Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Λατινικά Γ΄ ενιαίου λυκείου
(Θεωρητικής κατεύθυνσης)

Λατινικά Γ΄ ενιαίου λυκείου
Το παρόν βιβλίο συνιστά βελτιωμένη έκδοση του από το 1999 κυκλοφορούντος βιβλίου των Λατινικών της Γ΄ λυκείου. Η επανέκδοση κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς επιχειρεί αφενός να θεραπεύσει παραλείψεις και ατέλειες που ο χρόνος και η εμπειρία έχουν αναδείξει και αφετέρου να καταστήσει πιο λειτουργικό το ανά χείρας βιβλίο.

Έτσι, η δομή του νέου βιβλίου αποτελείται από τα εξής μέρη:

Το πρώτο μέρος, που θεωρείται και το πιο ουσιαστικό, περιλαμβάνει: Μετάφραση των κειμένων εκ παραλλήλου με το πρωτότυπο. Aκολουθούν η αναλυτική σύνταξη και οι ειδικές παρατηρήσεις. Σ΄ αυτές παρατίθενται όλες οι συντακτικές και γραμματικές ιδιομορφίες που μπορεί να συναντήσει ο μαθητής στα (21-50) κείμενα. Σ΄ αυτό το μέρος κρίθηκε αναγκαία η παράθεση συγκεντρωτικών πινάκων (ουσιαστικά κατά κλίση και γένος, επίθετα κατά κλίση με τα παραθετικά τους, αντωνυμίες, συνεκφορές και αρχικοί χρόνοι ρημάτων κατά συζυγία), όπως και η αντιμετώπιση των κύριων γραμματικών και κυρίως των συντακτικών φαινομένων του κάθε κειμένου. Συγκεκριμένα στο μέρος αυτό παρατίθεται όλη η θεωρία που αφορά τα συντακτικά φαινόμενα που παρουσιάζονται στην ύλη κατά τρόπο εύληπτο ώστε καταφεύγοντας κανείς σ΄ αυτή να μπορεί να κατανοεί απολύτως τις ασκήσεις που ακολουθούν.

Στο ίδιο μέρος ακολουθούν οι ασκήσεις κατά μάθημα. Εδώ αναλύονται και εξετάζονται όλα τα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα σύμφωνα με το νέο αναλυτικό πρόγραμμα. Οι ασκήσεις -γραμματικές και συντακτικές- στα πρώτα κεφάλαια είναι προσαρμοσμένες στα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα που διδάσκονται στις αντίστοιχες ενότητες ενώ στα επόμενα γίνονται όλο και περισσότερο σύνθετες, κάτι που απαιτεί και περισσότερες γνώσεις. Εδώ κρίθηκε αναγκαίο να παρατεθούν και οι απαντήσεις στις επαναληπτικές ασκήσεις του σχολικού βιβλίου.

Στο τέλος κάθε ενότητας παρατίθενται ρήσεις σπουδαίων λατίνων συγγραφέων, ποιητών, ιστορικών, φιλοσόφων, για να καταστεί σαφές ότι η παιδεία με τη στενή και την ευρεία της έννοια ενοικεί στους δια βίου μοχθούντες.

Ακολουθεί (δεύτερο μέρος) παράρτημα γραμματικών φαινομένων, το οποίο περιλαμβάνει:
1. υποδειγματική κατάταξη των ρημάτων όλων των κειμένων κατά τρόπο ώστε ο μαθητής να διευκολύνεται στην προσπάθειά του για γρήγορη απομνημόνευσή τους,
2. συγκεντρωτικούς πίνακες κλίσης ρημάτων κατά συζυγία και φωνή,
3. κλίση όλων των ρημάτων που παρουσιάζουν ιδιομορφίες στο σχηματισμό τους (capio, eo, fero, possum, αποθετικά, ελλειπτικά κ.λ.π.),
4. κλίση όλων των αντωνυμιών που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες.

Η επόμενη ενότητα (τρίτο μέρος) περιλαμβάνει έξι (6) κριτήρια αξιολόγησης. Πρόκειται για ασκήσεις γραμματικές και συντακτικές όλων των τύπων με τη μοριοδότησή τους. Με τα κριτήρια και τη βαθμολόγησή τους παρέχεται η δυνατότητα στο μαθητή για ένα πλήρη και συστηματικό έλεγχο των γνώσεων του.

H προσπάθεια αυτή κλείνει με τις απαντήσεις στα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα καθώς και στα κριτήρια αξιολόγησης. Παρέχεται έτσι η δυνατότητα στο μαθητή να καταγράφει από μόνος του το βαθμό ετοιμότητάς του και να ελέγχει αποτελεσματικά τις γνώσεις του.

24χ17 εκ., 432 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 470.07 (Λατινική γλώσσα - Σπουδή και διδασκαλία (Μέση))
ISBN: 978-960-456-061-5
ISBN (10ψήφιο): 960-456-061-1
Βάρος: 0.737 κιλά
Εκδότης: Ζήτη
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
19.17
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.25
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.