Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εισαγωγή στην οικονομική και διοικητική των επιχειρήσεων

Εισαγωγή στην οικονομική και διοικητική των επιχειρήσεων
[...] Το περιεχόμενο του παρόντος συγγράμματος βασίζεται στην ύλη της Οικονομικής των Επιχειρήσεων Ι, που διδάσκεται σε γερμανόφωνα πανεπιστήμια. Επιπλέον, έχουν γίνει επεκτάσεις σε ειδικότερους τομείς της Οικονομικής των Επιχειρήσεων, οι οποίες κρίθηκαν απαραίτητες.

Ειδικότερα, το δεύτερο Κεφάλαιο αναφέρεται στον επιστημονικό τόπο της Οικονομικής των Επιχειρήσεων. Σε αυτό το κεφάλαιο παρουσιάζονται οι θεμελιώδεις γνώσεις, σχετικά με τη μεθοδολογία των κοινωνικών επιστημών, όπως επίσης και οι διαφορετικές απόψεις και τα προβλήματα που σχετίζονται με την προσέγγιση της επιστημονικής αλήθειας.

Τα εν λόγω προβλήματα προσέγγισης της επιστημονικής αλήθειας οδηγούν στην ανάπτυξη του τρίτου κεφαλαίου, το οποίο περιορίζει το μέγεθος των προβλημάτων με την ανάπτυξη προσανατολισμών στο πλαίσιο της Οικονομικής των Επιχειρήσεων. Συνολικά εξετάζονται οι τέσσερις επικρατέστεροι προσανατολισμοί, δηλαδή της Κυβερνητικής, των Συνθηκών, της Λήψης Αποφάσεων και της Συμπεριφοράς.

Το τέταρτο κεφάλαιο πραγματεύεται τις γενικότερες μεταβλητές, οι οποίες επιδρούν στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς των επιχειρήσεων. Οι μεταβλητές αφορούν τους πρωταγωνιστές που συναλλάσσονται με την επιχείρηση και τα συστήματα που την περιβάλλουν. Προκειμένου να αποσαφηνιστεί η σχέση μεταξύ των μεταβλητών αυτών, αναπτύσσονται τα συστήματα στόχων όλων των συμμετεχόντων και αναλύονται στοιχεία των συστημάτων του επιχειρησιακού περιβάλλοντος (οικονομικό, πολιτικό, νομικό, τεχνολογικό, οικολογικό σύστημα).

Το πέμπτο κεφάλαιο τυποποιεί τον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης πάνω στη βάση της Κυβερνητικής. Η πραγματοποιούμενη τυποποίηση διευκολύνει σημαντικά την ανάπτυξη του έκτου κεφαλαίου, το οποίο αναφέρεται στην οργάνωση της μονάδας.

Το έβδομο κεφάλαιο εξετάζει την τυπολογία των οικονομικών μονάδων βάσει διάφορων κριτηρίων, όπως ο κλάδος, η μορφή ιδιοκτησίας, το μέγεθος, η διάρθρωση του κόστους παραγωγής, ο βαθμός εξάρτησης, η νομική μορφή και οι συνδέσεις. Τα προαναφερθέντα κριτήρια μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη πρόσθετων μεταβλητών που ερμηνεύουν τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων.

Το όγδοο κεφάλαιο αναφέρεται στη δημιουργία των οικονομικών μονάδων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό και την πραγματοποίηση της επιχειρηματικής ιδέας. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται και πρακτικά θέματα που απασχολούν τη μονάδα, τόσο στη φάση της δημιουργίας της όσο και στα πρώτα της βήματα.

Τέλος, στο ένατο κεφάλαιο αναπτύσσεται το θέμα της επιλογής του τόπου εγκατάστασης. Αυτό το θέμα εξετάζεται βάσει του προσανατολισμού της λήψης αποφάσεων και εκτείνεται μέχρι το επίπεδο της ανάπτυξης υποστηρικτικών μονάδων και της μετεγκατάστασης.

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

24χ17 εκ., 227 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 658 (Διοίκηση και οργάνωση ), 658.15 (Οικονομική επιχειρήσεων)
ISBN: 978-960-86157-4-8
ISBN (10ψήφιο): 960-86157-4-7
Βάρος: 0.402 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
21.10
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.78
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Νικολόπουλος, Ανδρέας Γ.
Ο Ανδρέας Νικολόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ, στην Τυβίγγη και στο Βερολίνο, όπου απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα το 1980. Από το 1982 διδάσκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο είναι σήμερα καθηγητής στη διοικητική των επιχειρήσεων. Από το 1992 είναι μεσολαβητής-διαιτητής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Διδάσκει διαπραγματεύσεις και βιομηχανικές σχέσεις σε οκτώ μεταπτυχιακά προγράμματα πλήρους και μερικής φοίτησης. Για τα αντικείμενα αυτά έχει δημοσιεύσει στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Αγγλία και στην Αμερική. Είναι διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών για στελέχη στη Διοίκηση Υπηρεσιών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1990 του απονεμήθηκε το βραβείο Erasmus για την ανάπτυξη των δράσεων διαπανεπιστημιακής συνεργασίας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.