Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Τα προβληματικά εδάφη και η βελτίωσή τους

Τα προβληματικά εδάφη και η βελτίωσή τους
Παρουσιάζονται οι πρακτικές αρχές και οι μέθοδοι που εφαρμόζονται στην καθημερινή παραγωγική διαδικασία με στόχο τη βελτίωση, ορθολογική διαχείριση και αποτελεσματική αξιοποίηση των προβληματικών εδαφών. Εξετάζεται η επιλογή, η χρήση και η εφαρμογή των διάφορων εδαφοβελτιωτικών. Το CD με το λογισμικό βελτίωσης των προβληματικών εδαφών αυτοματοποιεί τους αναγκαίους υπολογισμούς ως προς το είδος, την ποσότητα και το χρόνο εφαρμογής του συνιστωμένου εδαφοβελτιωτικού. Παρέχονται οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη λίπανση των βελτιωθέντων εδαφών και τη διατήρηση της γονιμότητας και παραγωγικότητάς τους με σκοπό την εξασφάλιση της αειφορίας τους. Δίνονται επίσης τα κατάλληλα συστήματα αμειψισποράς, που είναι χρήσιμο να εφαρμόζονται κατά την καλλιέργεια των εδαφών αυτών μετά τη βελτίωσή τους.

Οι συγγραφείς εξετάζουν μεταξύ άλλων τα αλατούχα και αλκαλιωμένα όξινα και ασβεστούχα εδάφη, με ιδιαίτερη έμφαση στους παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία τους και την αποτελεσματική διαχείριση και βελτίωση της παραγωγικότητας και γονιμότητάς τους. Προτείνεται ο πλέον ορθολογικός τρόπος εφαρμογής του νερού κατά την άρδευσή τους και αναπτύσσονται οι μέθοδοι ποιοτικής κατάταξης των νερών για την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους και την αποφυγή της εναλάτωσης των εδαφών. Τέλος, το βιβλίο πραγματεύεται και το σπουδαίο θέμα της δειγματοληψίας του εδάφους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις στατιστικές μεθόδους που σχετίζονται με τους τρόπους δειγματοληψίας κυρίως των αλατούχων και νατριωμένων εδαφών για τη λήψη του πλέον αντιπροσωπευτικού δείγματος εδάφους.

Το βιβλίο αυτό, με το CD που το συνοδεύει, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους ασχολούμενους με το έδαφος και ιδιαίτερα για τους γεωπόνους, δασολόγους, γεωργούς, ερευνητές και φοιτητές γεωπονίας.

24χ17 εκ., 412 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 631.4 (Εδαφολογία)
ISBN: 978-960-351-693-4
ISBN (10ψήφιο): 960-351-693-7
Βάρος: 0.811 κιλά
Εκδότης: Σταμούλη Α.Ε.
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
35.67
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

32.10
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Κουκουλάκης, Πρόδρομος Χ.
Γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1939. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων Έδεσσας το 1957. Σπούδασε στο American University of Beirut (AUB), Lebanon με υποτροφία του προγράμματος Point Four/A.I.D. ή I.C.A. και έλαβε τα πτυχία B.Sc. γεωπονίας, δίπλωμα Agricultural Engineering (1961) και M.Sc. στην εδαφολογία (1967). Υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός πυροβολικού. Το 1965 διορίστηκε γεωπόνος γεωργικών εφαρμογών στη Διεύθυνση Γεωργίας Ν. Καστοριάς, Τομέας Νεστορίου, όπου υπηρέτησε μέχρι το 1969. Ακολούθως εργάστηκε ως εδαφολόγος στη Γεωργική Έρευνα, από 1969-1994, σε διάφορα ιδρύματα. Εντάχθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) το 1992, στη βαθμίδα του αναπληρωτή ερευνητή και το 1994 συνταξιοδοτήθηκε. Ασχολήθηκε με την έρευνα της θρέψης, γονιμότητας εδάφους και της ορθολογικής λίπανσης των καλλιεργειών. Δημοσίευσε περισσότερες από 110 επιστημονικές εργασίες, άρθρα, μονογραφίες, μελέτες κλπ σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Συνέγραψε τα εξής συγγράμματα: - Η Αλήθεια για το Κάλι (μετάφραση εκ του αγγλικού Potassium facts του International Potassium Institute, Bern, Switzerland, 1994). - Οργανικά και ανόργανα λιπάσματα, Πήγασος Θεσσαλονίκη 1998. - Η Οργανική Ουσία, το Πρόβλημα των Ελληνικών Εδαφών, Αθήνα 2000, με συμμετοχή των κ. Σιμώνη Α. και Γκέρτση Α.

Παπαδόπουλος, Αριστοτέλης Η.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953 και αποφοίτησε από Γ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης το 1971. Την ίδια χρονιά εγγράφηκε, μετά από εισαγωγικές εξετάσεις, στο Τμήμα Γεωπονίας της τότε Γεωπονοδασολογικής Σχολής του ΑΠΘ, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1976. Μετά από κατατακτήριες εξετάσεις, στις οποίες ήρθε πρώτος, παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Τμήμα των Εγγείων Βελτιώσεων του ΑΠΘ (1977-1979) και πήρε το πτυχίο MSc. Με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή, PhD, στο Πανεπιστήμιο Southampton της Αγγλίας (1986-1990). Υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός του πεζικού. Διορίστηκε το 1983 στο Ινστιτούτο Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας (ΙΧΤΕΛ), όπου εργάστηκε στο πρόγραμμα Κατάρτισης του Εδαφολογικού Χάρτη της Χώρας. Από το 1991 εργάζεται, ως αναπληρωτής ερευνητής, στο Ινστιτούτο Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης του Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε. Ερευνητικά ασχολείται με τη διαχείριση των εδαφοϋδατικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.Τα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητάς του παρουσιάζονται σε περισσότερες από 60 εργασίες δημοσιευμένες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει διδάξει στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Λάρισας και από το 1999 είναι διδάσκων στο Παν/μιο Θεσσαλίας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.