Μουσική παιδαγωγική
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μουσική παιδαγωγική

Διαθεματικές εφαρμογές για μικρά παιδιά

Ειρήνη Χιωτάκη - Ευθυμάκη

Δημήτριος Αντωνακάκης

Το ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο γενικής και ειδικής αγωγής, τα σχέδια εργασίας,
η ομαδοσυνεργατική μέθοδος τα Διαθεματικά Ενιαία Πλαίσια Προγραμμάτων Σπουδών, τα τμήματα ένταξης και τα διαπολιτισμικά σχολεία, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα και διδακτικές απαιτήσεις.

Το βιβλίο αυτό αναπτύσσει νέους τρόπους προσέγγισης της καθημερινής εκπαιδευτικής πράξης μέσω της μουσικής. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται οι μουσικές συνιστώσες των κλασικών θεωριών της παιδαγωγικής, οι αρχές των θεωριών της μουσικής παιδαγωγικής, το Orff Schulwerk και η χρήση τους στα σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα της χώρας μας. Στο δεύτερο παρέχονται στη νηπιαγωγό, στο δάσκαλο και στο μουσικό, όλα εκείνα τα μουσικοπαιδαγωγικά εφόδια που θα κάνουν το «ημερήσιο μάθημα» μια εμπειρία διδαχής και δράσης γόνιμου αυτοσχεδιασμού και δημιουργικής πρωτοβουλίας. Ο μουσικοθεραπευτής θα βρει χρήσιμες εφαρμογές για να βοηθήσει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή ειδικές ανάγκες να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες.

Οι προτεινόμενες ιδέες έχουν εφαρμοστεί από τους συγγραφείς στη διδακτική πράξη και στη μουσικοθεραπεία με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Βασίλειος Δ. Αναγνωστόπουλος

Βασίλειος Δ. Αναγνωστόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε το 1941 στον Άγιο Γεώργιο Δομοκού. Σπούδασε με υποτροφία κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία. Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου και διδάσκει από το 1989. Έχει κατευθύνει τη δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Ασχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και με τη λαϊκή παράδοση και γλώσσα. Είναι διευθυντής του περιοδικού Διαδρομές. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Πανεπιστήμιο τη Padova. Έχει γράψει βιβλία της ειδικότητάς του για τη γλώσσα, την ποίηση, την παιδική-νεανική λογοτεχνία, τη λαϊκή λογοτεχνία, η λαϊκή παράδοση, βιβλία για παιδιά, ανθολόγια κ.ά.

Ειρήνη Χιωτάκη - Ευθυμάκη

Ειρήνη Χιωτάκη - Ευθυμάκη (Συγγραφέας)

Η Ειρήνη Χιωτάκη-Ευθυμάκη κατάγεται από τα Χανιά. Σπούδασε μουσική (πιάνο-θεωρητικά) και παιδαγωγικά στη Σχολή Νηπιαγωγών Χανίων, καθώς και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι νηπιαγωγός στη δημόσια εκπαίδευση. Εργάστηκε με απόσπαση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού, αλλά και ως υπεύθυνη για την πρακτική άσκηση των φοιτητών (1995-1998). Έχει διδάξει σε εκπαιδευόμενους σε ΚΕΚ (μουσική και εικαστικά), καθώς και σε νεοδιορισμένους εκπαιδευτικούς στα ΠΕΚ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτριος Αντωνακάκης

Δημήτριος Αντωνακάκης (Συγγραφέας)

O Δημήτρης Aντωνακάκης διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης ως ειδικός επιστήμων. Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα, ενώ το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει έργα για συμφωνική ορχήστρα, για ιδιόμορφα σύνολα οργάνων, καθώς και φωνητικής μουσικής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
453
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.58 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση