Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αγώνες στον ελληνικό Βορρά
(Μακεδονία 1862-2007: Κληρονομιά, έδαφος και όνομα της ιστορικής ελληνικής γης)
Συγγραφέας:   Γεώργιος Κ. Παπαβύζας


Αγώνες στον ελληνικό Βορρά
"Ο Αγώνας για τη Μακεδονία", που δημοσιεύτηκε το 2006 στις ΗΠΑ ως "Claiming Macedonia, The Struggle for the Heritage, Territory and Name of Historic Hellenic Land, 1862 - 2004 (Εκδόσεις McFarland, USA, London, New York, Delhi, Canberra), αποτελεί μια μοναδική επεξηγηματική προσέγγιση στο Μακεδονικό πρόβλημα για την ενημέρωση και τον προσανατολισμό στην αγγλική βιβλιογραφία, στην οποία η ελληνική συμμετοχή είναι πενιχρή.

Περιγράφει το μακρύ πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό αγώνα για την κληρονομιά, το έδαφος και το όνομα της ιστορικής ελληνικής Μακεδονίας από το 1862 μέχρι σήμερα. Η διεισδυτικότητα και η μελετημένη ιστορική διατριβή του κειμένου, που βασίζεται σε 230 εξωελληνικές και ελληνικές πηγές προβάλλουν το βιβλίο ως αντίδοτο για την παγκόσμια μακεδονική ιστορική αγραμματοσύνη.

Οι πειστικές και αποδεικτικές σελίδες του, που φτάνουν ερευνητικά στις ρίζες του μακροχρόνιου Μακεδονικού προβλήματος, αποτελούν μοντέρνα ανάλυση της ευθύνης του διεθνούς κομμουνισμού του Στάλιν για την αναβίωση και διαιώνιση του προβλήματος, το οποίο, από τις αρχές του 1920, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τα σλαβικά κομμουνιστικά κινήματα των Βαλκανίων, και ιδιαίτερα της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο. Απόλυτα ενημερωτικό και αποκαλυπτικό το βιβλίο παρουσιάζει και το ανησυχητικό γεγονός ότι η ιστορία αυτή έχει φτάσει σε έναν παράλογο και απαράδεκτο σταθμό όπου η ΠΓΔΜ που αποκαλεί τον εαυτό της "Μακεδονία" να απαιτεί -με τη δύναμη που απέκτησε παραποιώντας τη μακεδονική ιστορία- όχι μόνο να αναγνωρίζεται ως Μακεδονία, αλλά να προβάλλεται ως η μόνη Μακεδονία. Και οι Σλάβοι κάτοικοι της να απαιτούν -με τη δύναμη που τους παρέσχε ο Τίτο- όχι μόνο να λέγονται "Μακεδόνες", αλλά να απαιτούν να είναι οι μόνοι Μακεδόνες.

Από σελίδα σε σελίδα το βιβλίο τονίζει ότι το Μακεδονικό δεν είναι μόνο πρόβλημα ονόματος.

Έχει εξελιχθεί σε μια ύπουλη και εσκεμμένη προσπάθεια με πρωταγωνιστές τους Σλάβους της ΠΓΔΜ να οικειοποιηθούν τα πάντα που ανήκουν στην Ελληνική Μακεδονία: Μια απόλυτη σάρωση ιστορικών, αρχαιολογικών και πολιτισμικών αξιών και μια τέλεια καταρράκωση της ταυτότητας και υπερηφάνειας της γειτονικής χώρας.

Αποτυχία να διατηρηθεί η μακεδονική πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά θα ισοδυναμεί με αποτυχία για την Ελλάδα να διατηρήσει αυτό που το βιβλίο προωθεί: Τη Δύναμη της Ελληνικής Μακεδονικής Ταυτότητας, Πολιτισμού και Υπερηφάνειας, τρεις έννοιες οι οποίες καθορίζουν το μακεδονικό Ελληνισμό.

24χ17 εκ., 332 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.94 (Μακεδονία - Ιστορία)
ISBN: 978-960-266-200-7
ISBN (10ψήφιο): 960-266-200-Χ
Βάρος: 0.46 κιλά
Εκδότης: Συμμετρία
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
21.20
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.81
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Παπαβύζας, Γεώργιος Κ.
Ο Γιώργος Κ. Παπαβύζας γεννήθηκε στο Κριμίνι Κοζάνης. Το 1940 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Τσοτυλίου και το 1947 από τη Γεωπονική και Δασολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως έφεδρος ανθυπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού, υπηρέτησε για τρία σχεδόν χρόνια κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου το 1946-1949. Έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις στο Σούλι, Εύβοια, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Μετά την αποστράτευσή του, συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 1956 μέχρι το 1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Υπηρεσία Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα τελευταία είκοσι χρόνια διηύθυνε το διεθνές γνωστό Εργαστήριο Βιολογικής Καταπολεμήσεως των Ασθενειών των φυτών. Δημοσίευσε πάνω από 200 επιστημονικές εργασίες και δύο βιβλία. Μετά τη συνταξιοδότησή του, αφιέρωσε όλο του το διαθέσιμο καιρό στην ιστορία της πατρίδας του Ελλάδας και ιδιαίτερα της Μακεδονίας. Διαμένει μονίμως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.