Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αναμνήσεις 1940
Συγγραφέας:   Πηνελόπη Σ. Δέλτα


Αναμνήσεις 1940
[...] Το τελευταίο στη σειρά της γραφής αυτοβιογραφικό κείμενο είναι οι "Αναμνήσεις 1940", που παρουσιάζουμε στον τόμο αυτό. Η γραφή τους ξεκινά στις 29 Ιουλίου 1940, όπως αναφέρει η ίδια η Π. Σ. Δέλτα. Η δομή του κειμένου είναι ίδια με εκείνη των "Αναμνήσεων 1921"· η αφήγηση συνεχίζεται από το σημείο όπου η συγγραφέας είχε αφήσει το προηγούμενό της κείμενο. Ξεκινά με την παραμονή της στην κλινική του γιατρού Friedmann στο Gainfarn, στα περίχωρα της Βιέννης, τον Απρίλιο του 1908, και τελειώνει με τον εκτενή σχολιασμό των ημερολογίων του Ίωνα Δραγούμη ως τον Νοέμβριο του 1911. Ο τίτλος που δώσαμε στον τόμο παραπέμπει στην έναρξη γραφής του απομνημονεύματος, όπως και οι τίτλοι των δύο προηγούμενων τόμων.

Τελευταίο σ΄ αυτή την κατηγορία των αυτοβιογραφικών κειμένων της Π. Σ. Δέλτα είναι ένα κείμενο γραμμένο μάλλον στο μεσοδιάστημα μεταξύ των "Αναμνήσεων 1921" και αυτών του 1940. Περιέχει έναν εκτεταμένο αλλά και επιλεκτικό σχολιασμό των ημερολογίων του Ίωνα Δραγούμη. Ο σχολιασμός της καλύπτει την περίοδο από τα τέλη του 1908 ως τον Ιούνιο του 1920. Η δημοσίευση του ετοιμάζεται.

Το χειρόγραφο των "Αναμνήσεων 1940" αποτελείται από 515 γραμμωτά, λυτά φύλλα, διαστάσεων 20,5 χ 26,7 εκ., γραμμένα και από τις δύο πλευρές. Η ποιότητα του χαρτιού, όπως και της μελάνης, είναι η ίδια για όλο το κείμενο. Τα φύλλα είναι αριθμημένα με μολύβι από την Π. Σ. Δέλτα. Η αρίθμηση ξεκινά με τον αριθμό 388 και το κείμενο τελειώνει στο φύλλο με αριθμό 910. Στο χειρόγραφο παρεμβάλλονται τα φύλλα με αριθμούς 663α και 871α. Κρίνοντας από το γεγονός ότι τα φύλλα αυτά δεν αρχίζουν με νέα παράγραφο, αλλά οι φράσεις συνεχίζονται από την προηγούμενη σελίδα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για παραδρομή στην αρίθμηση, που η Δέλτα διόρθωσε μ΄ αυτόν τον τρόπο. Η αρίθμηση αποτελεί συνέχεια του πρώτου μέρους των αναμνήσεων ("Αναμνήσεις 1921").

Το χειρόγραφο βρέθηκε μέσα σε τρεις άσπρους φακέλους, διαστάσεων 25 χ 29,5 εκ., ενισχυμένους με κλωστή. [...]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

24χ17 εκ., 789 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Αρχείο Π. Σ. Δέλτα
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 928 (Συγγραφείς, Έλληνες - Προσωπικές αφηγήσεις)
Άλλα πρόσωπα: Αλέκος Π. Ζάννας (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-320-184-7
ISBN (10ψήφιο): 960-320-184-7
Βάρος: 1.341 κιλά
Εκδότης: Ερμής
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
37.29
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

33.19
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Δέλτα, Πηνελόπη Σ.
Η Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια. Εκεί έζησε τα παιδικά και νεανικά της χρόνια σ΄ ένα αρχοντικό οικογενειακό περιβάλλον, αυστηρά πατριαρχικό, με έντονες τις πατροπαράδοτες ελληνικές αρχές και συνήθειες. Με δασκάλους στο σπίτι, απέκτησε γενικές σχολικές γνώσεις και έμαθε ξένες γλώσσες και "ελληνικά" που τα αντιπάθησε, επειδή τα βιβλία ήταν γραμμένα στην καθαρεύουσα. Το 1895 παντρεύτηκε το Στέφανο Δέλτα, με το οποίον απέκτησε τρεις κόρες. Το 1916 η οικογένεια Δέλτα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ο κοινωνικός και ο φιλικός τους κύκλος ήταν οι πιο καλλιεργημένοι λογοτέχνες, εκπαιδευτικοί και σκεπτόμενοι άνθρωποι του καιρού τους, αλλά και σπουδαίες πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο Ελ. Βενιζέλος και ο Νικ. Πλαστήρας. Τόσο στους Βαλκανικούς πολέμους, όσο και στον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο, η Πηνελόπη Δέλτα προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες, περιθάλποντας πρόσφυγες και τραυματίες. Η ίδια υπέφερε από παράλυση, που είχε αρχίσει από το 1925, και είχε γίνει ολική προς το τέλος της ζωής της. Ίσως η πάθησή της αυτή, σε συνδυασμό με το πλήγμα που της προκάλεσε η είσοδος των γερμανών στην Αθήνα, να την οδήγησαν στην απελπισία : Αυτοκτόνησε στις 2 Μαΐου του 1941. Η Πηνελόπη Δέλτα υπήρξε σπουδαία συγγραφέας. Έχουν περάσει 60 και περισσότερα χρόνια από τότε που έγραψε τα βιβλία της για παιδιά. Κι όμως, αυτά τα βιβλία εξακολουθούν να ενθουσιάζουν τους μικρούς αναγνώστες, με τη ζωντάνια τους, τις συναρπαστικές τους περιπέτειες, και τις γλαφυρές περιγραφές ιστορικών γεγονότων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.