Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη
(Έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο)
Συγγραφείς:   Jean - Luc Pinol, Francois Walter,


Η σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη

Οι πρώτες αστικές συγκεντρώσεις εμφανίστηκαν στις όχθες του Τίγρη, του Ευφράτη και του Νείλου, σε μια εποχή όπου η Ευρώπη αγνοούσε ακόμα την ύπαρξη της πόλης. Στον ευρωπαϊκό χώρο θα κάνουν την εμφάνιση τους στα βόρεια της Μεσογείου, πολύ αργότερα σε σύγκριση με την Ουρ, τη Νινίβ, τη Βαβυλώνα ή τη Θήβα. Γρήγορα, όμως, θα αποτελέσουν μία από τις πρωταρχικές διαστάσεις της Ευρώπης, σε βαθμό μάλιστα σήμερα ορισμένοι να θεωρούν ότι οι όροι "ευρωπαϊκότητα" και "αστικότητα" έχουν την ίδια δηλωτική σημασία. Τι θα ήταν η Ευρώπη χωρίς τις πόλεις και πώς θα συγκροτούνταν χωρίς αυτές; Όπως σχολιάζει ο Leonardo Benevolo στο έργο του "Η πόλη στην ευρωπαϊκή ιστορία", το να γράψει κάποιος την ιστορία των ευρωπαϊκών πόλεων είναι σαν να γράφει την ιστορία της ίδιας της Ευρώπης. Ο ιστορικός της αρχιτεκτονικής δηλώνει ότι αρχική του πρόθεση ήταν να γράψει ένα έργο, μοναδικό αντικείμενο του οποίου ήταν η ιστορία της "φυσιογνωμίας της πόλης" ή, με άλλα λόγια, της αστικής μορφής. Η "Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Πόλη" δεν έχει καμμία πρόθεση να διαχωρίσει την αστική μορφή από τις κοινωνικές πρακτικές. Στηρίζεται σε μια αρχή: πόλη και κοινωνία γίνονται κατανοητές μόνο μέσα από τη μεταξύ τους σχέση. Η πόλη δεν είναι μια αμετάβλητη κατηγορία, και θα ήταν μάταιο να προσπαθήσουμε να της αποδώσουμε έναν κανονιστικό και γενικό ορισμό που να ισχύει τόσο για την περίοδο των συνοικισμών, την περίοδο όπου αρχίζει να εκδηλώνεται το φαινόμενο της αστικοποίησης στην Ελλάδα ή την Ιταλία, όσο και για την αυγή του 21ου αιώνα, σε μια εποχή όπου, σύμφωνα με ορισμένους, επρόκειτο να ζήσουμε την παρακμή των πόλεων ή τη διάλυση της πόλης στον ευρύτερο αστικό χώρο. Επομένως, η ιστορία αυτή δεν ξεκινάει με μια συγκεκριμένη θεωρία, και προτιμάει να υποστηρίζει ότι "κάτω από το όνομα της πόλης συσσωρεύεται ένα σύνολο ιστορικών εμπειριών παρά διαγράφεται μια αυστηρή έννοια".Σημείωση: Επίμετρο: Παύλος Λέφας.

24χ17 εκ., 357 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Κοινωνικές Επιστήμες
Ονομασία υποσειράς: Αστική Ιστορία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 1 από 2
ISBN Set: 960-348-166-1
ISBN13 Set: 978-960-348-166-9
Ταξινόμιση DDC: 307.1 (Αστική ανάπτυξη), 307.76 (Πόλεις), 306.09 (Κοινωνική ιστορία)
Άλλα πρόσωπα: Μαρία Κουμπούρα (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-348-167-6
ISBN (10ψήφιο): 960-348-167-Χ
Βάρος: 0.773 κιλά
Εκδότης: Πλέθρον
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
24.50
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

21.81
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Jean - Luc Pinol είναι καθηγητής σύγχρονης ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Λυών. Είναι ειδικός σε θέματα ιστορίας του αστικού χώρου και διευθύνει το εργαστήριο ιστορικής έρευνας Rhone-Alpes και το Ινστιτούτο ανθρωπιστικών σπουδών που ανήκουν στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (C.N.R.S.). Δημοσίευσε μεταξύ άλλων τον "Ιστορικό Άτλαντα των πόλεων της Γαλλίας", Hachette, Παρίσι, 1996 και τον "Κόσμο των πόλεων τον 19ο αιώνα", Hachette, Παρίσι, 1991 (ελλ. έκδοση: Πλέθρον, Αθήνα, 2000).

O Francois Walter είναι καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Γενεύης. Μεταξύ άλλων έχει εκδώσει το βιβλίο "Οι πόλεις της Ελβετίας 1750-1950", Ζοe, Γενεύη, 1994, και με τον Rainer Hudeman το βιβλίο "Πόλεις και παγκόσμιοι πόλεμοι στην Ευρώπη στον 20ό αιώνα" L΄ Harmattan, Παρίσι, 1997.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.