Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο χρυσός των Μακεδόνων
(Από την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης)

Offer
Όπως είναι γνωστό, η έκθεση με τίτλο "Ο χρυσός των Μακεδόνων" διαδέχθηκε το 1998 (εγκαίνια στις 13.6.1998) την έκθεση του ευρήματος της Βεργίνας στον εκθεσιακό χώρο του ορόφου της Νέας Πτέρυγας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Εδώ και μερικά χρόνια το εύρημα της Βεργίνας εκτίθεται -συνολικά σχεδόν ύστερα και από την πρόσφατη συμπληρωματική επανέκθεση που εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 2003- στον μουσειακό χώρο στον οποίον εντάχθηκαν οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας.

Η έκθεση που ακολούθησε στο Α.Μ.Θ. αποδείχθηκε ότι, με την πάροδο κάποιου χρόνου είναι η αλήθεια, εμφάνισε ανάλογη επισκεψιμότητα αφού πρόβαλε σύνολα ή μεμονωμένα εκδέματα της ίδιας εποχής, αλλά και της ίδιας καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας.

Η έκθεση εκείνη, με οδηγία του τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, σχεδιάστηκε και "στήθηκε" σε ελάχιστο χρόνο (δύο μήνες) από τη μεταφορά του ευρήματος της Βεργίνας, με την εποπτεία μου και ομάδα εργασίας που την αποτελούσαν οι αρχαιολόγοι δρ. κ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα, ειδική σε θέματα χρυσού, δρ.κ. Δέσποινα Ιγνατιάδου, ειδική σε θέματα υαλουργίας και μικροτεχνίας και η αρχαιολόγος δρ. κ. Δήμητρα Ακτσελή. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την εποπτεία της εκτέλεσης του είχε η αρχιτέκτων κ. Αλκμήνη Πάκα. Για την έκθεση αυτή έχει εκδοθεί σύντομος οδηγός χωρίς λήμματα ("Ο χρυσός των Μακεδόνων", Τ.Α.Π.. 2000, με κείμενα των αρχαιολόγων κ.κ. Τσιγαρίδα και Ιγνατιάδου).

Παραμένει η έκθεση αυτή, μέχρι και σήμερα που γράφονται οι γραμμές αυτές, ανοικτή και με επισκεψιμότητα ανάλογη με του άμεσου παρελθόντος, όταν δηλαδή δεν είχε αρχίσει ακόμη η γενική ανακατασκευή του Α.Μ.Θ. Με τη λήξη της πρώτης φάσης της ανακατασκευής μεταφέρθηκε επαυξημένη, από τον χώρο της Νέας Πτέρυγας, στον πυρήνα του ανακατασκευασμένου κτηρίου ("μικρό Π"), έτσι ώστε, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο του 2004, να λειτουργεί ακόμη μία έκθεση στη Θεσσαλονίκη, που είχε χαρακτηριστεί ως Ολυμπιακή Πόλη (εγκαινιάσθηκε στις 28 Ιουλίου 2004 από τον τότε υφυπουργό πολιτισμού κ. Πέτρο Τατούλη). Η άλλη ήταν η έκθεση "Αρχαίες αγροικίες σε σύγχρονους δρόμους" στην "Κρυπτή Στοά" της Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης, για την οποία το Τ.Α.Π. ήδη έχει εκδόσει (2003) οδηγό στα ελληνικά και αγγλικά.

Η έκθεση έχει επαυξηθεί με την παρουσίαση του συνόλου των ευρημάτων από τέσσερις τάφους, δύο του νεκροταφείου της Σίνδου και δύο του νεκροταφείου του Δερβενίου, με σημαντική νέα σειρά από, κατά κύριο λόγο, χρυσά κοσμήματα από τα νεκροταφεία της Κεντρικής Μακεδονίας, και, τέλος, την εκ νέου παρουσίαση της έκθεσης (εγκαίνια στις 4.4.1998) "Ο πάπυρος του Δερβενίου". [...]

(από την εισαγωγή του βιβλίου)

32χ24 εκ., 336 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 069.5 (Αρχαιολογικά μουσεία και συλλογές), 938.94 (Μακεδονία - Ιστορία), 930.149 5 (Αρχαιολογία - Ελλάς), 709.438 014 (Τέχνη, Αρχαία ελληνική)
Άλλα πρόσωπα: Δημήτριος Β. Γραμμένος (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-463-003-5
ISBN (10ψήφιο): 960-463-003-2
Βάρος: 1.979 κιλά
Εκδότης: Ζήτρος
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
63.90
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

44.09
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Αδάμ - Βελένη, Πολυξένη
Γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε και κατοικεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως αρχαιολόγος στην ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Ανέσκαψε στη Φιλυριά Κιλκίς, στη Ιερισσό και τη Μένδη Χαλκιδικής, στην Πέλλα, στην Αραβησσό, σε ανασκαφές της πόλης της Θεσσαλονίκης, στα Βρασνά, την Αρέθουσα, την Απολλωνία και την Ασπροβάλτα του νομού Θεσσαλονίκης. Κύρια έργα της θεωρούνται η ανασκαφική έρευνα στην ελληνιστική πόλη των Πετρών Φλώρινας και η διαμόρφωση και η ανάδειξη της Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε με ανακοινώσεις σε διεθνή, πανελλήνια και τοπικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει 56 μελέτες και άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά σχετικά με κεραμική, μεταλλοτεχνία, γλυπτική, νομισματική και επιγραφική της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής ήταν οι "Μακεδονικοί βωμοί" των αυτοκρατορικών χρόνων της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας. Συμμετείχε σε οργανώσεις εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεδρίων. Από το 1987 υποστηρίζει γραμματειακά την ετήσια συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη και επιμελείται την έκδοση των πρακτικών της· παράλληλα και με άλλες επιμέλειες αρχαιολογικών εκδόσεων. Έχει κάνει 25 περίπου διαλέξεις σχετικές με το αντικείμενό της για το ευρύ κοινό, καθώς και επιμορφωτικές ομιλίες στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης. Για την προσφορά της στην επιστήμη της βραβεύτηκε το 1998 από τη Societes des Encouragement au Progres της Γαλλικής Ακαδημίας. Έχει συγγράψει σενάρια αρχαιολογικών ντοκυμαντέρ για την ΕΤ3, ενώ από το Μάρτιο του 1998 έχει εβδομαδιαία εκπομπή για την αρχαιολογία στον 9.58FM. Επί διετία αρθρογραφούσε σε επιφυλλίδες των εφημερίδων "Θεσσαλονίκη" και "Αγγελιοφόρος της Κυριακής". Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη θεωρία και την πράξη του θεάτρου.

Ο Πέτρος Γ. Θέμελης είναι ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η Δέσποινα Ιγνατιάδου είναι αρχαιολόγος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.