Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Μελέτιος ο Γεωγράφος ή Το πρώτο ηπειρωτικό πανεπιστήμιο 1661-1714
(Η ζωή και το έργο του)
Συγγραφέας:   Στέφανος Μπέττης


Μελέτιος ο Γεωγράφος ή Το πρώτο ηπειρωτικό πανεπιστήμιο 1661-1714
Αρχή-αρχή οφείλω να σαφηνίσω μια σύγχυση, που επικράτησε μεταξύ των παλαιότερων μελετητών και βιογράφων (Βρεττού, Ζαβίρα, Σάθα, Αραβαντινού κ.ά.), αναφορικά προς το πρόσωπο του Μελετίου, απ΄ αφορμή την κάποια πολυωνυμία του, για την οποία δεν ευθύνεται βέβαια ο ίδιος. Συχνά, δηλαδή με τα ονόματα Μιχαήλ Μήτρος ή Μήτρου, Μελέτιος Αθηνών και Μελέτιος Γεωγράφος, δηλώνονται τρία διαφορετικά και άσχετα μεταξύ τους πρόσωπα -οι παραπάνω μάλιστα τα βιογραφούν χωριστά- ενώ δεν πρόκειται, κατά τα τρία τουλάχιστον παραπάνω ονόματα, παρά για ένα και το αυτό.
Συγκεκριμένο ο Μελέτιος και μάλιστα το συχνότερα συναντώμενο Μελέτιος Αθηνών, επειδή στην πόλη αυτή αρχιεράτεψε περισσότερο και έγινε ευρύτερα γνωστός, αντικατέστησε το προ της χειροτονίας σε επίσκοπο κατά κόσμον όνομά του Μιχαήλ Μήτρος ή Μήτρου και κάπου Μήτρας, μεταθανάτια δε του δόθηκε ο τίτλος του Γεωγράφου από το αξιολογώτερο και πλέον περισπούδαστο και σήμερα ακόμη έργο του τη Γεωγραφία, του τελευταίου αυτού ονόματος επισκιάσαντος όλα τα προηγούμενα. Έτσι το αρχικό του Μιχ. Μήτρος έγινε, όταν ιερώθηκε, Μιχαήλ ιερεύς Μήτρος, για να παραχωρήση κι αυτό τη θέση του, με την προαγωγή του σε αρχιερέα, στο Μελέτιος Ναυπάκτου και Άρτης πρώτα, και Μελέτιος Αθηνών αργότερα, μετονομασίες αυτές, που αποτελούν κατά κάποιον τρόπο τους κυριώτερους σταθμούς της σχετικά σύντομης ζωής του.

17χ12 εκ., 153 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ηπειρώτικη Βιβλιοθήκη: Μονογραφίες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.93 (Ήπειρος - Ιστορία ), 281 (Πατέρες της Εκκλησίας )
ISBN: 978-960-385-467-8
ISBN (10ψήφιο): 960-385-467-0
Βάρος: 0.205 κιλά
Εκδότης: Δωδώνη
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
10.60
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.43
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.