Ήπειρος
zoom in
90.42€ -10% 81.38€

Τέσσερις διαδρομές με αφετηρία τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και τελικό προορισμό τη Δωδώνη -με ό,τι αυτή συμβολίζει για τον σημερινό ταξιδιώτη- συγκροτούν τα κεφάλαια αλλά και τον βασικό κορμό του λευκώματος. Το φυσικό ανάγλυφο, το κλίμα, το υγρό στοιχείο, η οικιστική οργάνωση, το θαλάσσιο, ποτάμιο και το χερσαίο δίκτυο επικοινωνίας, το παραγωγικό σύστημα εντός του αρχαιοελληνικού, του ρωμαϊκού και του ελληνορωμαϊκού, του βυζαντινού και του οθωμανικού απόηχου συνθέτουν τη διακριτή ταυτότητα της Ηπείρου και δείχνουν τη διαχρονική τους επιρροή στην πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική της ευρυχωρία.

Οι δρόμοι της Ηπείρου είναι φωτισμένοι με χρώματα που τα έβαψε ο χρόνος. Κοσμούνται με κάστρα, εκκλησίες, αρχοντικά, καλύβες, ξερολιθιές και γεφύρια. Και οι διαδρομές του συγγραφέα Μιχάλη Αράπογλου πόρρω απέχουν από έναν κλειστό, ορεινό, δυσπρόσιτο και φτωχό τόπο. Αντίθετα, καταδεικνύουν αρχαίες και νεότερες πορείες που έρχονται από τη θάλασσα, περνούν από κοιλάδες και οικισμούς, δίπλα από πηγαία ύδατα και ποτάμια, από πλαγιές βουνών και χαμηλούς αυχένες, και παραλληλίζονται με τους τραχείς γεωλογικούς σχηματισμούς. Είναι οι δρόμοι των προσκυνητών, των ταξιδευτών και των περιηγητών, των εμπόρων, των πραματευτάδων και των εισβολέων. Είναι οι δρόμοι των ανθρώπων της Ηπείρου -των μαγεμένων από τη δύναμη της Πίνδου, το πράσινο του Αχέροντα, το μαύρο των Πυλών του Άδη, τη μνήμη της Αχερουσίας. Είναι οι δρόμοι όσων ζεστάθηκαν στα Γιάννινα, την Κόνιτσα, την Πρέβεζα, την Αμφιλοχία, το Μέτσοβο ή την Άρτα.

Η ματιά είναι σύγχρονη. Το υλικό, όμως, συνδέεται με την ιστορικότητα και τη μοναδικότητα του κάθε ηπειρωτικού τόπου. Έτσι, άλλοτε επισημαίνεται το αρχαιοελληνικό, το ρωμαϊκό και το ελληνορωμαϊκό, άλλοτε ανιχνεύεται το βυζαντινό, το ενετικό ή το οθωμανικό κατάλοιπο, και άλλοτε πάλι αναγνωρίζεται η σύγχρονη Ελλάδα. Με το αισθητικά πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό αναδεικνύεται η σύνθεση του φυσικού, οικολογικού, παραγωγικού, οικιστικού, αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού πλούτου της Ηπείρου έτσι όπως σωρεύτηκε στο πέρασμα των αιώνων. Ιδιαίτερη όμως έμφαση δίνεται στον 19ο και 20ό αιώνα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου των ημερών μας συγκροτήθηκε στη διάρκειά τους.

Νίκος Χαϊδεμένος

Βαγγέλης Δελέγκος (Φωτογράφος)

Ο Βαγγέλης Δελέγκος γεννήθηκε στην Άρτα στις αρχές του 1974. Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως επαγγελματίας φωτογράφος, συντάκτης και αρθρογράφος. Συνεργάζεται επίσης, κυρίως με την ιδιότητα του φωτογράφου, με μεγάλους εκδοτικούς οίκους και διαφημιστικές εταιρείες ενώ το πλούσιο βιογραφικό του συμπληρώνουν συμβόλαια με μεγάλα φωτογραφικά πρακτορεία στην Ελλάδα και την Μεγάλη Βρετανία.

Γιάννης Γιαννέλος

Γιάννης Γιαννέλος (Φωτογράφος)

Ο Γιάννης Γιαννέλος γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Ασχολήθηκε από νωρίς με τη φωτογραφία, αρχικά με τη φωτογραφία τοπίου και την αρχαιολογική φωτογραφία, συνεργαζόμενος με τον ΕΟΤ και πολλούς εκδοτικούς οίκους. Είναι ιδιοκτήτης Studio διαφημιστικής φωτογραφίας.

Πηνελόπη Ματσούκα (Φωτογράφος)


Κωνσταντίνος Μητσάκης (Φωτογράφος)

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης μαζί με την Όλγα Παπαδόγιαννη είναι ένα ζευγάρι εκπαιδευτικών οι οποίοι, ταξιδεύοντας σε τόπους που κατά το πλείστον εγγυώνται προκλήσεις, αντιξοότητες, πρωτόγνωρες συγκινήσεις και επαφές με το άγνωστο, επιδιώκουν να υλοποιήσουν τα ρομαντικά όνειρα της εφηβείας, που με το πέρασμα του χρόνου μετουσιώθηκαν σε μια επιτακτική ανάγκη της ώριμης ζωής τους: να γευθούν το άρωμα της ζωής ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο με μια μοτοσικλέτα. Έχουν δημοσιεύσει επί σειρά ετών άρθρα στον καθημερινό και ημερήσιο τύπο, κυρίως ταξιδιωτικού περιεχομένου, ενώ στην συγγραφική δημιουργία τους συγκαταλέγονται και μια σειρά βιβλίων ειδικά για την Αφρική, την Ευρώπη, περιοδεία στα χνάρια του Μεγ. Αλεξάνδρου και ένα πολύ όμορφο λεύκωμα με μοναδικές φωτογραφίες απ΄ όλο τον κόσμο. Επίσης εκτός από την συμμετοχή σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, κατά καιρούς πραγματοποιούν ενημερωτικές προβολές σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα, πρεσβείες ξένων κρατών και αλλού, οι οποίες σχετίζονται με την πολύχρονη δίτροχη περιπλάνησή τους σε ενενήντα δύο χώρες αυτού του πλανήτη.

Νίκος Πέτρου

Νίκος Πέτρου (Φωτογράφος)

Ο Νίκος Πέτρου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σήμερα ζει και εργάζεται. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στην Προσθετική στις ΗΠΑ. Από το 1987 φωτογραφίζει τη φύση και την άγρια ζωή, ταξιδεύοντας ασταμάτητα σε όλη την Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Άρθρα και φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά όπως το "Γαιόραμα" το "Οξυγόνο" και η "Φύση" και εφημερίδες όπως "Η Καθημερινή". Έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας και είναι, από το 2007, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού "Φύση". Μέχρι σήμερα η φωτογραφική του δουλειά έχει παρουσιαστεί στα λευκώματα "Εικόνες από τη Δαδιά" (1994), "Καθρεφτίσματα στην Κερκίνη" (1996) και "Αχελώος" (2001) -των οποίων έχει γράψει και τα κείμενα, καταστάλαγμα πολυετούς εργασίας στο πεδίο και μελέτης της σχετικής βιβλιογραφίας για κάθε περιοχή- καθώς και στα μικρά λευκώματα, "Μεσολόγγι", "Δαδιά" και "Κερκίνη". Το 2008 σε συνεργασία με τον Κώστα Βιδάκη εξέδωσε το λεύκωμα "H2O Χρώματα του νερού" (εκδόσεις Μίλητος). Έχει ακόμα εικονογραφήσει με τις φωτογραφίες του τα λευκώματα "Μήλος", "Γεωλογική ιστορία" (2000) και "Αμβρακικός" (2002). Τα βιβλία του έχουν προταθεί από το Ελληνικό Κέντρο Βιβλίου ανάμεσα στα σημαντικότερα βιβλία για την ελληνική φύση. Το 2001 τα ΕΛΤΑ χρησιμοποίησαν εικόνες του για την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με θέμα την ελληνική πανίδα και χλωρίδα. Το 2003 επέλεξαν φωτογραφίες του για τη σειρά με τα ελληνικά νησιά και το 2004 για τη σειρά με θέμα τα αγριολούλουδα της Ελλάδας.

Μιχάλης Η. Αράπογλου (Φωτογράφος)

Ο Μιχάλης Η. Αράπογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945. Σπούδασε αρχιτεκτονική και γεωγραφία στο Παρίσι. Διετέλεσε επιστημονικός διευθυντής του συλλόγου με την επωνυμία Κέντρο Ερευνών Ζαγορίου, καθώς και καλλιτεχνικός διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Στη δεκαετία του ’90, έκανε ραδιοφωνικές παραγωγές για το Δημοτικό Ραδιόφωνο του Δήμου Ιωαννιτών. Έγραψε ποιήματα και διηγήματα. Εξέδωσε την ποιητική συλλογή "Ο χρόνος ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο" σε σχέδια της Τίνας Δ. Δογορίτη. Σχεδίασε σκηνικά και κοστούμια για θεατρικά έργα και παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου χορού. Είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια βιβλίων επιστημονικού και λογοτεχνικού χαρακτήρα. Συνέθεσε αφίσες και προγράμματα για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παρουσίασε γραπτώς στον καθημερινό και περιοδικό τύπο εικαστικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, θεατρικές παραστάσεις, ποίηση, καθώς και εκθέσεις φωτογραφίας. Έλαβε μέρος ως ερασιτέχνης ηθοποιός σε ερασιτεχνικές και επαγγελματικές θεατρικές παραστάσεις του Οργανισμού Ηπειρώτικου Θεάτρου, του Γαλλικού Κέντρου Πολιτισμού στα Γιάννινα και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ηπείρου. Στις ερασιτεχνικές ενασχολήσεις του συγκαταλέγονται η φωτογραφία και η μαγνητοσκόπηση.

Σπύρος Μαντάς

Σπύρος Μαντάς (Φωτογράφος)

Ο Σπύρος Μαντάς γεννήθηκε στην Κρέστενα της Ηλείας το 1950. Τελείωσε Οικονομικό Πανεπιστήμιο και την Πάντειο και σήμερα εργάζεται ως καθηγητής στη Μέση εκπαίδευση. Από το 1982, σχεδόν αποκλειστικά, ασχολείται με τη μελέτη των πέτρινων γεφυριών της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου (Πίνδου), αλλά και τους μαστόρους της. Το 1990 δημιούργησε το "Αρχείο Γεφυριών Ηπειρώτικων" (Α.Γ.Η.) και το 2001, μαζί με άλλους συνεργάτες, ίδρυσε το "Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών" (ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ.) στο οποίο είναι πρόεδρος. Στόχος του κέντρου είναι μέσα από τη διοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων και την περιοδική έκδοση "Περί Πετρογέφυρων", να καταγραφούν και μελετηθούν όλα τα γεφύρια της Ελλάδας, συγκριθούν μ΄ εκείνα των γειτονικών χωρών, και να ευαισθητοποιηθούν κοινό και αρμόδιοι φορείς για τη διάσωσή τους. Έχει κυκλοφορήσει τα βιβλία: - "Τα Ηπειρώτικα γεφύρια", 1984 - Τεχνικές Εκδόσεις. - "Το Γεφύρι κι ο Ηπειρώτης", 1987 - Τεχνικές Εκδόσεις. - "Η Σκάλα του Βραδέτου" (σε συνεργασία με τον Θ. Χαμάκο), 2003 - Εκδόσεις Νίκας. - "Περί Πετρογέφυρων Α΄" (επιμέλεια, με Γ. Ψιλόπουλο), 2003 - ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ. - "Περί Πετρογέφυρων Β΄" (επιμέλεια, με Γ. Ψιλόπουλο), 2005 - ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ. - "Πέτρινα Γεφύρια" (κείμενα), 2007 - Έκδ. εφημ. "Τα Νέα". - "Πέτρινα Γεφύρια στη Βόρεια Ήπειρο", 2008 - Α.Γ.Η. Γύρισε τα ντοκιμαντέρ (σενάριο, παρουσίαση): - "Οδοιπορικό στα Ηπειρώτικα Γεφύρια", ΕΤ1 / 1987 - σε σκηνοθεσία Μ. Ταταλίδη. - "Τα Γεφύρια της Ηπείρου", ΕΤ1 / 2004 - σε σκηνοθεσία Ν. Παπαθανασίου - "Η Μοναξιά των Πετρογέφυρων", Α.Γ.Η. / 2007 - σε δική του σκηνοθεσία. - "Το Γεφύρι της Άρτας στο χορό του Στέγκου", Α.Γ.Η. / 2007 - σε δική του σκηνοθεσία. Συνεχίζει να αναδεικνύει θέματα της λαϊκής γεφυροποιίας, συμμετέχοντας σε συνέδρια, δίνοντας διαλέξεις σ΄ όλη την Ελλάδα, δημοσιεύοντας άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, μιλώντας σε εκπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος, των Φίλων της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εταιρείας Προστασίας Βάλια Κάλντας.

Μιχάλης Η. Αράπογλου (Συγγραφέας)

Ο Μιχάλης Η. Αράπογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945. Σπούδασε αρχιτεκτονική και γεωγραφία στο Παρίσι. Διετέλεσε επιστημονικός διευθυντής του συλλόγου με την επωνυμία Κέντρο Ερευνών Ζαγορίου, καθώς και καλλιτεχνικός διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Στη δεκαετία του ’90, έκανε ραδιοφωνικές παραγωγές για το Δημοτικό Ραδιόφωνο του Δήμου Ιωαννιτών. Έγραψε ποιήματα και διηγήματα. Εξέδωσε την ποιητική συλλογή "Ο χρόνος ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο" σε σχέδια της Τίνας Δ. Δογορίτη. Σχεδίασε σκηνικά και κοστούμια για θεατρικά έργα και παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου χορού. Είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια βιβλίων επιστημονικού και λογοτεχνικού χαρακτήρα. Συνέθεσε αφίσες και προγράμματα για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παρουσίασε γραπτώς στον καθημερινό και περιοδικό τύπο εικαστικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, θεατρικές παραστάσεις, ποίηση, καθώς και εκθέσεις φωτογραφίας. Έλαβε μέρος ως ερασιτέχνης ηθοποιός σε ερασιτεχνικές και επαγγελματικές θεατρικές παραστάσεις του Οργανισμού Ηπειρώτικου Θεάτρου, του Γαλλικού Κέντρου Πολιτισμού στα Γιάννινα και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ηπείρου. Στις ερασιτεχνικές ενασχολήσεις του συγκαταλέγονται η φωτογραφία και η μαγνητοσκόπηση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
317
Διαστάσεις:
32x30
Βάρος:
2.816 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση