Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Σταθμοί της ρωσσικής φιλοσοφίας
Συγγραφέας:   Δημήτριος Β. Μπαλτάς


Σταθμοί της ρωσσικής φιλοσοφίας
Με οδηγούς τα έργα του Ν. Berdiaeff ("Η Ρώσσικη Ιδέα"), του Ν. Ο. Lossky ("Ιστορία της ρωσσικής φιλοσοφίας"), του Β. Zenkovsky ("Ιστορία της ρωσσικής φιλοσοφίας") αλλά και του G. Florovsky ("Δρόμοι της ρωσσικής: θεολογίας") επιχειρείται εδώ μία κριτική παρουσίαση των κυριοτέρων ρευμάτων της ρωσσικής φιλοσοφικής σκέψεως του ιθ΄ και του κ΄ αι.

Από μεθοδολογικής πλευράς, το παρόν έργο παρακολουθεί την σκέψη των Ρώσσων διανοητών κατά χρονολογική και συνάμα θεματική σειρά και πάντοτε με κριτική διάθεση. Εκρίθη αναγκαίο να παραλειφθούν λεπτομέρειες του βίου των φιλοσόφων, παρόλον ότι πολλοί εξ αυτών είναι εντελώς άγνωστοι στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, αλλά και πολλές κρίσεις άλλων μελετητών φιλοσόφων επί των παρουσιαζομένων έργων, γεγονός που θα προσέδιδε στην μετά χείρας εργασία έναν μάλλον φιλολογικό χαρακτήρα.

Την παρούσα έκδοση υπαγόρευσαν κυρίως δυο λόγοι. Κατ΄ αρχάς, ότι δεν υπάρχει στην ελληνική βιβλιογραφία μία συνολική ιστορική καταγραφή των απόψεων των κυριοτέρων Ρώσσων φιλοσόφων των δυο τελευταίων αιώνων. Έπειτα, το γεγονός ότι πολλές τοποθετήσεις (λ.χ. στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής φιλοσοφίας, της ηθικής φιλοσοφίας, της φιλοσοφικής ανθρωπολογίας) των Ρώσσων διανοητών διατηρούν μία ορισμένη επικαιρότητα.

Όπως και στα δύο προηγούμενα έργα (Ρώσσοι φιλόσοφοι, 2002 και Θέματα Ρωσσικής Φιλοσοφίας 2004), κατεβλήθη και εδώ προσπάθεια να ενσωματωθούν αποσπάσματα από τα έργα των Ρώσσων διανοητών, κατά μετάφραση του γράφοντος από το ρωσσικό πρωτότυπο, ώστε ο ειδικός μελετητής αλλά και ο απλός αναγνώστης να έρθουν σε άμεση επαφή με την ρωσσική σκέψη.

21χ14 εκ., 146 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Θεωρία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 100.09 (Φιλοσοφία - Ιστορία )
ISBN: 978-960-427-100-9
ISBN (10ψήφιο): 960-427-100-8
Βάρος: 0.249 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
10.65
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.48
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Δημήτριος Β. Μπαλτάς γεννήθηκε στον Βόλο το 1970. Το διάστημα 1987-1991 σπούδασε κλασσική φιλολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2002 ανεκηρύχθη διδάκτωρ της φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται με ζητήματα βυζαντινής και ρωσσικής φιλοσοφίας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.