Αναπόληση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αναπόληση

Η ζωή μου με τον Che

Aleida March

Χρειάστηκε να περάσουν κάμποσα χρόνια μέχρι να μάθω πώς είχε βιώσει ο Τσε τη συνάντησή μας. Ήταν σ΄ ένα γράμμα που έλαβα από το Κονγκό, το 1965, γεμάτο νοσταλγικές αναπολήσεις, όπου μου αποκάλυψε τι είχε σκεφτεί βλέποντάς με εκείνη τη στιγμή, καθώς και τις μέρες που ακολούθησαν· τι είχε νιώσει, καθώς βρέθηκε να παλεύει διχασμένος ανάμεσα στον πειθαρχημένο επαναστάτη και στον άντρα με τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους, όταν είδε "μια ξανθιά και στρουμπουλή δασκαλίτσα". Και ιδιαίτερα το απόγευμα, που ψηλάφησε "το σημάδι από ένα τσιρότο και ακολούθησε μια πάλη (σύντομη) ανάμεσα στον άψογο επαναστάτη και στον άλλο (τον αληθινό, που έχασε μάλλον από ντροπή, αν και χρύσωνε το χάπι με την εικόνα του άψογου)".

Σαράντα χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου επαναστάτη, η σύντροφός του, Αλεΐδα Μαρτς, λύνει τη σιωπή της και με αφοπλιστική ειλικρίνεια μιλάει για όλα αυτά που "σαν όστρακο κλειστό είχε υποσχεθεί στον εαυτό της πως θα κρατήσει κρυφά για πάντα".

Βασιλική Κνήτου

Βασιλική Κνήτου (Μεταφραστής)

Η Βασιλική Κνήτου γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα αλλά εδώ και πολλά χρόνια ζει στα Χανιά. Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού Αρχαιολογικού Αθηνών, ενώ έχει φοιτήσει στο Πρόγραμμα Ψυχολογίας και στο τμήμα Ισπανικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Σήμερα σπουδάζει Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εργάζεται στη Δημόσια Εκπαίδευση. Έχει κάνει πολλές λογοτεχνικές μεταφράσεις. Το "Να φεύγει η σκόνη κι ο καιρός" αποτέλεσε το πρώτο της μυθιστόρημα.


Aleida March

Aleida March (Συγγραφέας)

Αλεΐδα Μαρτς: μια κοπέλα από την Κούβα, ταπεινής καταγωγής. Τα παιδικά της χρόνια, η δικτατορία του Μπατίστα το 1952, η επίθεση στο Στρατόπεδο της Μονκάδα στο Σαντιάγο ντε Κούμπα, η δημιουργία μιας επαναστατικής συνείδησης, και, τέλος, η μαγική συνάντηση με τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στο Εσκαμπράι. Από τη στιγμή αυτή, η ζωή της Αλεΐδα μπλέκεται με την εκρηκτική περιπέτεια του ανθρώπου και πολιτικού Τσε. Δυναμική και ακούραστη, έτοιμη να συμφιλιώσει τις οικογενειακές υποχρεώσεις και τις πολιτικές ευθύνες, η Αλεΐδα, μετά το γάμο τους το 1959, θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του συζύγου της. Η αυτοβιογραφία αυτής της δυναμικής και γλυκιάς γυναίκας είναι πρώτα απ΄ όλα μια μαρτυρία ζωής· μιας ζωής ριψοκίνδυνης, που την έζησε με απαράμιλλο θάρρος, ακόμη και μετά τον τραγικό χαμό του Τσε το 1967.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
338
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.535 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση