Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Σώμα και νόημα
(Δοκίμιο πολιτικής οντολογίας)
Συγγραφέας:   Ιορδάνης Μαρκουλάτος


Offer
Ακόμη κι όταν το νόημα είναι χαραγμένο στην πέτρα [...], όπως οι πτυχές ενός κίονα ή η μορφή ενός γλυπτού, δεν είναι οριστικό και άκαμπτο μπορεί να συνιστά κάλεσμα, υπόνοια, παραίνεση, επίκληση΄ μπορεί να προσανατολίζει, πρωτογενώς, προς κάποιο ιδεώδες ζωής, τον νοητικό-ψυχικό μου κόσμο και, πριν απ΄ αυτό, τις εκφραστικές συσπάσεις του ίδιου μου του σώματος, τη δυναμική υπαρκτική μου προδιάθεση. Μια καμπύλη ή μια αιχμή, που συμβάλλουν στην ένυλη μορφικότητα ενός πολιτισμικού αντικειμένου, δεν εκφέρουν απλώς μια διατυπωμένη ιδεολογία ή θεολογία, τις οποίες όντως ενδέχεται να αποδίδουν προγραμματικά· συνιστούν τις αρθρωμένες συσπάσεις -τις αρθρωμένες εκδηλώσεις ζωτικότητας, εν τέλει, τις ζωντανές μορφές- ενός τρόπου κοινωνικής οργάνωσης, οι οποίες υφίστανται ως χαρακτηρολογικά μορφώματα και, συνεπώς, ως διαλεκτικές παρουσίες, ως οιονεί κανονιστικές παρωθήσεις, όπως, για παράδειγμα, η ανεξίτηλη αύρα -ο διάχυτος μορφικός προσανατολισμός και προβλητικός δυναμισμός- του σώματος του γεωργού, του χορευτή ή του γραφειοκράτη.

[...] Οι πτυχώσεις ενός κίονα, οι γραμμές και οι φόρμες ενός αρχιτεκτονήματος, οι καμπύλες, οι ασυνέχειες και οι υπομνήσεις ενός γλυπτού είναι οι υπομνήσεις ενός ζωντανού αντικειμένου, ενός αντικειμένου που παρουσιαστικά (σχεδόν τελεστικά) εκδιπλώνει τον εαυτό του· μιας δεκτικής και αλληλεπιδραστικής πραγματικότητας που διαθέτει αισθητική και κανονιστική ζωτικότητα, αποτελώντας οργανικό παραπλήρωμα συγκεκριμένων μορφών ζωής. [...] Η ομορφιά -η ζωτική δυναμική- ενός τέτοιου αντικειμένου είναι ουσιαστικά η σιωπηλή υπόδειξη, η εν δυνάμει πραγμάτωση, μιας αντικειμενικής δυνατότητας, που ήδη διαφαίνεται στις δυναμικές ανεπάρκειες του παρόντος· είναι η "προτεινόμενη" διευθέτηση υπαρκτικών εντάσεων. Εάν αντιληφθούμε τις υλικές πραγματώσεις του νοήματος -γενικότερα, τη συνεκτική ατμόσφαιρα- ενός συγκεκριμένου κοινωνικού χωροχρόνου μόνο ως περιορισμό (δηλαδή, ως αντικειμενοποιήσεις με την παραδοσιακή έννοια), μας διαφεύγει πως, την ίδια στιγμή, ως μέτρο της ζωτικότητας τους, συνιστούν υπομνήσεις, παροτρύνσεις, απόπειρες.

(σελ. 67-69)

21χ14 εκ., 224 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 190 (Φιλοσοφία, Σύγχρονη)
ISBN: 978-960-02-2113-8
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2113-8
Βάρος: 0.359 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
12.78
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

8.18
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μαρκουλάτος, Ιορδάνης
Ο Ιορδάνης Μαρκουλάτος γεννήθηκε το 1968 στον Πειραιά. Σπούδασε φιλοσοφία στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τον Φεβρουάριο του 1999 αναγορεύτηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Temple στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου είχε φοιτήσει με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright. Μετά το πέρας των μεταπτυχιακών του σπουδών διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του ίδιου πανεπιστημίου. Από τον Σεπτέμβριο του 2006 είναι επίκουρος καθηγητής κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας στον Τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει επίσης διδάξει φιλοσοφία στα πανεπιστήμια Drexel και LaSalle (ΗΠΑ). καθώς και στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το διδακτικό και ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην επεξεργασία οντολογικών ζητημάτων που αναφύονται στους κόμβους συναρμογής της σύγχρονης φιλοσοφίας με τις κοινωνικές επιστήμες. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε ξένα και ελληνικά φιλοσοφικά περιοδικά και συλλογές. Το "Σώμα και νόημα" είναι το πρώτο του βιβλίο.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.