Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αλληλογραφία Β΄
(Γράμματα λογοτεχνών και επιστημόνων του περασμένου αιώνα 1925-2001: Σχόλια, πίνακες, ευρετήρια)
Συγγραφέας:   Εμμανουήλ Κριαράς


Αλληλογραφία Β΄
Πρόσφατα κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη τόμος με 944 γράμματα ελλήνων λογίων και λογοτεχνών, που δε ζουν σήμερα και στάλθηκαν σ΄ εμένα μέσα στον προηγούμενο αιώνα (1929-2002). Λίγον καιρό μετά την παράδοση στο Ίδρυμα, σχολιασμένων και ευρετηριασμένων, των γραμμάτων αυτών, βρέθηκαν παρατοποθετημένα στο αρχείο μου και πολλά άλλα γράμματα, σταλμένα κι αυτά σ΄ εμένα, των ίδιων ή και άλλων επιστολογράφων. Πρόκειται ακριβώς για τα 458 γράμματα που εκδίδονται στον τόμο που έχει στα χέρια του ο αναγνώστης.

Παρατηρώ ότι δεκάδες επιστολών προέρχονται από εγκάρδιους φίλους: το Γιώργο Σπυριδάκη, το Μανούσο Μανούσακα, το Δημήτρη Λουκάτο. Η δημοσίευση των επιστολών τους δηλώνει πόσο αισθάνομαι την απουσία τους και πόσο τιμώ τη μνήμη τους. Πολλές είναι ιδίως οι επιστολές που προέρχονται από το Γιώργο Σπυριδάκη, παιδικό αυτόν φίλο. Όπως εξυπακούεται, κατά τη δημοσίευση του κειμένου των γραμμάτων, τηρώ την ορθογράφηση και τη στίξη των γραμμάτων. [...]

Τα γράμματα εκδίδονται σχολιασμένα και ευρετηριασμένα. Επειδή ενδεχομένως ο αναγνώστης ενός γράμματος είναι πιθανόν να μην έχει υπόψη του τι έχει ειπωθεί σε σχόλιο προηγούμενου γράμματος για επανερχόμενο θέμα ή πρόσωπο, που πρέπει ξανά να σχολιαστεί, κρίθηκε αναγκαίο, αντί να επαναλαμβάνεται το αγνοούμενο από τον αναγνώστη σχόλιο, να γίνεται παραπομπή στο σχόλιο όπου έχει γίνει ο και πάλι χρήσιμος σχολιασμός. Καταρτίστηκαν και οι απαραίτητοι πίνακες, χρήσιμοι στον αναγνώστη: ο πρώτος, με αφετηρία το όνομα του επιστολογράφου, παρέχει περαιτέρω στοιχεία σχετικά με την επιστολή ή τις επιστολές του· ένας δεύτερος με αφετηρία το έτος που στέλνεται η επιστολή και άλλα συναφή στοιχεία και ένας τρίτος με αντιστοιχία αριθμού επιστολών και τόπου προέλευσης.

(από τον πρόλογο του Ε. Κριαρά)

24χ16 εκ., 334 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 889.6 (Νεοελληνική επιστολογραφία )
ISBN: 978-960-87402-6-6
ISBN (10ψήφιο): 960-87402-6-6
Βάρος: 0.547 κιλά
Εκδότης: Πολύτυπο
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
21.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.96
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Κριαράς, Εμμανουήλ
Ο Ε. Κριαράς γεννήθηκε στον Πειραιά (1906). Τελείωσε το γυμνάσιο στα Χανιά (1924). Σπούδασε φιλολογία (Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1924-29), βυζαντινή φιλολογία, νοελληνική φιλολογία και συγκριτική γραμματολογία (Πανεπιστήμιο Μονάχου, 1930 και Πανεπιστήμιο Παρισιού, 1938-39 και 1945-48). Διδάκτορας το 1938. Επιστημονικός συνεργάτης του Μεσαιωνικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών (1930-39) και διευθυντής του Αρχείου (1939-50). Τότε διορίζεται τακτικός καθηγητής μεσαιωνικής ελληνικής φιλολογίας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής (1954-55). Απολύεται από τη Χούντα (1968). Καλλιέργησε τη μεσαιωνική και τη νεοελληνική φιλολογία και γλώσσα και αγωνίστηκε για την επικράτηση της δημοτικής. Πρόεδρος εικοσαμελούς επιτροπής που μεταγλώττισε τους δικαστικούς κώδικες· πρόεδρος επιτροπής που πρότεινε το είδος μονοτονικού που εφαρμόζεται. Συγκρότησε "Λεξικό της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας" (τόμοι 14 έως τώρα) και "Λεξικό της δημοτικής". Δημοσίευσε και πολλές μελέτες για τη μεσαιωνική και νέα ελληνική γλώσσα και φιλολογία. Διεθνή βραβεία (Herderpreis και της Association des etudes grecques) για το Μεσαιωνικό Λεξικό του. Τέσσερα ελληνικά παράσημα (τελευταία: Ταξιάρχης τάγματος τιμής). Επίσης είναι ιππότης της Λεγεώνας της τιμής (Γαλλία) και Commendatore in merito (Ιταλία). Έλαβε μέρος στην αντίσταση και κρατήθηκε στο Χαϊδάρι επί μήνες έως το Σεπτέμβριο του 1944.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.