δημιουργικής αφομοίωσης της ελληνικής (αρχαίας και νέας) και ευρωπαϊκής λογοτεχνικής παράδοσης, κυριαρχούν ο εσωτερικός λόγος και η υπαρξιακή αγωνία, εκφρασμένη στο πλαίσια των συνδυασμών γυναικείας ευαισθησίας και διανόησης, ελληνικότητας και ανθρωπισμού και μιας
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Καραγιάννη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Αρχιμανδρίτου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εύα Λιάρου - Αργύρη

Εύα Λιάρου - Αργύρη (Συγγραφέας)

Η Εύα Λιάρου - Αργύρη γεννήθηκε στη Θεσαλονίκη. Σπούδασε κλασσική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει δραματουργία και ιστορία της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ανωτέρα Δραματική Σχολή της Θεσσαλονίκης και είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Λογοτενών Θεσσαλονίκης. Έχει τιμηθεί στο εξωτερικό με διακρίσεις και βραβεία όπως: Βραβείο «Jean Monnet» Γένοβα Ιταλίας 1993, Βραβείο « Goggia di Luna» La Srezzia 1994, Ειδικό βραβείο του Caneau Stefanois, Saint d΄ Etienne, Γαλλία 1995, Τιμητική πλακέτα και βραβείο APPEL, Biscarosse France (Centre Essais de pays Landois) 1995. Ποιήματά της μεταφράστηκαν στα γαλλικά, ιταλικά, ινδικά και έχουν δημοσιευθεί σε ξένες ανθολογίες και περιοδικά (Portique, L΄ Europa racconta κ.α) και σε ελληνικά περιοδικά όπως «Λέξη», «Παρατηρητής» Ιωαννίνων, «Φωνή Πωγωνίου», «Νουμάς», «Εξάντας», «Τερμίτης».
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ρούλα Αλαβέρα

Ρούλα Αλαβέρα (Συγγραφέας)

Η Ρούλα Αλαβέρα γεννήθηκε, σπούδασε, εργάζεται και ζει στη Θεσσαλονίκη. Ποιήματά της δημοσιεύονται από το 1963 σε λογοτεχνικά περιοδικά. Πρώτες ποιητικές συλλογές: "Πέρασμα 1964" (1966) και "Περί της δεσποτείας των αντιαζομένων" (1970). Ακολούθησαν οι συνθέσεις: "Το κρανιοτρύπανο" (1973), "Μια ημερομηνία παλιά" (1974), "Δρ. Τζέκυλ. Έι Μίστερ Χάυντ" (1978), "Οδοιπορικό" (1982), "Ακηδία" (1983), "Υποθέσεις ενός ξόανου της παρακμής και της Καίτε Κόλλβιτς" (1986), "Πιθανή Αποκάλυψη-τώρα ενός Δαβίδ απροσδιόριστου" (1988), "Μπλουζ-το σώου δεν πήρε τέλος" (1990), "Εννέα λυγμοί για τον καλό άνθρωπο από λάσπη" (1997), "Έξη ελληνικά κεντήματα για την Αμαλία Μεγαπάνου" (1988), "Περί της δεσποτείας των πόλεων και των ονειρικών" (1999). Διετέλεσε μέλος σε επιτροπές λογοτεχνικών διαγωνισμών και οργάνωσε σημαντικές δημόσιες εκδηλώσεις γύρω από λογοτεχνικά θέματα και ενδιαφέροντα. Μεταξύ 1989 και 1993 χρημάτισε μέλος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Έχει ασχοληθεί τόσο με το κρατικό όσο και με το ιδιωτικό ραδιόφωνο. Είναι από τους βασικούς συνεργάτες του περιοδικού "Νέα Πορεία".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Κέντρου - Αγαθοπούλου

Μαρία Κέντρου - Αγαθοπούλου (Συγγραφέας)

Η Μαρία Κέντρου - Αγαθοπούλου γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει, από γονείς Μικρασιάτες. Στην ίδια πόλη έκανε τις εγκύκλιες σπουδές της. Ως ποιήτρια εμφανίστηκε στα γράμματα το 1961 με την ποιητική συλλογή Ψυχή και τέχνη. Ακολουθούν από τότε άλλες δώδεκα, με τελευταία την ποιητική συλλογή Σαλκίμ. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Εκτός από ποίηση, δημοσιεύει σε περιοδικά κριτικά δοκίμια, για ποιητικά κατ΄ εξοχήν βιβλία. Παράλληλα με την ποίηση γράφει-δημοσιεύει και διηγήματα. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, πολωνικά, ρουμανικά, ισπανικά και σερβικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννυ Κουτροκόη - Χατζηπουλίδου

Άννυ Κουτροκόη - Χατζηπουλίδου (Συγγραφέας)

Η Άννη Κουτροκόη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και εξακολουθεί να διαμένει. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο ΑΠΘ και συνέχισε με αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά. Το 1988 εμφανίστηκε με ποιήματά της στο λογοτεχνικό περιοδικό "Παρατηρητής". Τακτική συνεργάτης της "Νέας Πορείας" επί σειρά ετών και της "Παρόδου" όπου δημοσιεύει ποίηση, διήγημα, δοκίμιο, μετάφραση καθώς και σημειώσεις για το έργο άλλων λογοτεχνών. Φιλοξενήθηκε επίσης στο "Εντευκτήριο", στην "Παρέμβαση", στο "Art et poesie de Touraine", κ.α. Για το ποιητικό της έργο, έχει λάβει θετικές κριτικές από προσωπικότητες της ελληνικής λογοτεχνίας. Το 2007 της απονεμήθηκε το δεύτερο διεθνές βραβείο ποίησης της πόλης Arles, για την ελληνογαλλική ποιητική της συλλογή. Από το 1998 είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου

Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου (Συγγραφέας)

Η Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου γεννήθηκε στο Μόναχο, κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ. Παράλληλα με την ποίηση ασχολείται με το λογοτεχνικό δοκίμιο, με δημοσιεύσεις σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές: - "Λυπημένες μαργαρίτες" (εκδ. Εγνατία, 1986) - "Το τρίπτυχο του φέγγους" (1993) - "Εν τη ρύμη του νόστου" (εκδ. Αρμός, 1999) - "Ν΄ ανθίζουμε ως το τίποτα" (εκδ. Καστανιώτη, 2004) - "Όροφος μείον ένα" (εκδ. Καστανιώτη, 2008, β΄ έκδ. 2009) - "Το Επιδόρπιο" (εκδ. Κέδρος, 2012, γ΄ έκδ. 2013) Υποψήφιο για Κρατικό Βραβείο. Έχει επίσης εκδώσει το δοκίμιο: "Συρραπτική του προσώπου: Επίσκεψη στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη" (εκδ. Νέος Αστρολάβος / Ευθύνη, 2012). Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, αλβανικά, βουλγαρικά, και περιέχονται σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και Γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μυρτώ Αναγνωστοπούλου - Πισσαλίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Καρδάτου

Μαρία Καρδάτου (Συγγραφέας)

Η Μαρία Καρδάτου είναι ποιήτρια. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης αγγλική λογοτεχνία και παράλληλα έκανε σπουδές στην ιταλική και στην ρωσική γλώσσα και λογοτεχνία. Εργάστηκε ως καθηγήτρια στην ιδιωτική και για ένα διάστημα στη μέση εκπαίδευση. Έχει κυκλοφορήσει τις ποιητικές συλλογές: - "Ερωτικός ένοικος" (1987), εκδόσεις "Εκ Παραδρομής"-Αιμίλιος Καλιακάτσος - "Το αγκίστρι" (1994), Αχαϊκές Εκδόσεις - "Αερολέσχη" (1997), εκδόσεις Τραμάκια - "Ούτε δροσιά" (2002), εκδόσεις Νεφέλη - "Αβλαβής διέλευση" (2009),εκδόσεις Νεφέλη και το παιδικό βιβλίο - "Το πικρό λουλούδι του καπνού το 1992" εκδόσεις ΑΣΕ. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ελληνικά και αμερικανικά περιοδικά. Μια επιτομή από τη συλλογή "Το αγκίστρι" κυκλοφόρησε σε δίγλωσση έκδοση από την εκδότρια και μεταφράστρια Darlene Fife (Lewisburg, West Virginia, 1997). Επίσης η Darlene Fife μετέφρασε από την "Αερολέσχη" τα "Ποιήματα της Θεσσαλονίκης" και την ποιητική συλλογή "Ούτε δροσιά" που επίσης κυκλοφόρησαν σε δίγλωσση έκδοση. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί επίσης στα γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά σε ανθολογίες, στα γαλλικά: "Φωνή ελληνίδων γυναικών-voix anthologie bilingue de femmes Grecques" της Josette Doron, στα ιταλικά: "Voci dal΄agora" του Maurizio Di Rosa, στα γερμανικά: "Fern von der dicht sprache" της Dadi Sideri-Spech. Επίσης ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί και στην ανθολογία ποίησης: "Το θηλυκό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης" της Κατερίνας Καριζώνη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χλόη Κουτσουμπέλη

Χλόη Κουτσουμπέλη (Συγγραφέας)

Η Χλόη Κουτσουμπέλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Σπούδασε νομική στο ΑΠΘ και εργάστηκε για δεκαοκτώ χρόνια στον τραπεζικό τομέα. Το 1984 σε ηλικία 22 ετών, εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο "Σχέσεις σιωπής (εκδ. Εγαντία) και ακολούθησαν οι εξής ποιητικές συλλογές: "Η νύχτα είναι μια φάλαινα" 1990, εκδόσεις Βιβλιοπωλείου Λοξίας, "Η αποχώρηση της λαίδης Κάπα" 2004, εκδόσεις Νέα Πορεία, "Η λίμνη, ο κήπος και η απώλεια" 2006, εκδόσεις Νέα Πορεία, "Η αλεπού και ο κόκκινος χορός", 2009, εκδόσεις Γαβριηλίδης, "Στον αρχαίο κόσμο βραδιάζει πια νωρίς" 2012, εκδόσεις Γαβριηλίδης, "Κλινικά απών" 2014, εκδόσεις Γαβριηλίδης, "Οι ομοτράπεζοι της άλλης γης" 2016 , εκδόσεις Γαβριηλίδης (Κρατικό βραβείο ποίησης, από κοινού με τη συλλογή "Τα τριαντάφυλλα της Μερσέδες" του Στ. Πολενάκη, 2017), "Το σημείωμα της οδού Ντεσπερέ", 2018, εκδόσεις Πόλις. Έχουν κυκλοφορήσει επίσης τα μυθιστορήματά της "Ψιθυριστά" 2002, εκδόσεις Παρατηρητής, "Ο βοηθός του κυρίου Κλάιν" 2017, εκδόσεις Μελάνι, και τα θεατρικά της έργα: "Ορφέας στο μπαρ" 2005, εκδόσεις Πάροδος, "Το ιερό δοχείο", 2015, εκδόσεις Θίνες. Το τεσσαρακοστό έβδομο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού "Πάροδος" του Κώστα Θ. Ριζάκη τον Σεπτέμβριο του 2011 είναι αφιερωμένο στο έργο της. Έχει συνεργαστεί με τα λογοτεχνικά περιοδικά "Παρατηρητής", "Ρεύματα", "Εντευκτήριο", "Νέα Πορεία", "Πάροδος", "Εμβόλιμον", "Πλανόδιον", "Μανδραγόρας", "Κουκούτσι", "Πόρφυρας", "Ένεκεν" (στο οποίο υπήρξε υπεύθυνη των σελίδων λογοτεχνίας), "Δίοδος", "Νέα Ευθύνη" καθώς και σε ηλεκτρονικά περιοδικά όπως τα e-poema, poeticanet, diastixo, poiein, thraca, Bibliotheque και άλλα. Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο οι τέσσερις πρώτες ποιητικές της συλλογές σε e-book καθώς και δύο ακόμα ηλεκτρονικά βιβλία με τίτλους "Απαγόρευση κυκλοφορίας" και "Η κρυφή ζωή των ποιημάτων" με ποιήματά της και φωτογραφίες του Παναγιώτη Παπαθεοδωρόπουλου. Το 2013 εκδόθηκε στον Καναδά μία ανθολογία ποίησης με τίτλο "Cloe and Alexandra", εκδόσεις Libros Libertad, που περιλαμβάνει ποιήματα δικά της και της Αλεξάνδρας Μπακονίκα μεταφρασμένα στα αγγλικά από τον Μανώλη Αλυγιζάκη (Manolis Aligizakis). Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Ιταλικά και δημοσιευτεί στο ιταλικό περιοδικό "Voce de la luna", στα Βουλγαρικά (περιοδικό "Πάροδος", τεύχος 47), στα Γερμανικά και στα Γαλλικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρυσάνθη Ζιτσαία

Χρυσάνθη Ζιτσαία (Συγγραφέας)

Η Χρυσάνθη Ζιτσαία (φιλολογικό ψευδώνυμο της Χρυσάνθης Λάμπρου Οικονομίδου, το γένος Ζέρβα), γεννήθηκε στο Πρίντεζι της Ιταλίας το 1902, μεγάλωσε όμως στο χωριό των γονιών της, τη Ζίτσα. Τελείωσε το σχολαρχείο και παντρεύτηκε μικρή τον Κύπριο γεωπόνο Λάμπρο Οικονομίδη. Τα πρώτα χρόνια του έγγαμου βίου της στα Γιάννενα και το Βόλο, όπου και εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή της "Μενεξεδένια δειλινά". Από το 1930 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, όπου και έζησε τα υπόλοιπά της χρόνια, ως τον Ιούλιο του 1995. Στη Θεσσαλονίκη η Ζιτσαία υπήρξε δραστήριο μέλος της λογοτεχνικής αλλά και της κοινωνικής ζωής της πόλης, από τα πρώτα ακόμα χρόνια της εγκατάστασής της. Στα λογοτεχνικά δρώμενα τη συναντούμε κυρίως στον κύκλο του περιοδικού "Μορφές", τόσο στη μεσοπολεμική, όσο και στη μεταπολεμική του περίοδο, ενώ εκδίδει και τα πρώτα της βιβλία τότε, εισπράττοντας την επίνευση της κριτικής. Ασχολήθηκε και με άλλα είδη του λόγου εκτός από την ποίηση (εκδόθηκαν εικοσιεπτά ποιητικές συλλογές της), με την πεζογραφία και την παιδική ακόμα λογοτεχνία. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της εταιρίας ακόμα και σε πολύ προχωρημένη ηλικία. Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος και του Παραρτήματος του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (1954), ιδρυτικό μέλος του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, της Μακεδονικής Φιλοεκπαιδευτικής Εταιρείας, του Συλλόγου Διανοουμένων Γυναικών, της Πανελλαδικής Ένωσης Γυναικών και του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάς-Κύπρος, του οποίου μάλιστα χρημάτισε πρόεδρος για δεκάξι ολόκληρα χρόνια. Εκτός όμως από την Κύπρο πρόσφερε πολύ μεγάλο μέρος του εαυτού της στα ηπειρωτικά θέματα και προβλήματα· δεν ξέχασε ποτέ τα πατρογονικά της και η συνεργασία της τόσο με το περιοδικό "Ηπειρωτική Εστία" όσο και με πρόθυμη συμμετοχή της σε κάθε μορφής εκδήλωση του χώρου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Μερκενίδου

Ελένη Μερκενίδου (Συγγραφέας)

Η Ελένη Μερκενίδου γεννήθηκε στη Δράμα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας και διδάκτορας Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας και παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. Εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Εκτός από την έρευνα στην αρχαία ελληνική τραγωδία, τη φιλοσοφία και την παιδαγωγική, ασχολείται με τη λογοτεχνία και το θέατρο. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλεξάνδρα Μπακονίκα

Αλεξάνδρα Μπακονίκα (Συγγραφέας)

Η Αλεξάνδρα Μπακονίκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ., όμως δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της. Εργάστηκε ως καθηγήτρια αγγλικών. Πρώτη φορά δημοσιεύθηκαν ποιήματά της στο περιοδικό "Διαγώνιος" το 1983. Έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές. Σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά έχει δημοσιεύσει κείμενα κριτικής. Ανθολογημένα ποιήματά της, μεταφρασμένα στα αγγλικά, εκδόθηκαν σε βιβλίο στο Νέο Δελχί της Ινδίας και στο Βανκούβερ του Καναδά. Επίσης, ποιήματά της μεταφράστηκαν στα γερμανικά, στα σουηδικά, στα κροατικά και στα αλβανικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Καριζώνη

Κατερίνα Καριζώνη (Επιμέλεια)

Η Κατερίνα Καριζώνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές, έξι παιδικά βιβλία και δύο μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Καστανιώτη, "Ο άγγελός μου ήταν έκπτωτος", το 1997, και το "Βαλς στην ομίχλη", το 2001. Εργάστηκε επί δεκαπέντε χρόνια στην Εθνική Τράπεζα, απ΄ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά και εφημερίδες με κριτικές, δοκίμια και λογοτεχνικά κείμενα.


Κατερίνα Καριζώνη

Κατερίνα Καριζώνη (Ανθολόγος)

Η Κατερίνα Καριζώνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές, έξι παιδικά βιβλία και δύο μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Καστανιώτη, "Ο άγγελός μου ήταν έκπτωτος", το 1997, και το "Βαλς στην ομίχλη", το 2001. Εργάστηκε επί δεκαπέντε χρόνια στην Εθνική Τράπεζα, απ΄ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά και εφημερίδες με κριτικές, δοκίμια και λογοτεχνικά κείμενα.


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
135
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.211 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση