Η Αθήνα με τα μάτια των ζωγράφων - περιηγητών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η Αθήνα με τα μάτια των ζωγράφων - περιηγητών

16ος - 19ος αιώνας

Φανή - Μαρία Τσιγκάκου

45.87€ -10% 41.28€

[...] Σ` αυτή την απωλεσθείσα Αθήνα, όπως την είδαν, τη βίωσαν και την μετέγραψαν ζωγραφικά ξένοι περιηγητές από τον 16ο ως και τον 19ο αιώνα -μέχρι δηλαδή εκεί που εισβάλλει ακριβοδίκαιο το βλέμμα του φωτογραφικού φακού- μας ταξιδεύει το καλαίσθητο βιβλίο της Φανής - Μαρίας Τσιγκάκου.

Ένα νοερό γοητευτικό ταξίδι στον αθηναϊκό τόπο και χρόνο από την αρχή έως το τέλος έγχρωμο, ένα καλειδοσκόπιο πολυτίμων στην ευλαλία τους εικόνων, ανάμεσα σε αλήθεια και αληθοφάνεια, πραγματικό και ιδεατό. Και μάλιστα σε σχέση ζυγιασμένης παραπληρωματικότητας με τον συνοδευτικό λόγο, που τον χαρακτηρίζει υψηλή απόσταξη -ίδιον βαθιάς γνώσης-, αλλά και ενάργεια, βατότητα και νεύρο, επιτεινόμενα με ζωντανά παραθέματα από μαρτυρίες της εποχής.
Συνυπολογίζοντας και την τεκμηριωτική ακρίβεια, την πληθώρα των συγκεντρωμένων πληροφοριών στις ένδεκα ευσύνοπτες θεματικές ενότητες, φιλοδοξεί το παρόν βιβλίο να περάσει από τα χέρια του υποψιασμένου αναγνώστη στο πλατύτερο κοινό -κυρίως δε σε αυτό. Να του δοθεί σαν μια περιηγητική πινακοθήκη της Αθήνας, των μνημείων και του τοπίου, των ανθρώπων της, ενεργοποιώντας την ιστορική του μνήμη, κεντρίζοντας τη φαντασία του, πότε κριτικά μέσα από οπτικές συγκρίσεις και πότε μυθοπλαστικά, σχεδόν παραμυθένια. Αυτό ήταν το στοίχημα. Το στοίχημα απομένει να κερδηθεί.

(Χρήστος Μπουλώτης, Αρχαιολόγος στην Ακαδημία Αθηνών)

Αλεξάνδρα Ντούμα (Μεταφραστής)


Φανή - Μαρία Τσιγκάκου

Φανή - Μαρία Τσιγκάκου (Συγγραφέας)

Η Φανή-Μαρία Τσιγκάκου είναι ιστορικός της Τέχνης. Ειδικός τομέας έρευνάς της είναι τα έργα ελληνικής θεματογραφίας των ξένων ζωγράφων-περιηγητών του 16ου έως και του 19ου αιώνα. Οι εργασίες της πάνω στο θέμα αυτό έχουν διακριθεί διεθνώς. Έχει δημοσιεύσει ένα πλήθος σχετικών μελετών, έχει οργανώσει πάνω από πενήντα εκθέσεις στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει δώσει μια σειρά διαλέξεις σε μουσεία και ιδρύματα στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Το βιβλίο της "The Rediscovery of Greece", Thames & Hudson, 1981 (στα ελληνικά: "Ανακαλύπτοντας την Ελλάδα"), θεωρήθηκε η πρώτη εμπεριστατωμένη μελέτη γύρω από το θέμα των ζωγράφων-περιηγητών στην Ελλάδα και μεταφράστηκε σε πέντε γλώσσες. Εργάζεται στο Μουσείο Μπενάκη ως Επιμελήτρια του Τμήματος Ζωγραφικής, Χαρακτικών και Σχεδίων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Μανόλης (Φωτογράφος)


Βασίλης Γεωργίου (Φωτογράφος)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
205
Διαστάσεις:
25x24
Βάρος:
1.281 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση