Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Δημήτρης Κούκος

Δημήτρης Κούκος
O Δημήτρης Κούκος είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του. ΄Εχει κατορθώσει στο πλαίσιο της αφαίρεσης να θεσπίσει έναν τρόπο έκφρασης τελείως προσωπικό. Καθώς χειρίζεται μ΄ έναν ποιητικό και χαρισματικό τρόπο το χρώμα υποβάλλει πολυσήμαντες αναγνώσεις μέσα από το κάθε έργο. Χάρη στην αίσθηση που έχει ο καλλιτέχνης για το χρώμα και τον ρυθμό μέσ΄ από τον οποίο το πλάθει, ο κάθε βράχος δείχνει ανάλαφρος, κάθε αναφορά σε δέντρο υποβάλλει σε ολόκληρη την βλάστηση ενός τοπίου και το όποιο οικοδόμημα, μας μεταδίδει τον σφυγμό και τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά ενός ολόκληρου περιβάλλοντος ή χώρου.

Αυτή, ακριβώς η αισθησιακή υφή του χρώματος στα έργα του είναι εκείνη που ενισχύει τους υπαινικτικούς συνειρμούς με τη λυρική αφαίρεση καθώς τα διαφοροποιεί από τις επιθετικές, χειρονομιακές επεμβάσεις του αφηρημένου εξπρεσσιονισμού.

Βιώνοντας "οργανικά" τα ερεθίσματα του με έναν άμεσο, αυθεντικό τρόπο, μας μεταδίδει κάτι το ουσιαστικό από τον ίδιο τον παλμό της ζωής ενώ συγχρόνως μας μεταγγίζει μιαν αίσθηση από το μυστήριο της κοσμογονίας.

Ιχνηλάτης του φωτός της χώρας μας, στην κορύφωση της ωριμότητάς του τεκμηριώνει μέσ΄ από τα έργα του ένα εικαστικό αρχέτυπο του ελληνικού φωτός έτσι όπως ακτινοβολεί μέσ΄ από τον φυσικό όσο και τον μεταφυσικό χώρο της πατρίδας μας.

23χ25 εκ., 188 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Σύγχρονη Εικαστική Βιβλιοθήκη
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 750.092 495 (Ζωγράφοι, Έλληνες), 750.022 (Ζωγραφική - Συλλογές τέχνης ), 750.495 (Ζωγραφική, Ελληνική)
Άλλα πρόσωπα: Δημήτρης Κούκος (Ζωγράφος)
ISBN: 978-960-6689-22-2
ISBN (10ψήφιο): 960-6689-22-0
Βάρος: 1.063 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
35.67
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

31.75
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν είναι διδάκτωρ στην Ιστορία της Τέχνης του Πανεπιστημίου των Παρισίων και απόφοιτος του 5ου Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου. Διδάσκει την Ιστορία της Τέχνης και συγχρόνως ασκεί το επάγγελμα του τεχνοκριτικού. Έχει συγγράψει 30 βιβλία τέχνης, πολλές μονογραφίες καλλιτεχνών σε καταλόγους εκθέσεων και τέσσερις συλλογές διηγημάτων. Έχει συνεργασθεί για θέματα τέχνης με πολλά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και κρατούσε από το 1974 έως το 1990 την στήλη της κριτικής της τέχνης στην εφημερίδα "Καθημερινή". Έχει παρουσιάσει εκπομπές τέχνης στην ελληνική τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και υπήρξε κομισάριος της ελληνικής κυβέρνησης σε εκθέσεις στις Η.Π.Α., τη Γαλλία, τη Ρουμανία και την Κύπρο. Έχει οργανώσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις καλλιτεχνών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει την Ιστορία της Τέχνης στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Αγίας Παρασκευής, στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου. Από το 1982 μέχρι το 2003 ήταν καλλιτεχνική σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πολλά συνέδρια και σε συμπόσια τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1985 η γαλλική κυβέρνηση της απένειμε τον τίτλο του Chevalier des Arts et Lettres και το 1994 την προήγαγε σε Officier des Arts et Lettres. Είναι μέλος της ελληνικής και της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτών, της Διεθνούς Ομάδας της Unesco "Τέχνη και Περιβάλλον", της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής, κ.α.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.