Μύθοι και ιδεολογήματα στη σύγχρονη Ελλάδα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μύθοι και ιδεολογήματα στη σύγχρονη Ελλάδα

Επιστημονικό συμπόσιο, 23 & 24 Νοεμβρίου 2005

Συλλογικό έργο

19.27€ -10% 17.34€

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάσος Σακελλαρόπουλος (Εισηγητής)

Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος είναι ιστορικός, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και μέλος των ΑΣΚΙ. Κύριος τομέας των ενδιαφερόντων του είναι ο 20ός αιώνας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα η πολιτική λειτουργία του στρατού, οι πολιτικές συγκρούσεις και διώξεις. Έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και ιστορικές εκθέσεις.

Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης (Εισηγητής)

Ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νεότερη ιστορία στα Πανεπιστήμια Wesleyan και Harvard των ΗΠΑ. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Harvard (1979), από το 1980 διδάσκει ιστορία των πολιτικών θεωριών στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου από το 1987 είναι καθηγητής της πολιτικής επιστήμης. Μεταξύ 1980-1995 διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και εν συνεχεία γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του. Το 2000 εκλέχτηκε διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΝΕ/ΕΙΕ).

Στέφανος Πεσμαζόγλου (Εισηγητής)

Ο Στέφανος Πεσμαζόγλου γεννήθηκε το 1949. Σπούδασε Οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια του Cambridge και της Οξφόρδης. Μετά το 1977 εργάστηκε στην Διεύθυνση Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος. Διδάσκει στο τμήμα πολιτικής επιστήμης και διεθνών σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Το ερευνητικό, συγγραφικό και διδακτικό του έργο καλύπτει εκπαιδευτικές, πολιτικές και ιδεολογικές πτυχές του μεταπολεμικού ελλαδικού και νοτιο-ευρωπαϊκού χώρου. Κυριότερες δημοσιεύσεις: "Βίοι παράλληλοι στον ευρωπαϊκό νότο", εκδ. Παρατηρητής, 1986, και "Εκπαίδευση και ανάπτυξη στην Ελλάδα 1948-1985. Το ασύμπτωτο μιας σχέσης", εκδ. Θεμέλιο 1987.

Φωτεινή Βάκη (Εισηγητής)


Γιώργος Παπαναστασίου (Εισηγητής)

Ο Γιώργος Παπαναστασίου είναι αναπληρωτής καθηγητής στον τομέα Γλωσσολογίας του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ.

Σάββας Κονταράτος (Εισηγητής)


Αλέξης Πολίτης

Αλέξης Πολίτης (Εισηγητής)

Ο Αλέξης Πολίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι. Σήμερα είναι καθηγητής της νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου εργάζεται από το 1989· τα χρόνια 1976-1989 εργάστηκε στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε.

Δημήτρης Δημητρόπουλος (Εισηγητής)


Νίκος Δασκαλοθανάσης (Εισηγητής)

Ο Νiκος Δασκαλοθανάσης γεννήθηκε στην Aθήνα το 1961. Είναι καθηγητής ιστορίας της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Σπούδασε αρχαιολογία στην Aθήνα (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο) και ιστορία της τέχνης στις Βρυξέλλες (Universite Libre de Bruxelles), το Παρίσι (Universite de Paris I, Pantheon-Sorbonne) και τη Νέα Υόρκη (The Graduate School and University Center of The City University of New York). Είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Aπό το 1994 υπήρξε αναπληρωτής αρχισυντάκτης του περιοδικού "The Art Magazine". Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, μια μονογραφία για τον Giorgio de Chirico ("Η ζωγραφική του Giorgio de Chirico: η άρθρωση του μεταφυσικού χώρου", εκδόσεις Opera/Critica, 2001), ένα δοκίμιο για τη θεωρία του Clement Greenberg ("Aριάδνη", τ. 9, 2003) και μια μελέτη για τον ιστορικό ρόλο του καλλιτέχνη ("Ο καλλιτέχνης ως ιστορικό υποκείμενο: από τον 19ο στον 21ο αιώνα", εκδόσεις Άγρα, 2004), ενώ ήταν ένας από τους συγγραφείς του καταλόγου της έκθεσης σύγχρονης τέχνης "Outlook" (Aθήνα, ΑΣΚΤ-Τεχνόπολις-Μουσείο Μπενάκη, 2003). Έχει επίσης επιμεληθεί την ελληνική έκδοση των Πρακτικών της δίκης του Brancusi κατά του αμερικανικού Δημοσίου ("Brancusi κατά ΗΠΑ", Aθήνα, εκδόσεις Ύψιλον, 2004), τον κατάλογο της έκθεσης στην ΑΣΚΤ "Συνομιλία; Τελευταία αποκτήματα του μουσείου Van Abbe" (Aθήνα, εκδόσεις Άγρα και Γκαλερί Bernier/ Eliades, 2002) καθώς και τις εκθέσεις και τους καταλόγους "Γιώργος Χατζημιχάλης. Έργα 1985-2000" (Aθήνα, Eθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2001) και "Διδάσκοντας την τέχνη. H ιστορία της Aνωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών μέσα από το έργο των δασκάλων της" (Aθήνα, ΑΣΚΤ, 2004).

Γιώργος Γιαννουλόπουλος (Εισηγητής)

Ο Γιώργος Γιαννουλόπουλος γεννήθηκε το 1942 στην Τρίπολη. Σπούδασε στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Κείμενά του με θέμα τη νεότερη ελληνική ιστορία έχουν δημοσιευτεί στο εξωτερικό. Εργάστηκε για χρόνια στο BBC, συνεργάζεται με το περιοδικό Σύγχρονα Θέματα και αρθρογραφεί στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Νικολέττα Γιαντσή - Μελετιάδη (Εισηγητής)


Νάσια Γιακωβάκη

Νάσια Γιακωβάκη (Εισηγητής)

Η Νάσια Γιακωβάκη είναι ιστορικός. Σπούδασε στις Φιλοσοφικές Σχολές της Αθήνας και των Ιωαννίνων. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία (Πανεπιστήμιο του Έσσεξ) και στη Θεσσαλονίκη, όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΑΠΘ 2001). Έχει εργαστεί στη Μέση Εκπαίδευση, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και ως συνεργάτης στο Κέντρο Ερεύνης Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΜΝΕ). Σήμερα διδάσκει Νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και στη διαμόρφωση της δημόσιας σφαίρας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Μαρία Κακριδή - Φερράρι (Εισηγητής)


Παναγιώτης Στάθης (Εισηγητής)

Ο Παναγιώτης Στάθης είναι ιστορικός, υποψήφιος διδάκτωρ ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
298
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.453 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση