Βουγονία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Βουγονία

Το επύλλιο του Αρισταίου (Γεωργικών IV 281-558)

Publius Vergilius Maro

28.76€ -10% 25.88€
Με το επεισόδιο του Αρισταίου παρεισφρέει μέσα σε ένα κατά τα άλλα "ρεαλιστικό" έργο η μυθοπλασία ως αποτέλεσμα μιας εμφανώς μη ρεαλιστικής οδηγίας: της βουγονίας. Η εκβολή των πραγματιστικών, απτών και λίγο πολύ γνωστών γεωργικών τεχνικών σε μια μυθική, εξωτική και ανεφάρμοστη μέθοδο γενέσεως μελισσών καθιστά τη βουγονία αρχετυπικό γεωργικό θέμα που περικλείει τη ζωή και τον θάνατο, την αναζωογόνηση και τον μαρασμό, το εφήμερο του μόχθου και τη δημιουργική δύναμη της τέχνης, λίγο πολύ όλες τις πτυχές του γεωργικού βίου αλλά και της θεματικής των "Γεωργικών". "Έτσι, το έργο κλείνει με μια ενότητα που ενδιαφέρεται να αποσπάσει τον αναγνώστη από τον ωφελιμισμό του πρακτέου και ερεθιστικά να τον προβληματίσει πάνω σε θεωρητικότερα και ευρύτερα ζητήματα, τα όποια μπορεί να υποβάλλει με εξαιρετική έμφαση ή συμβολική αξία του μύθου. Η έντονη παρουσία ποιητολογικών σχολίων στην περιφέρεια και το εσωτερικό του επυλλίου υποψιάζει τον αναγνώστη για τη διαφορετική φυσιογνωμία της καταληκτικής ιστορίας του ποιήματος, ώστε να τον ερεθίσει να προσέξει την ιδιότυπη άρθρωση διδακτικής ύλης και ποιητικής μυθοπλασίας, διδακτικού λόγου και αιτιολογικής ποίησης. Χάρη στη διαρκή διαλεκτική συνεργεία των παραμέτρων αυτών εύλογα το αίτιον της βουγονίας, το επύλλιο του Αρισταίου, είναι ένα κείμενο πού προβάλλει αρχετυπικές μορφές, οι οποίες μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν τόσο τα μείζονα θέματα του διδακτικού ποιήματος όσο και τον ποιητολογικο στοχασμό. [...] (από τα επιλεγόμενα του βιβλίου)

Γεώργιος Α. Χριστοδούλου (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γιώργος Α. Χριστοδούλου (1939) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης των ΗΠΑ και στο Trinity College του Πανεπιστημίου Cambridge της Αγγλίας. Δίδαξε τα κλασικά γράμματα στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Κρήτης και Κύπρου, και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Δημοσίευση μελέτες και άρθρα για την ιστορία της παραδόσεως και την κριτική των αρχαιοελληνικών κειμένων, για την ιστορία των αρχαιογνωστικών σπουδών στην νεώτερη Ελλάδα και για τη φιλολογική παράδοση, κριτική και εκδοτική των νεοελληνικών κειμένων.

Publius Vergilius Maro

Publius Vergilius Maro (Συγγραφέας)

Ο Πόπλιος Βιργίλιος Μάρων (Publius Vergilius Maro, 15 Οκτωβρίου 70 π.Χ - 19 π.Χ), γνωστός ως Βιργίλιος ήταν λατίνος ποιητής. Το σημαντικότερο ίσως έργο του, η "Αινειάδα", θεωρείται το κορυφαίο έπος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Βιργίλιος γεννήθηκε στο χωριό Andes, κοντά στην πόλη Μάντουα που βρίσκεται στη σημερινή βόρεια Ιταλία. Οι γονείς του ήταν ταπεινής καταγωγής, χωρικοί, ωστόσο φρόντισαν να λάβει την καλύτερη δυνατή μόρφωση. Μέχρι την ηλικία των δεκαέξι ετών, εκπαιδεύεται στην Κρεμόνα και αργότερα στέλνεται στο Μιλάνο για ευρύτερες σπουδές. Την εποχή αυτή δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική και λατινική φιλολογία. Σε ηλικία 18 ετών βρίσκεται στη Ρώμη όπου σκοπεύει αρχικά να σπουδάσει Ρητορική, Ιατρική και Αστρονομία. Σύντομα το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στη Φιλοσοφία και για το λόγο αυτό επισκέπτεται τη Νάπολη όπου γίνεται μαθητής του επικούρειου φιλοσόφου Σείρωνα. Παράλληλα διδάσκεται και ελληνικά. Την ίδια εποχή ο Βιργίλιος ξεκινά να γράφει τα πρώτα του ποιήματα και σταδιακά αφοσιώνεται ολοένα και περισσότερο στην ποίηση. Επιστρέφοντας στη Ρώμη, ο Βιργίλιος συνδέεται φιλικά με τον Μαικήνα (Gaius Maecenas), πλούσιο Ρωμαίο και προστάτη των καλλιτεχνών. Από το 39 π.Χ., ο Βιργίλιος ανήκε στον κύκλο ποιητών του Μαικήνα, ενώ παράλληλα είχε φιλικές σχέσεις και με τον Αύγουστο Καίσαρα. Στα σημαντικότερα πρώιμα έργα του Βιργίλιου, ανήκουν οι "Εκλογές" ("Eclogae"), μια συλλογή ποιημάτων βουκολικού περιεχομένου, γραμμένα την περίοδο 42-39 π.Χ. Μετά την ολοκλήρωση των "Εκλογών", στο διάστημα 39-29 π.Χ., έγραψε τα "Γεωργικά" ("Georgica"), ένα αγροτικό ποίημα συνολικά τεσσάρων τόμων, αφιερωμένο στον Μαικήνα και στο οποίο περιγράφονται η ζωή και η εργασία των αγροτών της εποχής. Η "Αινειάδα" αποτελεί το σημαντικότερο έργο του Βιργίλιου. Το έργο αυτό, του ανατέθηκε από τον Οκταβιανό, πρώτο Ρωμαίο αυτοκράτορα, στον οποίο είχε γνωρίσει τον Βιργίλιο ο Μαικήνας. Η Αινειάδα αποτελεί ένα επικό ποίημα μεγάλης ιστορικής σημασίας που επιπλέον καταξίωσε τον Βιργίλιο ως μείζονα ποιητή. Ο Βιργίλιος πέθανε το έτος 19 π.Χ και ενώ επισκεπτόταν την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψή του στα Μέγαρα αρρώστησε από ελονοσία και πέθανε κατά την επιστροφή του στη Νάπολη στο σημερινό Μπρίντιζι. Στη διαθήκη του Βιργίλιου υπήρχε εντολή να μην δημοσιευτεί η Αινειάδα, ωστόσο ο Αύγουστος Καίσαρας διέταξε τη δημοσίευσή της αναγνωρίζοντας την μεγάλη αξία του έργου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Α. Φυντίκογλου (Μεταφραστής)

Ο Βασίλης Α. Φυντίκογλου, απόφοιτος της Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής Πειραιώς, έκανε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην Κλασική Φιλολογία. Εργάστηκε στη δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν πρωτίστως τη λατινική ποίηση του 1ου αι. π.Χ. και τις σχέσεις της με την ελληνιστική ποιητική θεωρία και πράξη· επίσης έχει γράψει άρθρα για τον Καλλιμαχο, τον λόγο του Κικέρωνα pro Caedio και για την ρωμαϊκή προσευχή. Δαπάνη του Ενυαλείου Κληροδοτήματος έχει εκδοθεί από το Α.Π.Θ., η διατριβή του με τίτλο "Ταπεινή φιλοξενία". Μορφή και λειτουργία του μοτίβου στον καλλιμαχικό και ρωμαϊκό Νεοτερισμό.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
388
Διαστάσεις:
22χ15
Βάρος:
0.648 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση