Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εισαγωγή στο σύστημα και την ανάλυση εισροών-εκροών

Offer
Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Wassily Leontief ένα σύστημα ανάλυσης της αλληλεξάρτησης των οικονομικών κλάδων που ονομάστηκε Ανάλυση εισροών-εκροών.
Για την εργασία του αυτή, ο Leontief τιμήθηκε το 1973 με Βραβείο Νόμπελ στην Οικονομική
Επιστήμη. Το υπόδειγμα του Leontief μπορεί να θεωρηθεί ένα κατάλληλα απλοποιημένο σύστημα γενικής ισορροπίας που είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί για εμπειρική διερεύνηση οικονομικών προβλημάτων.

Σήμερα συντάσσονται πίνακες εισροών-εκροών σε όλες σχεδόν τις χώρες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πίνακες αυτοί συγκροτούνται από όλα τα κράτη μέλη και δημοσιεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στα έντυπα της Εurostat. Στην Ελλάδα, καταρτίζονται από τη Στατιστική Υπηρεσία στο τμήμα των Εθνικών Λογαριασμών.

Το υπόδειγμα Leontief μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση της οικονομικής δομής, για την αξιολόγηση σεναρίων οικονομικής ανάπτυξης, για τον καθορισμό των επιδράσεων
διάφορων μέτρων οικονομικής πολιτικής, για προβλέψεις κ.λπ. τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε μικροοικονομικό επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια η χρήση του υποδείγματος έχει επεκταθεί περαιτέρω στη διερεύνηση ορισμένων θεμάτων, όπως η κατάρτιση περιφερειακών ή ενεργειακών πινάκων, πινάκων που αφορούν την περιβαλλοντική ρύπανση και πινάκων κοινωνικής λογιστικής κυρίως για θέματα απασχόλησης.

Σε αυτή τη μελέτη παρουσιάζεται η θεμελίωση του υποδείγματος εισροών-εκροών, όπως αρχικά αναπτύχθηκε από τον Leontief, καθώς και η εξέλιξη του.
Επίσης παρουσιάζονται πολλές από τις εφαρμογές του υποδείγματος εισροών-εκροών στην Ελλάδα, σε ζητήματα προγραμματισμού και οικονομικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, ο συγγραφέας προσεγγίζει την εξέλιξη του υποδείγματος εισροών-εκροών στον ελληνικό χώρο και παρουοιάζει ορισμένες εφαρμογές του, εξετάζοντας παράλληλα πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μελέτη αυτή ως εγχειρίδιο για δεδομένες έρευνες.


Σημείωση: Πρόλογος: Θεόδωρος Σκούντζος.

24χ17 εκ., 279 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Επιστημονική Βιβλιοθήκη
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 330 (Οικονομία )
ISBN: 978-960-218-535-3
ISBN (10ψήφιο): 960-218-535-Χ
Βάρος: 0.472 κιλά
Εκδότης: Κριτική
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
25.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.75
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Χαράλαμπος Οικονομίδης είναι πτυχιούχος οικονομικών του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης στη Γερμανία και διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και στον τομέα Οικονομίας τα μαθήματα Μικροοικονομική Ι και II, Μακροοικονομική Ι και Θεωρίες Κατανομής του Εισοδήματος. Επίσης, διδάσκει στα δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τομέα Οικονομίας, στο ΠΜΣ στην Οικονομική Επιστήμη το μάθημα Μικροοικονομική και στο ΠΜΣ στα Οικονομικά της Παραγωγής και των Διακλαδικών Σχέσεων το μάθημα Ειδικά θέματα Μακροοικονομικής θεωρίας. Το διδακτορικό, οι δημοσιεύσεις και οι συμμετοχές του σε συνέδρια αφορούν, κυρίως, το επιστημονικό πεδίο της Ανάλυσης εισροών-εκροών για την ελληνική οικονομία. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Εισροών-Εκροών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.