Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ανθρωπογεωγραφία
(Άνθρωπος, κοινωνία και χώρος)

Offer
Ο συλλογικός αυτός τόμος προσεγγίζει ζητήματα που συνδέονται με τη σχέση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της κοινωνικής δυναμικής με το χώρο και τα χωρικά φαινόμενα.

Ο χώρος προσεγγίζεται με πολυδιάστατο τρόπο, κυρίως ως κοινωνική σχέση, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η σημασία του για τη συγκρότηση και τη δυναμική κρίσιμων πεδίων της κοινωνικής ζωής.

Το βιβλίο αποτελείται από τρία μέρη:
-Το πρώτο μέρος αναφέρεται στη θεωρία, την ιστορία και τις μεθόδους έρευνας της ανθρωπογεωγραφίας.
-Το δεύτερο μέρος εξετάζει τα βασικά πεδία της επιστήμης αυτής, καλύπτοντας ζητήματα αλληλεπίδρασης του χώρου με την κοινωνία, τους ανθρώπινους πληθυσμούς, την πολιτική, την οικονομία, τον πολιτισμό, το φύλο, καθώς και ζητήματα γεωγραφικής κινητικότητας, τουρισμού, υπαίθρου, χωρικού σχεδιασμού και αστικής ανάπτυξης.
-Τέλος, το τρίτο μέρος αφιερώνεται σε σημαντικά θέματα ειδικού ανθρωπογεωγραφικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η πολιτισμική στροφή στη γεωγραφία, η νέα οικονομική γεωγραφία, η γεωγραφική εκπαίδευση και διδακτική, καθώς και οι σχέσεις κοινωνίας και φύσης.

Απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές γεωγραφίας και επιστημών του χώρου γενικότερα, σε κοινωνικούς επιστήμονες και ερευνητές, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για τις πολύπλοκες χωρο-κοινωνικές σχέσεις και εξελίξεις στην εποχή μας.
Περιέχει τετράχρωμο παράρτημα σχεδίων, χαρτών και φωτογραφιών.

26χ23 εκ., 492 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Επιστημονική Βιβλιοθήκη
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 304.2 (Ανθρωπογεωγραφία)
Άλλα πρόσωπα: Κωνσταντίνος Γ. Παπαδόπουλος , Θεανώ Σ. Τερκενλή (Επιμελητής) , Θεόδωρος Ιωσηφίδης (Επιμελητής) , Ιωάννης Χωριανόπουλος (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-218-545-2
ISBN (10ψήφιο): 960-218-545-7
Βάρος: 1.252 κιλά
Εκδότης: Κριτική
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
60.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

45.00
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Γεωγράφος με εξειδίκευση στον ύπαιθρο χώρο. Διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Η Ντίνα Βαΐου είναι καθηγήτρια στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα, οι πολυάριθμες δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι εισηγήσεις σε συνέδρια περιλαμβάνουν: τη φεμινιστική κριτική της μελέτης της πόλης, τα μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά των τοπικών αγορών εργασίας, με έμφαση στις λειτουργίες του άτυπου τομέα, τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στις πόλεις της νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα της μετανάστευσης γυναικών. Μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών European Planning Studies, European Journal of Women΄s Studies, Social and Cultural Geography, Γεωγραφίες.

Έλαβε δίπλωμα μηχανικού και διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Σήμερα είναι λέκτορας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα αντικείμενα: Βάσεις Γεωγραφικών Δεδομένων, Διαλειτουργικότητα Γεωγραφικών Δεδομένων, Υποδομές Χωρικών Πληροφοριών και Γεωγραφικά Υπερμέσα.

Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ, Πολεοδομία-Χωροταξία στο Τμήμα Σχεδιασμού της Αρχιτεκτονικής Σχολής Architectural Association του Λονδίνου (μεταπτυχιακό δίπλωμα planning) και Γεωγραφία στο London School of Economics (PhD). Είναι ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας στο ΕΜΠ. Διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής του Σπουδαστηρίου Χωροταξίας και Οικιστικής Ανάπτυξης του ΕΜΠ.

Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι η Χωροταξία Αγροτικού Χώρου. Διευθύνει το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου και το ελληνογαλλικό μεταπτυχιακό Χωρικές Δυναμικές και Χωροταξία Υπαίθρου (DΥΝΤΑR). Οι έρευνές του προσεγγίζουν την εξέλιξη της οικογενειακής γεωργίας, τα χωρικά συστήματα μικρών πόλεων, τις μεθοδολογίες χωρικού διαγνωστικού με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, τη συμβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην τοπική ανάπτυξη και, τέλος, σε ζητήματα τοπικής διακυβέρνησης.

Ο Θεόδωρος Ιωσηφίδης σπούδασε Κοινωνιολογία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Περιφερειακή Ανάπτυξη από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι διδάκτορας Ανθρωπογεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Sussex της Αγγλίας και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επίσης διδάσκει ανθρωπογεωγραφία της Ευρώπης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Κάτοχος της έδρας Χωρικής Ανάλυσης (Tier 1) από το Ερευνητικό Συμβούλιο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Καναδά. Διδάσκει στη Σχολή Γεωγραφίας και Επιστημών της Γης του Πανεπιστημίου McMaster του Καναδά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ολοκληρωμένων μοντέλων μικρο-προσομοίωσης μεταφορών και χρήσεων γης, τις αστικές βιώσιμες μεταφορές και τις επιπτώσεις της αέριας ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία.

Λέκτορας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι Εκπαίδευση και Διδακτική της Γεωγραφίας καθώς και η χρήση τωνΤ.Π.Ε. στη διδασκαλία της Γεωγραφίας. Συμμετέχει τόσο σε ελληνικά όσο και σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα σχετικά με το αντικείμενό της.

Ο Ηλίας Κουρλιούρος είναι αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο (Διπλ. αρχ. μηχ. 1983), Πολεοδομία-Χωροταξία στο ίδιο ίδρυμα με υποτροφία του ΙΚΥ (Δρ. μηχ. 1990) και Γεωγραφία στη London School of Economics (Ph. D. 1995). Ήρθε στο Αιγαίο, αφού ανέπτυξε στο ΕΜΠ μακροχρόνια ερευνητική δραστηριότητα ως χωροτάκτης, συμπεριλαμβανομένων του προγραμματισμού και σχεδιασμού του Τεχνολογικού Πάρκου Λαυρίου. Έχει συγγράψει (σε συνεργασία) το βιβλίο Βιομηχανικά Πάρκα: Θεσμοί, Θεωρία και Μεθοδολογία Σχεδιασμού (ΕΤΒΑ & Παπαζήσης, Αθήνα 1991). Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, σε εκδόσεις ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και σε συλλογικούς τόμους. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται θέματα οικονομικής, τεχνολογικής και χωρικής αναδιάρθρωσης, ανάπτυξης και σχεδιασμού παραγωγικών χώρων και καινοτόμων δραστηριοτήτων τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής.

Πτυχιούχος Περιβαλλοντολόγος, Διδάκτωρ του ΔΠΜΣ "Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού" του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον τομέα του Τουρισμού και των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. Σπουδές: πτυχιούχος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜSc) στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση, Διδακτορικό Δίπλωμα στο Σχεδιασμό, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και από το 2002 αποτελεί μέλος του Εργαστηρίου Διαχείρισης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας αλλά και του Εργαστηρίου Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του Τμήματος Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι διδάσκουσα βάσει Π.Δ. 407/80 (στη βαθμίδα του λέκτορα) στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από το 2003 μέχρι σήμερα είναι στέλεχος διαχείρισης Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, σχεδιασμός, διοίκηση και πολιτική του τουρισμού, ασαφής λογική, πολιτισμικός τουρισμός, χωρικές βάσεις δεδομένων, διαχείριση παράκτιων περιοχών.

Μοδινός, Μιχάλης
O Mιχάλης Mοδινός, περιβαλλοντολόγος, γεωγράφος και μηχανικός, γεννήθηκε στην Aθήνα το 1950. Έζησε και δούλεψε στην Aφρική, τη Nότια Aμερική και την ελληνική περιφέρεια και ταξίδεψε στις πέντε ηπείρους ως ερευνητής και συνεργάτης διεθνών οργανισμών. Iδρυτής και εκδότης της "Nέας Oικολογίας" (1984-1997), είναι συγγραφέας θεωρητικών έργων γύρω από την αναπτυξιακή διαδικασία και την οικολογική προβληματική με γεωγραφική, περιηγητική και λογοτεχνική ματιά. Διετέλεσε πρόεδρος του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙΠΕ, 1994 μέχρι σήμερα) και του νεοσύστατου Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) από την ίδρυσή του το 2000 έως το 2005. Yπήρξε από τα πρώτα ενεργά στελέχη του οικολογικού κινήματος. Yποψήφιος δήμαρχος Aθηναίων το 1990 και συνεργάτης των περιοδικών "O Πολίτης", "Aντί" και "Oικολογία και Περιβάλλον". Δίδαξε σε ακαδημαϊκά ιδρύματα ανά τον κόσμο. Aπό το 1994 έως το 1999 διηύθυνε την ελληνική έκδοση της "Kατάστασης του πλανήτη" σε συνεργασία με το Iνστιτούτο "World Watch", ενώ από το 1998 συνδιευθύνει το Θερινό Oικολογικό Πανεπιστήμιο, προϊόν των εργασιών του οποίου αποτελούν επτά συλλογικοί τόμοι. Kυριότερα έργα του είναι: "Oικογεωγραφία: μύθοι της ανάπτυξης στους τροπικούς", 1986, 4η έκδοση 1995, "Aπό την Eδέμ στο καθαρτήριο: η γεωγραφία της υπανάπτυξης", 1988, 3η έκδοση 1995, "Tοπογραφίες: οικολογική θεώρηση του ελληνικού περιφερειακού χώρου", 1990, 2η έκδοση 1994, "Πού βαδίζει ο κόσμος;" (επιμ.), 1992, 3η έκδοση 1994, "Tο παιχνίδι της ανάπτυξης", 1993, 4η έκδοση 1997, "H αρχαιολογία της ανάπτυξης: πράσινες προοπτικές", 1996, "Oι δρόμοι της αειφορίας" (επιμ.), 2003.

Η Ηλέκτρα Β. Πετράκου σπούδασε πολιτική επιστήμη και διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Warwick. Είναι λέκτορας πολιτικής γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ασχολείται με θέματα συνόρων και μετακινήσεων πληθυσμών.

Ο Γιάννης Ρέντζος έχει ένα μακρόχρονο ερευνητικό ενδιαφέρον για τη γεωγραφία και τη διδασκαλία της στην Ελλάδα. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου των Παρισίων (Paris VII) και διδάσκει Ανθρωπογεωγραφία στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Πολλές εργασίες του είναι αφιερωμένες στην ευρεία διακλαδικότητα (ως σχέση επιστήμης, γλώσσας και τέχνης) και στη διεπιστημονική προσέγγιση της πόλης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.