Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Τρέχουσες εικαστικές διαλογικές εγκαταστάσεις 00_06. Πλάνα διαλογικών εγκαταστάσεων.
(Εγχειρίδιο)

Τρέχουσες εικαστικές διαλογικές εγκαταστάσεις 00_06. Πλάνα διαλογικών εγκαταστάσεων.
Το πρώτο μέρος, είναι μια μονογραφία σε μορφή δοκιμίου που περιλαμβάνει σχέδια, κείμενα και εικόνες από τις εγκαταστάσεις των εικαστικών διαλογικών περιβαλλόντων (ipo, cipo, cibo), σε διαφορετικούς χώρους όπου φιλοξενήθηκαν, στα πλαίσια ανεξάρτητων συμβάντων τέχνης και φεστιβάλ τέχνης-τεχνολογίας. Το πρόγραμμα CIPO αναφέρεται σε "ανοικτές" και "ατελείς" στην εξέλιξή τους εγκαταστάσεις δράσεων, οι οποίες βασίζονται στο χρόνο και επιδιώκουν την ενεργή συνεισφορά των θεατών και τη ζωτική ενέργεια της σωματικής τους παρουσίας. Ενεργοί ακροατές/θεατές συμμετέχουν συνεισφέροντας ως ομοσυντάκτες των έργων στα περιβάλλοντα των προπαρασκευασμένων εγκαταστάσεων, με παραγωγές ελεύθερων αποτελεσμάτων από σωματικές άμεσες δράσεις και προσωπικές εκτελέσεις.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου έχει αφιερωθεί σε έκταση, διατυπώσεις λόγου (κείμενα, σχέδια, εικόνες, σχόλια, απολογισμούς, επιθεωρήσεις) από εικαστικούς και θεωρητικούς που έχουν ποικίλη δραστηριότητα και πρακτική σε επικαλυπτόμενα γνωστικά πεδία πειθαρχιών, διερευνώντας νέους τρόπους και μεθόδους άντλησης και χρήσης της γνώσης. Οι διατυπώσεις ενός θεωρητικού λόγου και οι συνδυασμός του με εμπειρικές πρακτικές που εφαρμόζονται σε καλλιτεχνικά προγράμματα, συμβάλλουν με σύγχρονες προσεγγίσεις στα όρια των κυρίαρχων φιλοσοφικών συστημάτων σκέψης που ανασκάπτονται σήμερα στη σύγχρονη θεωρία, στις οριακές εκδηλώσεις, να "είμαστε ο εγκέφαλός μας", ή να "είμαστε η σωματώδης παρουσία μας". Τα έργα που φιλοξενούνται υλοποιούνται από τη σύζευξη της εφευρετικής με την καλλιτεχνική δραστηριότητα που είναι απαλλαγμένες από τη ζήτηση της επίσημης πολιτιστικής αγοράς και την κοινωνικοποίηση της τεχνολογίας, επεκτείνοντας τις αισθητικές και τις τεχνολογικές αρχές με απρόβλεπτους τρόπους. Οι σύντομες, άμεσες καταχωρήσεις γύρω από τις θεματικές (σύγχρονες κριτικές, δικτυωμένες εκτελέσεις δράσεων, υβριδικές εγκαταστάσεις, πλάνα διαλογικών περιβαλλόντων), θίγουν καίρια, σύγχρονα ζητήματα αναφορικά με το χώρο, το έργο τέχνης και το ανθρώπινο σώμα.

24χ17 εκ., 200 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 700 (Τέχνη - Ερμηνεία και κριτική), 709.04 (Τέχνη, Σύγχρονη)
Άλλα πρόσωπα: Κώστας Ντάφλος (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-630-994-6
ISBN (10ψήφιο): 960-630-994-0
Βάρος: 0.439 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
18.35
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.52
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Γρίβας, Κωνσταντίνος
Ο Κωνσταντίνος Γρίβας, αρχιτέκτονας Ε.Μ.Π., MA Architecture Royal College of Art, PhD candidate, Interaction Design, Royal College of Art, London, είναι λέκτορας στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Πάτρας.

Ο Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Αρχιτέκτων Μηχανικός , ΕΜΠ (1998). Master of Architecture, (ειδίκευση Architectural Design) Yale University. Βοηθός διδασκαλίας (Teaching Fellow, 1999). Μαθήματα σκηνογραφίας και Set Design, Yale School of Drama (1999-2000). Έχει διδάξει ως εντεταλμένος λέκτορας στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών (2003-2004) και ως καθηγητής αρχιτεκτονικής στην αρχιτεκτονική σχολή του αμερικανικού Πανεπιστημίου Savannah College of Art and Design (2004-2006). Εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Ε.Μ.Π.

Ο Δημήτρης Κουής είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και πληροφορικής και διδάκτορας του Ε.Μ.Π. Έχει εργαστεί σαν ερευνητής και διαχειριστής σε πολλά ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα. Από το 2004 είναι ο τεχνικός συντονιστής για τη δημιουργία του Ελληνικού Συλλογικού Καταλόγου των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών της Ελλάδος.

Ο Θανάσης Μουτσόπουλος σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. και στο Graduate School of Design του Πανεπιστημίου Harvard. Συμμετείχε σε multimedia studio στο Center for Advanced Visual Studies του ΜΙΤ. Έχει γράψει τα βιβλία "Μοιάζει με άνθρωπος(ς); ανθρωπομορφισμός, αφαίρεση και σχηματοποίηση στη μαζική κουλτούρα", "No feelings: το εικαστικό punk", "David Carson: μετά την καταστροφή" και "Τι τρέχει; οι εικόνες του Πάνου Κουτρουμπούση". Έχει επιμεληθεί εικαστικές και αρχιτεκτονικές εκθέσεις και καταλόγους εκθέσεων. Διδάσκει Ιστορία Τέχνης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και αρθρογραφεί για την αρχιτεκτονική και τα εικαστικά σε εφημερίδες και περιοδικά.

Γεννήθηκε στην Αθήνα (1971). Αρχιτέκτονας Ε.Μ.Π., (βραβεία επιδόσεων: Θωμαίδειο, Λ. Καυταντζόγλου, Τ.Ε.Ε. ΄95-΄96, Τ.Ε.Ε. ΄97). Γλύπτης Α.Σ.Κ.Τ. (εργαστήριο Γ. Λάππα). Μεταπτυχιακές σπουδές στις "Ψηφιακές Μορφές Τέχνης", Α.Σ.Κ.Τ. με συνεργαζόμενο το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Πατρών. Υποψήφιος διδάκτορας Ε.Μ.Π. Επικεντρώνει την έρευνά του στις "πλαστικές εγκαταστάσεις με αυτόματα νοήμονα αντικείμενα" και στα "διαδραστικά πραγματικά περιβάλλοντα". ΄Εχει συμμετάσχει: σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (10 βραβείο, έπαινος), σε διεθνείς εκθέσεις αρχιτεκτονικής και εκθέσεις τέχνης & τεχνολογίας (Βαρκελώνη, Βερολίνο, Σαγκάη). ΄Εχει δημοσιεύσει: κείμενα, κτισμένο έργο, εικαστικό έργο, σε καταλόγους εκθέσεων και περιοδικές εκδόσεις. Διδάσκει από το 2003 το μάθημα των Εικαστικών Τεχνών στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Νίκος Πατσαβός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη, το Παρίσι και το Λονδίνο. Η έρευνά του επικεντρώνεται στις συνθήκες ανάδυσης της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και τη δυνατότητα για μια διεπιστημονική θεώρησή τους. Το μελετητικό γραφείο που έχει συγκροτήσει με τους Georg Rafailidis και Stephanie Davidson (έδρα Αθήνα-Βερολίνο) εστιάζει στη σχέση δημόσιου-ιδιωτικού χώρου στη σύγχρονη ελληνική μητρόπολη. Διδάσκει ιστορία-θεωρία της αρχιτεκτονικής στα Χανιά.

Τουρνικιώτης, Παναγιώτης
Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Διδάσκει θεωρία της αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει δημοσιεύσει βιβλία για τον Adolf Loos, τον Le Corbusier, την ακτινοβολία του Παρθενώνα στα νεότερα χρόνια και την ιστοριογραφία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Το βιβλίο του "Ιστοριογραφία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής" δημοσιεύθηκε το 1999 στα αγγλικά (MIT Press) και μεταφράστηκε το 2001 στα ισπανικά (Mairea/Celeste). Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικού βιβλίου του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων και άλλη μια φορά με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Μάκης Φάρος είναι multimedia artist, σκηνοθέτης και συνθέτης σύγχρονης μουσικής. Έχει δημιουργήσει έργα βίντεο, εγκαταστάσεις, έργα στο διαδίκτυο. Είναι εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων του Ε.Μ.Σ.Τ.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.