Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η Ελλάδα και το σχέδιο Μάρσαλ
(Η μεταπολεμική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας)

Offer
Το βιβλίο αυτό αναλύει τις οικονομικές διαστάσεις του Σχεδίου Μάρσαλ στην Ελλάδα από το 1947 έως το 1952, σχέδιο που συνέβαλε στην ανοικοδόμηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Στη μεταπολεμική περίοδο, στο Σχέδιο Μάρσαλ στάθηκε η πρώτη συστηματική προσπάθεια για να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία και να συμμετάσχει στις δραστηριότητες του παγκόσμιου εμπορίου. Λόγω των αδυναμιών της οικονομίας της, η Ελλάδα αποτέλεσε ειδική περίπτωση στην εφαρμογή του Σχεδίου Μάρσαλ στην Ευρώπη, ενώ η ανάπτυξή της έπρεπε να συμβαδίσει με τον οικονομικό προσανατολισμό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η αναποτελεσματικότητα και η διαφθορά στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας και ιδιαίτερα στη δημόσια διοίκηση επηρέασαν αρνητικά την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, ενώ οι εμπειρογνώμονες του Σχεδίου Μάρσαλ προώθησαν τη δημιουργία αναγκαίων οικονομικών θεσμών, ώστε να διευκολυνθεί η οικονομική ανόρθωση.

Βασικό επιχείρημα της μελέτης είναι ότι η ελληνική οικονομία ήταν πολύ αδύνατη για να απορροφήσει πλήρως ή ικανοποιητικώς την τεράστια οικονομική βοήθεια που της προσφέρθηκε από το Σχέδιο Μάρσαλ, επειδή μερίδα ελλήνων πολιτικών και κυρίως μια κατ΄ επίφαση αστική τάξη εμπόδισαν την εφαρμογή του, με αποτέλεσμα οι εγχώριες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις να είναι μηδαμινές, ώστε να χρηματοδοτηθεί ταχύτερη ανάπτυξη στην τετραετή του περίοδο. Εξαιτίας της στάσης αυτής, οι αμερικανοί αναγκάστηκαν να "παγώσουν" την αποδέσμευση πόρων, επειδή η οικονομική τους πολιτική επιδίωκε τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας μέσω της ισοσκέλισης του προϋπολογισμού και της τιθάσευσης του πληθωρισμού.

Το έργο βασίστηκε κυρίως στη μελέτη των αρχείων των National Archives στις ΗΠΑ και του Public Record Office στην Αγγλία, ενώ μελετήθηκαν και αρκετά ανεξερεύνητα αρχεία, όπως είναι τα σχετικά αρχεία του Foreign Office και της Βιβλιοθήκης του Truman Institute.


Σημείωση: Πρόλογος: Kathleen Burk.

24χ17 εκ., 404 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 338.949 5 (Οικονομική ανάπτυξη - Ελλάς), 330.094 95 (Οικονομική ιστορία - Ελλάς), 938.78 (Ελλάς - Ιστορία - 1947-)
ISBN: 978-960-01-1135-4
ISBN (10ψήφιο): 960-01-1135-9
Βάρος: 0.838 κιλά
Εκδότης: Gutenberg
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
24.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.76
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Απόστολος Βετσόπουλος είναι διδάκτωρ νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του University of London. Διδάσκει ως επιστημονικός συνεγάτης στη σχολή διοίκησης οικονομίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανόρθωση και ανάπτυξη της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας. Ειδικεύθηκε στη σπουδή της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας του χώρου της Μεσογείου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Mediterranean Studies του King΄ s College London. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Συμμετείχε στο πρόγραμμα του George C. Marshall Foundation "Lessons of the Marshall Plan for Contemporary Post-Conflict Stabilization and Reconstruction (2005-2006)" για το έργο "In Search of a Usable Past: The Marshall Plan and Postwar Recontruction Today" (2006) του Prof. Barry Machado στα ζητήματα ελληνικής οικονομίας. Είναι συγγραφέας του άρθρου "Η ελληνική οικονομία τη δεκαετία του 1940" του υπό έκδοση συλλογικού τόμου "Η Ελλάδα στην περίοδο της δεκαετίας του ΄40".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.