Λεξικό της παιδαγωγικής
zoom in

Το παρόν λεξικό περιλαμβάνει τους σημαντικότερους όρους που χρησιμοποιούνται σήμερα στην ειδική βιβλιογραφία, στους επιμέρους τομείς και κλάδους της Παιδαγωγικής Επιστήμης, αλλά και στην εκπαιδευτική πράξη. Αναφέρεται επίσης σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και εκπαιδευτικούς θεσμούς, καθώς και στις πιο γνωστές εκπαιδευτικές καινοτομίες γενικά και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Η βαρύτητα που αποδίδεται στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα και στην ελληνόγλωσση βιβλιογραφία τεκμηριώνει και το λόγο για τον οποίον απορρίψαμε τη σκέψη να μεταφράσουμε στην ελληνική γλώσσα ένα από τα πολλά ξενόγλωσσα παιδαγωγικά λεξικά. Τα λεξικά που ερευνήσαμε μας οδήγησαν στη διαπίστωση ότι, παρά τις αναφορές στη διεθνή εικόνα, είναι στενά συνδεδεμένα με την εκπαιδευτική πραγματικότητα της χώρας προέλευσής τους. Αυτό ήταν ένα μήνυμα για μας ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη συγγραφή ενός αυθεντικά ελληνικού λεξικού. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης

Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης (Επιμέλεια)

Ο Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης είναι ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και από το 1975 καθηγητής της Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Η ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα επικεντρώνονται στους τομείς Σχολική Παιδαγωγική, Διδακτική Έρευνα, Εκπαίδευση-Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Ι. Βάμβουκας (Συγγραφέας)

Ο Μιχάλης Ι. Βάμβουκας είναι καθηγητής ψυχοπαιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1985. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Mons Βελγίου και Χ και V Πανεπιστήμιο Παρισίων. Από τη Σχολή Ψυχοπαιδαγωγικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Mons απόκτησε το δίπλωμα της Candidature και από το Χ Πανεπιστήμιο των Παρισίων, ως υπότροφος του ΙΚΥ, τα πτυχία (Licence και Maitrise) στη Γενετική Ψυχολογία και στις Επιστήμες Αγωγής. Υπηρέτησε ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ως καθηγητής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μάθηση και διδασκαλία της ανάγνωσης, στην αξιολόγηση των γλωσσικών δεξιοτήτων και στη μόρφωση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται στο πρόγραμμα "Παιδεία Ομογενών", στο πλαίσιο των δράσεων του οποίου έχει γράψει ή συγγράψει τέσσερα τεύχη-βιβλία με τα αντίστοιχα τετράδια ασκήσεων για τη μάθηση της πρώτης ανάγνωσης και γραφής (παιδιά ηλικίας 5-8 ετών) και ένα τεύχος με τετράδιο ασκήσεων για τη μάθηση και διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας σε μαθητές ηλικίας 10-12 ετών, τα οποία εκδίδονται πλέον από τον ΟΕΔΒ. Έχει δημοσιεύσει ψυχοπαιδαγωγικού περιεχομένου άρθρα, μελέτες, έρευνες και βιβλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστασία Αθανασούλα - Ρέππα

Αναστασία Αθανασούλα - Ρέππα (Συγγραφέας)

Η Αναστασία Αθανασούλα Ρέππα είναι καθηγήτρια στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), στην οποία διετέλεσε και μέλος της διοικούσας επιτροπής (2002-2004) και καθηγήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "MA in Education" που διεξάγεται σε συνεργασία της ΑΠΑΙΤΕ με το Roehampton University (U.K.). Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου και υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και από το ίδιο πανεπιστήμιο απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο. Δίδαξε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, στο Πανεπιστήμιο του Δούναβη στην Αυστρία, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ως επισκέπτρια καθηγήτρια, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, καθώς και σε πολλά προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών ενηλίκων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από θέματα εκπαιδευτικής διοίκησης και πολιτικής, οργανωσιακής συμπεριφοράς, εκπαίδευσης ενηλίκων, εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης. Στο δημοσιευμένο έργο της έχουν γίνει πολλές αναφορές. Υπήρξε εκπαιδεύτρια στην "Αθήνα 2004", εμπειρογνώμων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (CEDEFOR) και συνεργάστηκε με φορείς του εσωτερικού και εξωτερικού σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών του ΕΚΕΠΙΣ και μέλος πολλών επιστημονικών και κοινωνικών οργανώσεων, καθώς και ομάδων εργασίας του Υ.Π.Ε.Π.Θ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Η. Αντωνίου

Χρήστος Η. Αντωνίου (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Ηρ. Αντωνίου γεννήθηκε στη Ζούζουλη Καστοριάς. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία (1977) και Γερμανική Φιλολογία (1987) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετεκπαιδεύτηκε στη Φιλοσοφία στο Tubingen Γερμανίας (1982) και στην Ιστορία της Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1990). Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή, στο χώρο της Ιστορίας της Εκπαίδευσης, στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1994). Είναι καθηγητής Παιδαγωγικής -Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών- στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι επιστημονικές περιοχές με τις οποίες ασχολείται ερευνητικά είναι η Φιλοσοφία της Παιδείας, η Ιστορία της Εκπαίδευσης και η Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Αυγελής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Δ. Βαρμάζης

Νίκος Δ. Βαρμάζης (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Βαρμάζης είναι επίκουρος καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λεωνίδας Αθανασίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
722
Διαστάσεις:
25x18
Βάρος:
1.626 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση