Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Πολιτικό σύστημα και διεθνείς σχέσεις
(Η ελληνική περίπτωση μέσα από τη συγκριτική προοπτική)

Offer
Ο τόμος αυτός επεξεργάζεται διαφορετικές όψεις για το πολιτικό σύστημα, τη δημοκρατία, την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις στον 21ο αιώνα. Η σημαντικότερη τομή συγκριτικής πολιτικής ανάλυσης και διεθνών σχέσεων τόσο πριν, κυρίως όμως μετά το τέλος του Ψυχρού Πόλεμου, υπήρξε η διαπλοκή του πολιτικού συστήματος, ιδίως ορισμένων του εκφάνσεων, όπως οι πολιτικο-στρατιωτικές σχέσεις, με τη διαμόρφωση και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και κατ΄ επέκταση με το ρόλο ενός κράτους στο διεθνές σύστημα. Αν και η ελληνική περίπτωση (case study) αποτελεί σε μεγάλο βαθμό το συνεκτικό δεσμό του παρόντος βιβλίου σημαντικό χώρο καταλαμβάνει η ανάλυση και η διεξοδική μελέτη των βασικών όρων και συνθηκών της μεταδιπολικής εποχής, με κεντρικό θεωρητικό και εμπειρικό άξονα τη σχέση φιλελεύθερης δημοκρατίας, εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς συστήματος.

Ο πολιτικός φιλελευθερισμός και ο φιλελεύθερος διεθνισμός αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της μεταψυχροπολεμικής εποχής. Η οφθαλμοφανής νίκη της φιλελεύθερης δημοκρατίας και η προώθηση του εκδημοκρατισμού σε διακρατικό, διεθνές και κατά μείζονα λόγο διεθνικό επίπεδο διαμορφώνουν ένα κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Η ύφεση του στρατιωτικού επεμβατισμού, η άρθρωση της εξωτερικής πολιτικής γύρω από το καντιανό δόγμα της δημοκρατικής ειρήνης και μία εκδοχή της παγκοσμιοποίησης της αγοράς η οποία δεν αναιρεί την τοπική πολιτισμική διάσταση και την ετερότητα αποτελούν τη lingua franca πολιτικών επιστημόνων και διεθνολόγων στον 21o αιώνα. Η εμπέδωση ενός νέου τύπου ορθολογισμού, επικοινωνιακού και όχι εργαλειακού και λογιστικού, είναι μία μεγάλη κατάκτηση της ανθρωπότητας μετά τη δίνη του Ψυχρού Πολέμου. Αυτό που νίκησε δεν είναι η ιδεολογική πόλωση, αλλά η εγγενής ανθρωπολογική διάθεση του ατόμου για πρόοδο και ευημερία.

Υπ΄ αυτήν την έννοια, η παρούσα μελέτη κινείται στο διευρυμένο εκ των πραγμάτων πλαίσιο της πρόσφατης συζήτησης για τη δημοκρατία, την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις και επιχειρεί να δείξει με ποιο τρόπο η μεθοδολογική μέθεξη συγκριτικής πολιτικής ανάλυσης και διεθνούς θεωρίας στο ευρύτερο πλαίσιο της διεπιστημονικής προσέγγισης των κοινωνικών επιστημών μπορεί να αναζωογονήσει ριζικά και δημιουργικά τον πολιτικό και διεθνολογικό προβληματισμό στη νέα εποχή. Αν το κατορθώσει τότε θα έχει πετύχει κατά μεγάλο μέρος το στόχο της.


Σημείωση: Συγγραφική υπευθυνότητα: "Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου. Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου". Πρόλογος: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, γενικός διευθυντης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμαντλής", αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς πολ

21χ14 εκ., 557 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320 (Πολιτικές επιστήμες), 327 (Διεθνείς σχέσεις), 321.4 (Δημοκρατία), 320.51 (Φιλελευθερισμός)
ISBN: 978-960-02-2129-9
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2129-4
Βάρος: 0.815 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
28.76
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.41
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Σπύρος Μακρής είναι δρ. πολιτικών επιστημών και διεθνολόγος. Είναι επίκουρος καθηγητής πολιτικής θεωρίας στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει διδάξει ως Διαλέκτης Καθηγητής στη Ναυτική Σχολή Πολέμου. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης στο Καποδιστριακό, το Πάντειο και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Την περίοδο 1998-99 υπήρξε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΥΠΕΘΑ στον Τομέα της Στρατηγικής Ανάλυσης. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ) και τακτικός επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Πολιτικών Ερευνών (ΕΚΠΕ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το επιστημονικό και ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε θέματα πολιτικής φιλοσοφίας και θεωρίας, στρατιωτικής κοινωνιολογίας, εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής και θεωρίας των διεθνών σχέσεων. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.