Κολοσσός: Η άνοδος και η πτώση της αμερικανικής αυτοκρατορίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κολοσσός: Η άνοδος και η πτώση της αμερικανικής αυτοκρατορίας

Niall Ferguson

33.92€ -33% 22.73€

Το βιβλίο του βρετανού ιστορικού Niall Ferguson, υποστηρίζει όχι μόνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτοκρατορία αλλά και ότι πάντα ήταν αυτοκρατορία. Αντίθετα από τους περισσότερους συγγραφείς που έχουν αναφερθεί στο θέμα αυτό, ο Ferguson δεν έχει καμιά αντίρρηση, από άποψη αρχής, σε μια αμερικανική αυτοκρατορία. Βασικό επιχείρημά του είναι ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα ο κόσμος είναι μια φιλελεύθερη αυτοκρατορία - που σημαίνει, μια αυτοκρατορία που όχι μόνο θα εγγυάται την ελεύθερη διεθνή διακίνηση αγαθών, εργασίας και κεφαλαίου, αλλά παράλληλα θα δημιουργεί και θα στηρίζει τις προϋποθέσεις χωρίς τις οποίες δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν οι αγορές - ειρήνη και τάξη, επιβολή του νόμου, αδιάφθορη διακυβέρνηση, σταθερή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική - και ταυτόχρονα θα παρέχει δημόσια αγαθά, όπως συγκοινωνιακές υποδομές, νοσοκομεία και σχολεία, που διαφορετικά δεν θα υπήρχαν. Ένα σημαντικό ερώτημα που θέτει αυτό το βιβλίο είναι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανές ή όχι να γίνουν μια επιτυχημένη φιλελεύθερη αυτοκρατορία. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος (Μεταφραστής)

Ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1963 στην εφημερίδα "Βήμα", όπου ασχολήθηκε αποκλειστικά σχεδόν με το δικαστικό ρεπορτάζ. Το 1973 μετακινήθηκε στα "Νέα", όπου έμεινε ως τα τέλη του 1986 ως κοινοβουλευτικός συντάκτης και υπεύθυνος για ένα διάστημα των ΄Μικροπολιτικών΄. Το 1979 ήταν ένας από τους τέσσερις δημοσιογράφους που εξέδωσαν τη σατιρική εφημερίδα "Το Ποντίκι", από την οποία αποχώρησε τον Αύγουστο του 1987. Από τον Σεπτέμβριο του 1987 εργαζόταν στην εφημερίδα "΄Εθνος" όπου για είκοσι χρόνια υπήρξε ο βασικός αρθρογράφος της, διατηρώντας παράλληλα και την προσωπική στήλη "Έτσι τα βλέπω". Είχε μεταφράσει πάνω από 150 βιβλία, μεγάλων συγγραφέων από Πούσκιν, Όσκαρ Ουάιλντ, Μαρκ Τουέιν, Φόκνερ, Έρμαν Έσσε και Νόρμαν Μέιλερ έως Κόναν Ντόιλ, Κάρολ Τζόις Όουτς, Ρουθ Ρέντερ. Ντ. Π. Τζέιμς, Μάικλ Μουρ, Μπανάνα Γιοσιμότο.

Σωτήρης Ντάλης

Σωτήρης Ντάλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Louvain του Βελγίου. Τα θέματα άμυνας και ασφάλειας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας, αποτελούν το κύριο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο. Από το 1996 είναι ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών. Άλλα βιβλία του: - Από το Άμστερνταμ στη Νίκαια. Η Ευρώπη και η Ελλάδα στη νέα εποχή (επιμέλεια), Κριτική 2001. - Η νέα διεθνής πραγματικότητα και η Ελλάδα. Δοκίμια για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική, Ελληνικά Γράμματα 1999. - Η κρίση στο Κόσοβο. Η Ελλάδα, η Διεθνής Κοινότητα και τα ΜΜΕ (επιμέλεια), Παπαζήσης 1999. - Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο κατώφλι του 21ου αιώνα (με τον καθηγητή Θ. Κουλουμπή), Παπαζήσης 1997 κ.ά.

Niall Ferguson

Niall Ferguson (Συγγραφέας)

Ο βρετανός ιστορικός Νάιαλ Φέργκιουσον (πλήρες όνομα: Niall Campbell Douglas Ferguson) γεννήθηκε το 1964 στη Γλασκώβη. Είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Xάρβαρντ και στο London School of Economics (LSE), μέλος του Κολεγίου Jesus του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μέλος του Ινστιτούτου Hoover του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Θεωρείται από τους πιο ανανεωτικούς ιστορικούς της εποχής μας, με ειδίκευση στη διεθνή ιστορία και στην οικονομική ιστορία. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: "Paper and Iron: Hamburg Business and German Politics in the Era of Inflation, 1897-1927", 1995, "The Pity of War", 1998, "The House of Rothschild: The World΄s Banker, 1849-1999", 1999, "The Cash Nexus: Money and Power in the Modern World, 1700-2000", 2001, "Empire: How Britain Made the Modern World", 2003, "Colossus: The Rise and Fall of the American Empire", 2004, "The Ascent of Money: A Financial History of the World", 2008, "Civilization: The West and the Rest", 2011, "Great Degeneration", 2012. Αρθρογραφεί στα σημαντικότερα περιοδικά και εφημερίδες του διεθνούς Τύπου ("Time Magazine", "Sunday Telegraph", κ.ά.). Από το 2003 έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει πέντε επιτυχημένες σειρές ντοκιμαντέρ για το "Channel Four". Μοιράζεται το χρόνο του μεταξύ Οξφόρδης και Χάρβαρντ μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
590
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.688 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση