Outlook
zoom in

Ο τόμος περιέχει τα δοκίμια: - Χρήστος Μ. Ιωακειμίδης, "Η αλήθεια πρέπει να είναι και ωραία" (B. Brecht) - Nicolas Bourriaud, "Παγκοσμιοποίηση και σύγχυση" - Boris Groys, "Περί της σύγχρονης τέχνης" - Arthur C. Danto, "Η Ομορφιά και το τέλος της τέχνης" - Γιώργος Τζιρτζιλάκης, "Το σύνδρομο του χειρουργού: τέχνη, πόλη και μετασχηματισμοί της δημόσιας σφαίρας" - Daniel Birnbaum, "Ο Θάνατος (του Συγγραφέα) και ο κόσμος ως συλλογή" - Νίκος Δασκαλοθανάσης, "Στο όνομα του καλλιτέχνη" καθώς και κατάλογο των έργων της έκθεσης, βιογραφικά σημειώματα και επιλεκτική βιβλιογραφία των καλλιτεχνών & πληροφορίες για τους συγγραφείς και για τα φωτογραφικά δικαιώματα.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεόφιλος Ξ. Τραμπούλης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Δασκαλοθανάσης (Συγγραφέας)

Ο Νiκος Δασκαλοθανάσης γεννήθηκε στην Aθήνα το 1961. Είναι καθηγητής ιστορίας της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Σπούδασε αρχαιολογία στην Aθήνα (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο) και ιστορία της τέχνης στις Βρυξέλλες (Universite Libre de Bruxelles), το Παρίσι (Universite de Paris I, Pantheon-Sorbonne) και τη Νέα Υόρκη (The Graduate School and University Center of The City University of New York). Είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Aπό το 1994 υπήρξε αναπληρωτής αρχισυντάκτης του περιοδικού "The Art Magazine". Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, μια μονογραφία για τον Giorgio de Chirico ("Η ζωγραφική του Giorgio de Chirico: η άρθρωση του μεταφυσικού χώρου", εκδόσεις Opera/Critica, 2001), ένα δοκίμιο για τη θεωρία του Clement Greenberg ("Aριάδνη", τ. 9, 2003) και μια μελέτη για τον ιστορικό ρόλο του καλλιτέχνη ("Ο καλλιτέχνης ως ιστορικό υποκείμενο: από τον 19ο στον 21ο αιώνα", εκδόσεις Άγρα, 2004), ενώ ήταν ένας από τους συγγραφείς του καταλόγου της έκθεσης σύγχρονης τέχνης "Outlook" (Aθήνα, ΑΣΚΤ-Τεχνόπολις-Μουσείο Μπενάκη, 2003). Έχει επίσης επιμεληθεί την ελληνική έκδοση των Πρακτικών της δίκης του Brancusi κατά του αμερικανικού Δημοσίου ("Brancusi κατά ΗΠΑ", Aθήνα, εκδόσεις Ύψιλον, 2004), τον κατάλογο της έκθεσης στην ΑΣΚΤ "Συνομιλία; Τελευταία αποκτήματα του μουσείου Van Abbe" (Aθήνα, εκδόσεις Άγρα και Γκαλερί Bernier/ Eliades, 2002) καθώς και τις εκθέσεις και τους καταλόγους "Γιώργος Χατζημιχάλης. Έργα 1985-2000" (Aθήνα, Eθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2001) και "Διδάσκοντας την τέχνη. H ιστορία της Aνωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών μέσα από το έργο των δασκάλων της" (Aθήνα, ΑΣΚΤ, 2004).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Τζιρτζιλάκης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης είναι αρχιτέκτονας και ανεξάρτητος επιμελητής εκθέσεων. Διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Arthur C. Danto

Arthur C. Danto (Συγγραφέας)

Ο Arthur C. Danto (Ann Arbor, Μίσιγκαν, 1924 - Ν. Υόρκη, 2013), ήταν ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς τέχνης του 20ου αιώνα. Διετέλεσε καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Ένωσης και πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αισθητικής. Επίσης, διηύθυνε τη συντακτική ομάδα του περιοδικού "The Journal of Philosophy" του Πανεπιστημίου Κολούμπια, μεταξύ 1985-2010, και ήταν μόνιμος κριτικός τέχνης του περιοδικού "The Nation". Η συλλογή άρθρων του "Encounters and Reflections: Art in the Historical Present", κέρδισε το National Book Critics Circle Prize for Criticism το 1990. Άλλα γνωστά βιβλία του στον τομέα της φιλοσοφίας της τέχνης είναι: "The Transfiguration of the Commonplace", 1981, "Beyond the Βrillo Box: The Visual Arts in Post-historical Perspective", 1992, "Embodied Meanings: Critical Essays and Aesthetic Meditations", 1994, "After the End of Art", 1997, "The Abuse of Beauty: Aesthetics and the Concept of Art", 2003, "Andy Warhol", 2009, "What Art Is", 2013, κ.ά.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Boris Groys

Boris Groys (Συγγραφέας)

Ο Boris Groys, ρωσικής καταγωγής, γεννήθηκε στο πρ. Αν. Βερολίνο το 1947. Σπούδασε φιλοσοφία και μαθηματικά στα Πανεπιστήμια του Λένινγκραντ και του Μύνστερ. Από το 1981 ζει και εργάζεται στη Γερμανία. Είναι τακτικός καθηγητής του Κέντρου για την Τέχνη και την Τεχνολογία των Μέσων (ZKM) του Πανεπιστημίου της Καρλσρούης, ενώ έχει διδάξει σε πανεπιστήμια των Η.Π.Α. και της Αυστρίας. Το βασικό του σύγγραμμα "The Total Art of Stalinism: Avant-Garde, Aesthetic Dictatorship and Beyond" έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Άλλα συγγράμματά του είναι: "Gesamtkunstwerk Stalin" (1988), "Uber das Neue" (1992) και "Die Erfindung Russlands" (1995).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Μ. Ιωακειμίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Nicolas Bourriaud

Nicolas Bourriaud (Συγγραφέας)

Ο Nicolas Bourriaud, κριτικός τέχνης, είναι συνιδρυτής της επιθεώρησης "La Revue Perpendiculaire" και έχει διατελέσει εκδότης του περιοδικού "Documents sur l΄ Art". Είναι συνδιευθυντής του Palais de Tokyo στο Παρίσι, ενώ έχει χρηματίσει επιμελητής σημαντικών εκθέσεων, όπως η 1η Μπιενάλε της Μόσχας, 2005 (μαζί με τους Τζόζεφ Μπάκσταϊν, Ντάνιελ Μπέρνμπαουμ, Ρόσα Μαρτίνες και Χανς Ούλριχ Όμπριστ) και η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Λυών (μαζί με τον συνδιευθυντή του Palais de Tokyo, Ζερόμ Σανς). Με τα βιβλία του, "L΄ esthetique relationelle" ("Σχεσιακή αισθητική", 1998) και "Post production" ("Μεταπαραγωγή", 2004), τάραξε τα νερά της σύγχρονης θεωρίας της τέχνης. Το 2005 συμμετείχε στην κριτική επιτροπή για το 4ο Βραβείο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, στην Αθήνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Daniel Birnbaum

Daniel Birnbaum (Συγγραφέας)

Ο Daniel Birnbaum είναι διδάκτορας φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Κριτικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων, από το 2003 διευθύνει το πρόγραμμα IASPIS ("International Artist΄s Studio Programme in Sweden") της σουηδικής κυβέρνησης. Επίσης, είναι πρύτανης της Stadelschule Art Academy και διευθυντής του "Portikus" της Φραγκφούρτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελεάννα Πανάγου (Μεταφραστής)


Αλεξάνδρα Παύλου (Μεταφραστής)


Έφη Γιαννοπούλου

Έφη Γιαννοπούλου (Μεταφραστής)

Η Έφη Γιαννοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε από το Τμήμα Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου. Από το 1993 ασχολείται επαγγελματικά με τη λογοτεχνική μετάφραση από τα γαλλικά, τα ισπανικά και τα αγγλικά. Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, Theophile Gautier, Lydie Salvaire, Montesquieu, Beaumarchais, Samuel Beckett, Pierre Bourdieu, Pascale Casanova, Jean Cournut, Javier Marias, Carlos Fuentes, Juan Rulfo, Roberto Bolano, Federico Garcia Lorca κ.ά. Ως μεταφράστρια και επιμελήτρια έχει συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής, τη Μπιενάλε της Αθήνας, την Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Θέατρο και άλλους φορείς στην έκδοση καταλόγων τέχνης και προγραμμάτων. Για τη μετάφραση του βιβλίου "Κονστάνσια και άλλες ιστορίες για παρθένους" του Κάρλος Φουέντες τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ισπανόφωνης λογοτεχνίας του ΕΚΕΜΕΛ. Έχει διδάξει λογοτεχνική μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ. Ως κριτικός λογοτεχνίας συνεργάστηκε με την εφημερίδα "Καθημερινή" και στη συνέχεια με το Left.gr και με την εφημερίδα "Εποχή". Έλαβε μέρος στη συντακτική ομάδα του περιοδικού "Unfollow". Από τον Νοέμβριο του 2016 συμμετέχει στο ΔΣ του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.


Χρήστος Μ. Ιωακειμίδης (Επιμέλεια)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Πανόδετο
Σελίδες:
378
Διαστάσεις:
30χ25
Βάρος:
1.585 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση