Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Του νησιού μου
(Παραδόσεις της Κύθνου)
Συγγραφέας:   Γιώργης Βενετούλιας


Offer
[...] Πρόκειται, λοιπόν, για ένα μεγάλο σώμα παραδόσεων, που χαρτογραφούν και αποτυπώνουν την πλούσια λαϊκή παράδοση του μικρού αυτού κυκλαδίτικου νησιού.
Κι όπως συνήθως συμβαίνει στις νησιωτικές μας κοινωνίες, την στενότητα του τόπου αναπληρώνει η ευρύτητα της ιστορίας. Στις παραδόσεις αυτού του βιβλίου περιέχονται πολλές ιστορικές παραδόσεις, ανάμεσα στις οποίες ιδιαίτερη θέση, ποσοτικά και ποιοτικά, κατέχουν οι περί πειρατών παραδόσεις. Στα σύντομα αυτά αφηγήματα αποτυπώνεται με ενάργεια η λαϊκή προφορική μνήμη και η προφορική ιστορία της Κύθνου: παραμυθιακές και αγιολογικές καταβολές, ιστορίες με αφηγηματικούς πυρήνες που ανάγονται στα βυζαντινά χρόνια, ή ακόμη και στην ύστερη αρχαιότητα, αλλά και γεγονότα που αποτυπώθηκαν στη συλλογική μνήμη, πάντοτε μέσα από το πρίσμα της λαϊκής αφηγηματικότητας, και με τους κανόνες της προφορικής ιστορίας.
Αυτό σημαίνει, ότι συχνά πρόσωπα συγχέονται και γεγονότα συμφύρονται, ή ότι συχνότατα επεμβαίνει η μυθοπλαστική διάθεση του λαού, που αναμειγνύεται με την ιστορική αφήγηση. Συνεπώς, οι εδώ δημοσιευμένες παραδόσεις της Κύθνου μπορούν να αξιοποιηθούν από διάφορες ειδικότητες επιστημόνων και ερευνητών, υπό την προϋπόθεση της γνώσης των κανόνων που διέπουν τον λαϊκό έντεχνο αφηγηματικό λόγο.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)


Σημείωση: Πρόλογος: Μανόλης Βαρβούνης.

23χ25 εκ., 188 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 390.495 (Λαογραφία, Ελληνική)
Άλλα πρόσωπα: Καθλήν Σακκοπούλου (Φωτογράφος)
ISBN: 978-960-6719-13-4
ISBN (10ψήφιο): 960-6719-13-8
Βάρος: 1.08 κιλά
Εκδότης: Εν πλω
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
25.48
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.86
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Βενετούλιας, Γιώργης
Ο Γιώργης Βενετούλιας κατάγεται από την Κύθνο. Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από παιδί, μαθητής του Δημοτικού, άρχισε να καταγράφει λαογραφικά στοιχεία του νησιού του. Έργα του είναι: -"Η Κύθνος του χθες", λεύκωμα παλιών φωτογραφιών (1998). -"Δέκα παραδόσεις από τη Χώρα της Κύθνου", θρύλοι από την πρωτεύουσα του νησιού (1998). -"Της Κύθνου τα τραγούδια", συλλογή δημοτικών τραγουδιών (1999). -"Λαϊκά παραμύθια των Κυκλάδων" (2003). -"Τα κεραμικά της Κύθνου" (2004). Επιμελήθηκε την έκδοση ψηφιακού δίσκου-λευκώματος με τίτλο "Στο γέμισμα του φεγγαριού - σκοποί και τραγούδια από την Κύθνο" (2003). Δημοσίευσε, ακόμη, ιστορικά έγγραφα για την Κύθνο, που εντόπισε κατά τις ιστοριοδιφικές του έρευνες σε κρατικά αρχεία.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.