Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Με τους τρόπους του Ντίνου Γεωργούδη
(Αντιδωρήματα παλαιών μαθητών)

Με τους τρόπους του Ντίνου Γεωργούδη
Πρόκειται για συλλογικό τόμο αφιερωμένο τιμητικά στον κ. Ντίνο Γεωργούδη καθηγητή της Νεοελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και διακεκριμένο λεξικολόγο. Οι μελέτες που τον συγκροτούν γράφτηκαν αποκλειστικά και μόνο από παλαιούς μαθητές του και έχουν ποικίλη θεματολογία από την Βυζαντινή και Νεοελληνική Γραμματεία, την Ιστορία και την Λαογραφία.

Στον τόμο συμμετέχουν με μελέτες τους οι παρακάτω: Δημήτρης Αγγελάτος ("Από το "κείμενο" στο "έργο"- Όψεις τον μεθοδολογικού συνδυασμού ιστορίας και θεωρίας της λογοτεχνίας: η περίπτωση τον Απόκοπου"), Θεοδούλη Αλεξιάδου ("Η λειτουργία της μνήμης στο έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη"), Michele Cacouros ("J. Chortasmenos, Th. Prodrome et le recueil de "definitions" consacres aux Secondes Analytiques", livre II. "Contribution a l΄ etude de la tradition exegetique des Analytiques a Byzance") Κωνσταντίνος Μακρής ("Du fantasme surrealiste de la "femme-enfant" a un nouveau concept de l΄ "enfant-femme" dans l΄ oeuvre d΄ Andreas Embiricos"), Emmanuelle Moser-Karagiannis ("Εμένα μου αρέσει η αρκούδα" m΄ a dit un jour Dinos Georgoudis...."), Αθανάσιος Μπλέσιος ["Ο Πατούχας του Ι. Κονδυλάκη και το ζήτημα της ηθογραφίας"), Κωνσταντίνος Μπόμπας ("Ράγκα-Παράγκα ή Όταν τα συνήθη λόγια δεν αρκούν", ένα ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου: "Ποιητικά αθύρματα και υπερρεαλισμός"), Ιφιγένεια Μποτουροπούλου ("Η γαλλική παιδεία του Γρηγορίου Ξενόπουλου"), Δημήτριος Νικολάου ("Ο κυνηγός και ο καπνιστής: Γράμματα του Κώστα Ουράνη στους αδελφούς Βογιατζή"), Μαρίτα Παπαρούση ("Αναπαριστώντας το σώμα: Σώματα γυναικών σε κείμενα αγροτικής ηθογραφίας" ), Κυριάκος Παπουλίδης ("Propagandes religieuses et espaces urbains: les villes de la Mediterranιe Orientale en tant que cites-cibles de l΄essor missionnaire et de conflits confessionnels - XVIIe-XXe siecle", Κωνσταντίνος Πλαστήρας ("Μια ανέκδοτη επιστολή του ποιητή Κ. Ν. Κωνσταντινίδη για το περιοδικό Νέα Ζωή της Αλεξάνδρειας"), Venetia Salteri-Cacouros ("Andreas Embiricos et la Suisse. Un foyer familial, une terre d΄ inspiration, un pays de democratie"), Γιάννης Τζιώτης ("Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στα γαλλικά και γερμανικά λεξικά λογοτεχνίας").

24χ17 εκ., 277 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 889.09 (Νεοελληνική λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική), 889.4 (Νεοελληνική λογοτεχνία - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις ), 889.09 (Νεοελληνική λογοτεχνία - Ιστορία και κριτική), 800 (Λογοτεχνία - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις)
ISBN: 978-960-8031-45-6
ISBN (10ψήφιο): 960-8031-45-1
Βάρος: 0.565 κιλά
Εκδότης: Κοροντζής
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
21.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.96
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η συγγραφέας, που γεννήθηκε το 1966, είναι διδάκτορας και Habilitee του Πανεπιστημίου Paris IV-Sorbonne, και πρώην μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας. Έχει αφιερώσει τη διατριβή της στο ζωολόγιο του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού και ερευνά εδώ και παραπάνω από 15 χρόνια την ελληνική προφορική λογοτεχνία. Έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια της Γαλλίας, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και διδάσκει τώρα στο Πανεπιστήμιο Βόννης (Rheinische Friedrich Wilhelms Universitat Bonn) και στο πανεπιστήμιο Paris IV-Sorbonne. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια, μορφωτικές εκδηλώσεις, ραδιοφωνικές εκπομπές (France culture), και διδάσκει σε ερευνητικά σεμινάρια σε διάφορα πανεπιστήμια στη Γαλλία, στην Ελλάδα και την Ιταλία. Έχει δημοσιεύσει μια 30ριά άρθρα σε έγκυρα γαλλικά, γερμανικά και ελληνικά περιοδικά. Έχει κάνει πολλές έρευνες πάνω σε ανέκδοτα αρχεία, κυρίως στα κέντρα της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΣΙΛΝΕΓ και ΚΕΕΛ).

Αγγελάτος, Δημήτρης
Ο Δημήτρης Αγγελάτος γεννήθηκε στην Αθήνα (1958). Είναι καθηγητής Θεωρίας Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Φιλολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κύπρου, όπου και διδάσκει από το 1994. Έχει δημοσιεύσει βιβλία για το έργο του Δ. Σολωμού και του Κ. Καρυωτάκη, για τη μεταπολεμική πεζογραφία και τη θεωρία των λογοτεχνικών ειδών. Άλλες μελέτες του επί ζητημάτων Θεωρίας Λογοτεχνίας, Νεοελληνικής και Συγκριτικής Φιλολογίας έχουν δημοσιευτεί σε σύμμεικτους τόμους και περιοδικά.

Μπλέσιος, Αθανάσιος Γ.
Ο Αθανάσιος Γ. Μπλέσιος είναι λέκτορας στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Το 1997 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Paris IV της Σορβόνης υποστηρίζοντας τη διδακτορική διατριβή του με θέμα "Le "theatre d΄ idees" en Grece de 1895 a 1922". Επίσης, έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με αντικείμενο την κοινωνική και εθνική διάσταση σημαντικών ελληνικών λογοτεχνικών έργων κυρίως των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Έχει διδάξει νεοελληνικό θέατρο στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει εργαστεί ως μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Στα δημοσιεύματα του περιλαμβάνει κυρίως μελέτες για το νεοελληνικό θέατρο, συχνά σε συνάρτηση με το ευρύτερο ευρωπαϊκό, καθώς και για τη νεοελληνική λογοτεχνία, σε επιστημονικά πρωτίστως περιοδικά, αλλά και σε συλλογικούς τόμους και σε πρακτικά συνεδρίων.

Η Ιφιγένεια Μποτουροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1990 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris IV) με την εργασία: "Ο Ernest Renan και η σύγχρονη Ελλάδα". Το 1998 εξελέγη λέκτωρ στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον Τομέα του Γαλλικού Πολιτισμού. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες και έχει πλούσιο μεταφραστικό έργο.

Παπαρούση, Μαρίτα
Η Μαρίτα Παπαρούση σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα και Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών της Σορβόννης, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε διδακτορική διατριβή. Διδάσκει Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και γαλλικά επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Ο Κυριάκος Κ. Παπουλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε θεολογία στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο Παρισίων "Άγιος Σέργιος" και νεοελληνική φιλολογία στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών Παρισίων (INALCO). Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Universite de Paris IV - La Sorbonne), απ΄ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα, της Νεοελληνικής Φιλολογίας, με Άριστα (Summa cum Laude), κατά το έτος 2000. Παράλληλα, υπήρξε υπότροφος του Γαλλικού Κράτους και των ιδρυμάτων Α. Γ. Λεβέντη και Α. Ωνάση. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), κατά τα έτη 2001-2002 και 2003-2004 και ως ερευνητικός συνεργάτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας), κατά την περίοδο 2005-2007. Σήμερα, εργάζεται ως Λέκτορας Νεοελληνικών Σπουδών στο Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Adam Mickewicz (Σχολή Νέων Γλωσσών και Λογοτεχνιών, Ινστιτούτο Γλωσσολογίας) στο Poznan της Πολωνίας.

Πλαστήρας, Κώστας Ν.
Ποιητής και μελετητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Σπούδασε οικονομικά, βιβλιοθηκονομία και φιλολογία στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Διδάκτωρ φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Στη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: "Η λογοτεχνική κίνηση στη Θεσσαλονίκη: Πρώτες αισθητές διαμορφώσεις (1850-1912)", ταξινομεί, αναλύει και περιγράφει τη λογοτεχνική δράση των ελλήνων δημιουργών κατά τη διάρκεια των χρόνων της οθωμανικής κυριαρχίας. Πρωτοπαρουσιάστηκε με δημοσιεύσεις ποιημάτων στο περιοδικό "Νέα Πορεία", το 1970. Έχει δημοσιεύσει ποιήματα, άρθρα, μελετήματα και δοκίμια, έχει μετάσχει σε συνέδρια, συμπόσια και συζητήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δώσει διαλέξεις σχετικές με τα επιστημονικά και λογοτεχνικά του ενδιαφέροντα. Στις φιλολογικές του μελέτες δίνει ιδιαίτερο βάρος στη μελέτη των δημιουργών της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, στη βιβλιογραφία των λογοτεχνικών και περιοδικών εκδόσεων και συνεργάζεται ως βασικός συνεργάτης λογοτεχνικών, φιλολογικών και ιστορικών περιοδικών. Εργογραφία: Α. Ποίηση: - "Παγκλήρως", Θεσσαλονίκη, "Νέα Πορεία", 1976 - "Alarme", Θεσσαλονίκη, "Νέα Πορεία", 1979 - "Mark Alexander Loys συζητάς τα περασμένα", Θεσσαλονίκη, "Εντευκτήριο", 1995, ISBN 960-85126-9-7. - "44 Ποιήματα 1976-1995: επιλογή", Παιανία, "Μπιλιέτο", 2003, ISBN 360-78O5-20-9. - "Αυτοανθολόγηση 2005", Θεσσαλονίκη, Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, 2005 (Φυλλάδιο) - "Ανώνυμοι [αν και] πορτολάνοι", Παιανία, "Οκτασέλιδο του Μπιλιέτου", τχ. 51, 2006, ISSN 1106-6032. - "Τα ποιήματα του Quebracho: ποίηση (1993-2007)", Παιανία, "Μπιλιέτο", 2007, ISBN 360-7805-28-13. Μελέτες για τη λογοτεχνία: - "Γλωσσάρι για το Μαραμπού και Πούσι του Νίκου Καββαδία": στον τόμο "Νίκος Κόρφης, Νίκος Καββαδίας: Συμβολή στη μελέτη της ζωής και του έργου του", Αθήνα, Κέδρος, 1978, σ. 177-195 [και σε ανάτυπο: Θεσσαλονίκη 1979] - "Δύο εκδόσεις στη Θεσσαλονίκη επί τουρκοκρατίας του εκ Κοζάνης Ζήση Κοεμτζή", "Ελιμειακά", τχ. 6-7 (1983) 274-282 [και σε ανάτυπο Θεσσαλονίκη 1983] - "Δύο εκδόσεις στη Θεσσαλονίκη επί τουρκοκρατίας", "Μακεδονικά", 23 (1983) 318-330 [και σε ανάτυπο, Θεσσαλονίκη 1983] - "Τάκης Βαρβιτσιώτης: Ένας περιπαθής του έρωτα και του θανάτου", "Η Θεσσαλονίκη", Α΄ (1985) 677-684 [και σε ανάτυπο, Θεσσαλονίκη 1985] - "Η πρώτη λογοτεχνική δεκαετία μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1912-1922)": στον τόμο: "Πρακτικά Συμποσίου: Η Θεσσαλονίκη μετά το 1912", (1-3.11.1985), Θεσσαλονίκη, Δήμος Θεσσαλονίκης-Κέντρο Ιστορίας Δήμου Θεσσαλονίκης, 1986, σ.363-389 [και σε ανάτυπο, Θεσσαλονίκη 1986] - "Η λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα", στον τόμο: "Συμπόσιο: Ο Μακεδονικός Αγώνας", (26.10.-2.11.1984), Θεσσαλονίκη, Ι.Μ.Χ.Α.-Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, 1987, σ.243-258 [και σε ανάτυπο, Θεσσαλονίκη 1987] - "Μακεδονική "πρόσληψη" του ερωτικού Καβάφη", Παιανία, "Οκτασέλιδο του Μπιλιέτου", τχ. 9, 1996, ISSN 1106-6032. - "Ο λόγιος γιατρός από τη Νιγρίτα Μιχαήλ Παπαδόπουλος και η πνευματική του δράση", Πρακτικά Β΄ Επιστημονικού Συμποσίου Δήμου Νιγρίτας, Νιγρίτα 17-20.10.1996, Θεσσαλονίκη, Δήμος Νιγρίτας, 2000, σ.553-565 [και σε ανάτυπο, Θεσσαλονίκη 2000] - "Μια ανέκδοτη επιστολή του ποιητή Κ. Ν. Κωνσταντινίδη για το περιοδικό Νέα Ζωή της Αλεξάνδρειας", στον τόμο: "Με τους τρόπους του Ντίνου Γεωργούδη: αντιδωρήματα παλαιών μαθητών", Αθήνα, Εκδ. Κοροντζή, 2007, σ.213- 218, ISBN 978-960-8031-45-6 Άλλα έργα: - "Έντυπα παλαιά της Βιβλιοθήκης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (1532- 1800)", Θεσσαλονίκη, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών 1992, σ.187, ISBN 960-7265-13-0. - "Νέα Πορεία [Μηνιαίο] Λογοτεχνικό περιοδικό (1955-1991): βιβλιογραφική περιγραφή", στον τόμο: "Το περιοδικό "Νέα Πορεία" και οι εκδόσεις του (1955-1992)", Έκθεση του περιοδικού και των εκδόσεων Νέας Πορείας, Θεσσαλονίκη, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης, 1992, σ. 13-111. - "Les imprimes helleniques publies a Thessaloniki (1850-1912): Contribution a la bibliographie hellenique", Thessaloniki 2001, σ. 111. - "Νέα Πορε

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.