Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
260 δημώδη ελληνικά άσματα από του στόματος του ελληνικού λαού
(Της Μικράς Ασίας, Θράκης, Μακεδονίας, Ηπείρου και Αλβανίας, Ελλάδος, Κρήτης, Νήσων του Αιγαίου, Κύπρου και των παραλίων της Προποντίδος)

260 δημώδη ελληνικά άσματα από του στόματος του ελληνικού λαού
Ο Γεώργιος Δ. Παχτίκος (Ορτάκιοϊ Βιθυνίας 1869 - Κωνσταντινούπολη 1916), διακεκριμένος εθνομουσικολόγος, συνθέτης, πολύγλωσσος φιλόλογος (γνώριζε, εκτός από τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, τουρκικά, γαλλικά, γερμανικά και τα ιταλικά) και ήταν μέλος του "εν Κωνσταντινουπόλει εκκλησιαστικού μουσικού συλλόγου", δημοσιεύει εδώ τη δική του συλλογή δημοτικών τραγουδιών. Πρόκειται για 260 τραγούδια των ελληνικών χωρών (του ελληνικού βασιλείου, της Ηπείρου και της Αλβανίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Μικράς Ασίας [της Βιθυνίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου], της Κρήτης, των νησιών της Προποντίδας, του Αιγαίου και της Κύπρου) τα οποία κατέγραψε ο ίδιος ο συγγραφέας -μάλιστα, δημοσιεύει αλφαβητικό κατάλογο των ονομάτων και της ηλικίας των ατόμων που του υπαγόρευσαν τα άσματα- και κατέγραψε την μουσική τους την περίοδο 1888-1904. Στα εκτενή προλεγόμενά του ο εκδότης αναλύει την αρμονική συμφωνία της αρχαίας ελληνικής μουσικής με τη βυζαντινή παρασημαντική και τους δημοτικούς χορούς και εντοπίζει τις ρίζες της νεωτέρας ελληνικής μουσικής στα αρχαία μέλη. Η συλλογή αυτή παρουσιάστηκε στο διεθνές μουσικό συνέδριο της Βασιλείας (Basel) της Ελβετίας (25-29 Σεπτεμβρίου 1906) προκαλώντας ευμενέστατα σχόλια. Δυστυχώς, από την πλουσιότατη συλλογή του Παχτίκου τελικά εκδόθηκε μόνον ο Α΄ τόμος, διότι ο Β΄ τόμος, που θα περιλάμβανε και πολλά ξενόφωνα ελληνικά τραγούδια, κυρίως τουρκόφωνα (καραμανλήδικα) και αρμενόφωνα, που "δεν σχετιζόταν προς την αρχαία ελληνική μουσική", δεν εξεδόθη ποτέ.

Σημείωση: Φωτομηχανική ανατύπωση: Εν Αθήναις, τύποις Π. Δ. Σακελλαρίου 1905.

24χ17 εκ., 410 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Βιβλιοθήκη Ιστορικών Μελετών
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 1
Ταξινόμιση DDC: 889.15 (Δημοτική ποίηση), 889.150 1 (Δημοτικά τραγούδια)
Άλλα πρόσωπα: Γεώργιος Δ. Παχτικός (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-258-030-1
ISBN (10ψήφιο): 960-258-030-5
Βάρος: 0.814 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
26.63
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.70
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.