Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Σταθμίσεις και ζυγίσματα
(Δέκα θεατρολογικά μελετήματα)
Συγγραφέας:   Walter Puchner


Offer
Ο τόμος "Σταθμίσεις και Ζυγίσματα" συγκεντρώνει δέκα θεατρολογικά μελετήματα από το τελευταίο διάστημα των επιστημονικών μου ερευνών, που συνδυάζουν θεωρητικούς προβληματισμούς και ιστορικές αναζητήσεις, αναλύσεις και αναστηλώσεις κειμένων με την παρακολούθηση ορισμένων θεματικών στην ιστορία της νεοελληνικής δραματουργίας, την εξιχνίαση των εξελίξεων ορισμένων ξεχωριστών κατηγοριών δραματικών έργων, με τα βιογραφικά υποκριτών που ζούσαν και δρούσαν κατά τον 19ο αιώνα. Συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένα: "Θεατρολογικά quo vadis; Εικοσιτέσσερεις ερωτήσεις για την επιστήμη του θεάτρου στο νέο αιώνα", που προσπαθεί να δώσει μια χαρτογράφηση των μεθοδολογικών προβλημάτων της σημερινής Θεατρολογίας, "Θεατρική ιστοριογραφία μετά τον εξελικτικισμό και τον φορμαλισμό: η ελληνική περίπτωση", "Ματαιότητα και θρήνος. Ομοιότητες μεταξύ της Έρωφίλης΄ και του ποιήματος ΄Παλαιά και Νέα Διαθήκη΄", "Δίκαιο, δίκη και δικαστήριο στο νεοελληνικό θέατρο", "Η τέχνη του Ιπποκράτη στη νεοελληνική δραματουργία. Ιατρικές εξετάσεις, διαγνώσεις και θεραπείες στη νεοελληνική σκηνή", "Κληρικές και φαναριώτικες σάτιρες του ελληνικού προεπαναστατικού θεάτρου (1690-1820). Μια πρώτη συνολική αποτίμηση", "Οι όψιμες κωμωδίες του Μ. Χουρμούζη", "Το φιλολογικό puzzle της αναστήλωσης: ΄Χορός πάνω στα στάχυα΄ του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ανολοκλήρωτες δημοσιεύσεις - αποσπασματικά χειρόγραφα -ραδιοφωνικές διασκευές" και "Ο Marvin Carlson, ιστορικός και θεωρητικός του ευρωπαϊκού θεάτρου. Μια laudatio". Τα μελετήματα αυτά έχουν επεξεργαστεί εκ νέου για τον τόμο αυτό, έχουν προστεθεί τα τελευταία πορίσματα της σχετικής έρευνας, και έχει συμπληρωθεί η πιο πρόσφατη βιβλιογραφία στις υποσημειώσεις. Λεπτομερειακά ευρετήρια στο τέλος του τόμου επιτρέπουν και την επιλεκτική χρήση εκ μέρους του αναγνώστη και ξεκλειδώνουν τους πληροφοριακούς θησαυρούς που περιέχει.

21χ14 εκ., 355 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Θεατρικοί Τόποι
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 792 (Θέατρο - Ερμηνεία και κριτική), 792 (Θέατρο - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις)
Άλλα πρόσωπα: Γιώργος Π. Πεφάνης (Υπεύθυνος Σειράς) , Καίτη Διαμαντάκου (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-02-1978-4
ISBN (10ψήφιο): 960-02-1978-8
Βάρος: 0.608 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
25.56
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.36
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Puchner, Walter
Ο Βάλτερ Πούχνερ γεννήθηκε στη Βιέννη. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το 1972 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, με μια εργασία για το νεοελληνικό θέατρο σκιών. Το 1977 ανακηρύχθηκε υφηγητής, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με μια διατριβή για τη γέννηση του θεάτρου στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Από τότε έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Δίδαξε επί δώδεκα χρόνια Ιστορία Θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1989 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην αρχή στο Τμήμα Φιλολογίας και από το 1991 στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Παράλληλα εξακολουθεί να διδάσκει Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και έχει μετακληθεί πολλές φορές ως επισκέπτης καθηγητής σε αυστριακά πανεπιστήμια. Το 1994 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 30 βιβλία και 200 μελετήματα για θέματα του ελληνικού και βαλκανικού θεάτρου, της συγκριτικής λαογραφίας, των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών εν γένει, καθώς και της θεωρίας του θεάτρου και του δράματος.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.