Το βλέμμα του Ορφέα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το βλέμμα του Ορφέα

Οι λογοτεχνικοί μύθοι της Δύσης

Συλλογικό έργο

Julia Kristeva

Jean-Claude Carriere

15.91€ -10% 14.32€

Η πολιτισμική ιστορία της Ευρώπης, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα στη λογοτεχνία της, δεν είναι παρά η αέναη μεταμόρφωση των θεμελιωδών της μύθων. Από τον Όμηρο μέχρι τον Σαίξπηρ και τον Θερβάντες, από τον Μολιέρο ως τον Γκαίτε, οι μύθοι μας ακολουθούν και αναφέρονται σε μας. Η μελωδία της λύρας του Ορφέα θα συντροφεύει πάντα τους ποιητές, η αναζήτηση του Γκράαλ δεν θα εμπνεύσει αποκλειστικά και μόνο τον Θερβάντες και τον Βάγκνερ αργότερα, ο μύθος του αιώνιου έρωτα, υπέρτατη έκφραση του οποίου στη Δύση αποτελεί ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, θα παραμείνει αγέραστος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Όσο για τον Δον Ζουάν, τον γενναίο κατακτητή, τον επαναστάτη, δεν καταφέρνει τελικά να ξεφύγει από το άγαλμα του Διοικητή; Οι συγγραφείς που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία της Bernadette Bricout μας ταξιδεύουν νοερά σε έναν υπέροχο κόσμο με τελευταίο σταθμό του την Ιταλία, θυγατέρα των μύθων και μητέρα των Τεχνών. Στις αποσκευές τους κουβαλούν μαζί ένα πορτρέτο της δυτικής σκέψης, τόσο όμορφης και αινιγματικής στη λογοτεχνική της έκφανση. Η παρούσα συλλογή είναι καρπός του κύκλου διαλέξεων που δόθηκαν στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού, στο πλαίσιο των Amphis 21.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Julia Kristeva

Julia Kristeva (Συγγραφέας)

H Joulia Kristeva γεννήθηκε το 1941 στη Βουλγαρία. Το 1966 μετοίκησε στο Παρίσι για να ολοκληρώσει τη διατριβή της πάνω στη γαλλική λογοτεχνία. Θεωρητικός με παγκόσμια αναγνώριση, έχει ασχοληθεί με τη γλωσσολογία, την ψυχανάλυση, τη λογοτεχνία και την πολιτική θεωρία. Σήμερα είναι καθηγήτρια στο Institut Universitaire de France και διδάσκει λογοτεχνία του 20ου αιώνα στο Πανεπιστήμιο Paris VII - Denis Diderot των Παρισίων, καθώς και ως επισκέπτρια καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια Columbia, Toronto και στη Newschool for Social Research της Νέας Υόρκης. Τα βιβλία της κυκλοφορούν στην Αμερική από τον εκδοτικό οίκο Columbia University Press. Τα δημοσιευμένα της έργα περιλαμβάνουν: "Στην αρχή ήταν η αγάπη" (Άγρα, 1988), "Σαμουράι" (μυθιστόρημα, Γκοβόστης), "Ο γέρος και οι λύκοι" (Εκδόσεις Μάγια, 1993), "Έθνη χωρίς εθνικισμό" (Εναλλακτικές εκδόσεις, 1997), "Νέες αρρώστιες της ψυχής" (Καστανιώτης, 1998), "Εμμονές" (μυθιστόρημα, Πατάκης, 1998), "Μαύρος ήλιος" (Καστανιώτης, 2000), "Το θήλυ και το ιερό" που έγραψε με την Catherine Clement (Ψυχογιός, 2001), "Ξένοι μέσα στον εαυτό μας" (Scripta, 2004), "Φονικό στο Βυζάντιο" (μυθιστόρημα, Πατάκης, 2004). Τα πιο πρόσφατα βιβλία της στη Γαλλία είναι: "Le Genie feminin : Arendt, Klein, Colette" (3 τόμοι, Fayard 1999-2002), "Meurtre a Byzance" (Fayard, 2004), "La Haine et le Pardon" (Fayard, 2005) και "Seule une femme" (Bord de lʼEau, 2007). Περισσότερες πληροφορίες περιλαμβάνονται στην επίσημη ιστοσελίδα της: www.kristeva.fr.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jean-Claude Carriere

Jean-Claude Carriere (Συγγραφέας)

Ο Ζαν Κλοντ Καριέρ γεννήθηκε το 1931 και έχει γράψει πολλά σενάρια ταινιών. Επίσης έχει γράψει θεατρικά έργα, τα περισσότερα μαζί με τον Πίτερ Μπρουκ. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων (μυθιστορημάτων, ανθολογιών, δοκιμίων). Το 1988 έγραψε το έργο "Διάλογοι πάνω στο Αόρατο", σε συνεργασία με τον Ζαν Οντούζ και τον Μισέλ Κασέ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Philippe Sollers

Philippe Sollers (Συγγραφέας)

Ο Philippe Joyaux, γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας, γεννήθηκε το 1936 στο Μπορντώ, όπου πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Στο Παρίσι, με το ψευδώνυμο Philippe Sollers εκδίδει τα δύο πρώτα του κείμενα "Le defi" (1957) και "Une curieuse solitude" (1958). Ένα χρόνο μετά, το 1960 ιδρύει το περιοδικό αναζητήσεων στη γλώσσα και τη λογοτεχνία "Tel Quel", το οποίο κυκλοφορεί ως το 1983. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το βιβλίο του "Femmes" και ξεκινά η έκδοση της λογοτεχνικής επιθεώρησης "L΄ infini" η οποία και κυκλοφορεί τακτικά έως και σήμερα. Μέσα από το "Tel Quel" ο Σολλέρς θα στηρίξει τους δημιουργούς του πρωτοεμφανιζόμενου "Nouveau roman" και ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να φέρει στο προσκήνιο παραγνωρισμένους ως τότε συγγραφείς. Το 1961 το βιβλίο του "Le parc" τιμήθηκε με το βραβείο Medicis.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Philippe Berthier (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Pierre Chartier (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Michael Nerlich (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αριστέα Κομνηνέλλη (Μεταφραστής)


Αθηνά Σοκόλη (Επιμέλεια)


Bernadette Bricout (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
239
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.365 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση