Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Χαιρέτα μου τη γη όπου μας γέννησε, Ημερολόγιο 2008

Χαιρέτα μου τη γη όπου μας γέννησε, Ημερολόγιο 2008
Η Μικρασιατική Εστία Ν. Πέλλας αφιερώνει το ημερολόγιο του 2008 στις τρεις Μητροπόλεις του Ελληνισμού: Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Τραπεζούντα. Οι σελίδες διακοσμούνται με επιστολικά δελτάρια των αρχών του 20ού αιώνα, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στη συλλογή του κ. Νικολαΐδη Κωνσταντίνου, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ για την ευγενική παραχώρηση.
Τα εικονογραφημένα επιστολικά δελτάρια (card pastal) διαδόθηκαν στην Ευρώπη και την Αμερική προς τα τέλη του 19ου αιώνα, με στόχο την ανταλλαγή σύντομων μηνυμάτων και χαιρετισμών. Είχανε ευρεία κυκλοφορία ως το 1917. Τα πρώιμα δείγματα του είδους τυπώνονταν με τη μέθοδο της λιθογραφίας ή χρωμολιθογραφίας. Η θεματογραφία τους συμπεριλαμβάνει απόψεις πόλεων (γενικές ή μερικές), ιστορικά γεγονότα, κοινωνικές εκδηλώσεις και λαογραφικά θέματα. Ταυτόχρονα κυκλοφορούν και ευχετήριες κάρτες που συνήθως απεικονίζουν ζευγάρια, νεαρές κυρίες, παιδιά ή λουλούδια.
Στην περίοδο του μεσοπολέμου επικράτησαν οι φωτογραφικές κάρτες (real photo postcards), η παραγωγή τους ήταν φθηνότερη και η μαρτυρία της εικόνας τους αδιάψευστη. Πρόκειται για φωτογραφίες σε τόνους άσπρου-μαύρου ή σέπιας, σπάνια επιχρωματισμένες με το χέρι, τυπωμένες σε χαρτί με κατάλληλη διαγράμμιση στην πίσω όψη ώστε να αναγράφεται η διεύθυνση του παραλήπτη και σύντομο κείμενο. Η λεζάντα, συνήθως δίγλωσση, τοποθετείται μέσα στο φωτογραφικό θέμα ή στο περιθώριο. Για τη χρονολόγησή τους οι ειδικοί συνυπολογίζουν διάφορες πληροφορίες, που παρέχουν το απεικονιζόμενο θέμα, η τεχνική, τα αναγραφόμενα στοιχεία (λεζάντα, όνομα εκδότη, αριθμός σειράς) καθώς και η ημερομηνία αποστολής.

21χ20 εκ., 131 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 529.3 (Ημερολόγια), 938.990 22 (Ελληνισμός - Φωτογραφικά λευκώματα)
Άλλα πρόσωπα: Ελένη Μαυροκεφαλίδου (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-89340-1-6
ISBN (10ψήφιο): 960-89340-1-Χ
Βάρος: 0.473 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
20.39
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.15
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.