Ο κόσμος της ορθοδοξίας στο παρελθόν και το παρόν
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο κόσμος της ορθοδοξίας στο παρελθόν και το παρόν

Θεσμοί, γεγονότα, πρόσωπα, πολιτισμός και γράμματα στα πρεσβυγενή πατριαρχεία, στα νεώτερα πατριαρχεία και στις αυτοκέφαλες εκκλησίες

Συλλογικό έργο

Κατά τα έτη 1997 και 1998, στη Θεσσαλονίκη και στην Νιγρίτα Σερρών, έλαβαν χώρα δύο διορθόδοξα συνέδρια για τον κόσμο της ορθοδοξίας. Να υπενθυμίσουμε ότι το 1997 η Θεσσαλονίκη λειτούργησε ως η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Θεσσαλονίκη και πολιτισμός, Θεσσαλονίκη και δη χριστιανικός ορθόδοξος πολιτισμός, με γεωγραφική έκταση την ενδοχώρα της Χερσονήσου του Αίμου και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι έννοιες και πραγματικότητες αλληλοπεριχωρούμενες και αυτονοήτως ταυτόσημα.
Προέκυψε, ως εκ των ανωτέρω, η ιστορική και σημερινή ανάγκη αναδείξεως της χριστιανικής Θεσσαλονίκης, της πρωτεύουσας της χριστιανικής Μακεδονίας, και εξάρσεως της πρωτευούσης σημασίας της στον κόσμο της Ορθοδοξίας, στον εγγύς και στον μακράν. Έτσι, ο τομέας ιστορίας, δόγματος, διορθοδόξων και διαχριστιανικών σχέσεων του τμήματος ποιμαντικής και κοινωνικής θεολογίας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης και Σερρών και Νιγρίτης και τους Δήμους Θεσσαλονίκης Σερρών και Νιγρίτης και υπό τον συντονισμό του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού - Καριπείου Μελάθρου Θεσσαλονίκης διοργάνωσε ως άριστα τα δύο αυτά επιστημονικά συμπόσια.
Σ` αυτά μετέσχον ειδικοί ερευνητές από όλο τον κόσμο της ορθοδοξίας. Οι πρωτότυπες ανακοινώσεις των προκάλεσαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, παρατηρήσεις, συζητήσεις και έτυχαν περαιτέρω επεξεργασίας επ` ακροατηρίω και συνεισέφεραν τα μέγιστα στο πάντα νευραλγικό και επίκαιρο θέμα "Ο κόσμος της Ορθοδοξίας στο παρελθόν και στο παρόν". Ανέμεναν δε τον κατάλληλο χρόνο για να εκδοθούν. [...]

(από την εισαγωγή, Αθανάσιος Αγγελόπουλος)


Περιέχονται οι εισηγήσεις:

- Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, "Νόμοι και ιεροί κανόνες"
- Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος: "Ο θεολογικός λόγος στην εποχή της επικοινωνίας"
- Αθανάσιος Jevtic, Επίσκοπος Ζαχουμίου, Ερζεγοβίνης και Παραθαλασσίας, "Η ορθόδοξη κληρονομιά στη Χερσόνησο του Αίμου στο παρελθόν και στο παρόν. Η Μάρα Brankovic στη Νιγρίτα τον 15ο αι. Μια ορθόδοξη παρουσία στα υπόδουλα Βαλκάνια."
- π. Γεώργιος Μεταλληνός, "Οι αγώνες του (+) Κερκύρας Μεθοδίου για την επανίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας"
- π. Tibor Imrenyi, "Η ορθόδοξη παρουσία στην Ουγγαρία στο παρελθόν και στο παρόν"
- π. Predrag Puzovic, "Το Μακεδονικό Ζήτημα εκκλησιαστικώς (1941-1997)"
- Μοναχός Παΐσιος Κουτλουμουσιανός, "Η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου και οι Ρουμανικές χώρες (14ος-19ος αι.)"
- Βασίλειος Θ. Σταυρίδης, "Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον η πρωτόθρονος εκκλησία των ορθοδόξων εις την Ανατολικής Θράκην από του 1923 μέχρι σήμερον"
- Αντώνιος Παπαδόπουλος, "Ο Άγιος Δημήτριος ενωτικός σύνδεσμος Θεσσαλονίκης και Ευρώπης"
- Κωνσταντίνος Π. Χαραλαμπίδης, "Η πρωτοχριστιανική Θεσσαλονίκη ως καλλιτεχνικό κέντρο της Χερσονήσου του Αίμου"
- Στάθης Ν. Κεκρίδης, "Η Ορθοδοξία στο Μαυροβούνιο"
- Μιχάλης Γ. Τρίτος, "Η ιστορική Μοσχόπολη της Β. Ηπείρου και η συμβολή της στην πολιτισμική και οικονομική ανάπτυξη της Χερσονήσου Αίμου"
- Θανάσης Σέμογλου, "Ο παραδοσιακός χαρακτήρας της σκηνής της Μεταμορφώσεως στην εντοίχια μοναστική ζωγραφική της ΒΔ Ελλάδας, κατά τον ΧΙV αι."
- Κωνσταντίνος Σιαμάκης, "Παραινέσεις του Φωτίου στον Ηγεμόνα ων Βουλγάρων Μιχαήλ"
- Κωνσταντίνος Σιαμάκης, "Περιοδεία του Αποστόλου Παύλου στο Ιλλυρικό"
- Βασίλειος Κ. Μιχόπουλος, "Σύγχρονες σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και του Πατριαρχείου Γεωργίας (Πατριαρχείες Δημητρίου και Βαρθολομαίου)
- Ιωάννης Θ. Μπάκας, "Σερραίοι Μητροπολίτες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, κατά τον 19ο αι."
- Παναγιώτης Τζουμέρκας, "Το πνεύμα των γενικών κανόνων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στους κανονισμούς της Κοπτικής Εκκλησίας"
- Παναγιώτης Τζουμέρκας, "Το Αντιοχικό Ζήτημα (1928-1933). Ανέκδοτη έκθεση του Μητροπολίτου Αξώμης."
- Ε. Ν. Κυριακούδης, "Η βυζαντινή ζωγραφική και οι ορθόδοξοι Σλάβοι"
- Ε. Ν. Κυριακούδης, "Η καλλιτεχνική ακτινοβολία της Θεσσαλονίκης στην Χερσόνησο του Αίμου κατά την βυζαντινή περίοδο"
- Θωμάς Αστ. Παπαγεωργίου, "Εκκλησιαστικές μορφές στον 20ο αι. - π. Ιουστίνος Πόποβιτς: Βίος - δράση - συγγραφικό έργο."
- David Imrenyi, "Οι πνευματικές σχέσεις Ούγγρων και Βυζαντίου μεταξύ του Γ΄ και ΙΕ΄ αι."
- Γεώργιος - Νεκτάριος Λόης, "Το Μακεδονικό Ζήτημα εκκλησιαστικώς επί των ημερών του Μητροπολίτου Σκοπίων Ιωσήφ και ο ρόλος του Κ.Κ.Γ."
- Αθανάσιος Γ. Βουδούρης, "Σύμμεικτη τριλογία για την ιστορία της τοπικής εκκλησίας Βέρροιας, Ναούσης και Καμπανίας"
- π. Βικέντιος Κουρελάρου, "Ο ναός του Μιχαήλ Βόδα σήμερα"
- Αθανάσιος Αν. Αγγελόπουλος, "Ο κόσμος της ορθοδοξίας στην Χερσόνησο του Αίμου. Επίκαιρες επισημάνσεις 1998."
- Ιωάννης Γαλάνης, "Η θρησκευτική παράδοση στην Έφεσο"
- Βασίλειος Δίον. Κουκουσάς, "Οι Ελληνοαλβανοί στην Νότιο Ιταλία (15ος - 18ος αι.)
- Ιω. Κουρεμπελές, "Η ευχαριστία στον διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών"
- Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, "Ορθόδοξη ενορία και σχολική κοινότητα. Κοινωνιολογική διερεύνηση."
- Στυλιανός Χ. Τσομπανίδης, "Η ευχαριστία στον πολυμερή διάλογο του Π.Σ.Ε."
- π. Marian Bendza, "Τα αίτια και οι μέθοδοι εφαρμογής της Ουνίας της Βρέστης"
- Αθανάσιος Ευ. Καραθανάσης, "Πεπραγμένα στο διορθόδοξο επιστημονικό συμπόσιο "Χριστιανική Μακεδονία", Νοέμβριος 1997"
- Δημήτριος Γόνης, "Συμπεράσματα Διορθοδόξου Συνεδρίου Νιγρίτας, Σεπτέμβριο 1998"
- Χρήστος Κ. Οικονόμου, "Προκλήσεις και προοπτικές για την Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης"
- Αθανάσιος Αν. Αγγελόπουλος, ""Η υπό της πολιτείας αναγνώρισης των πατριαρχών" στα πρεσβυγενή πατριαρχεία της Ανατολής"
- Δημήτριος Κουτρούλας, "Βιβλιογραφικά σύμμεικτα αναφορικά με τα μουσουλμανικά τεμένη και τους τεκέδες στη Θράκη".

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα Α. Γριμάνη

Άννα Α. Γριμάνη (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Ecole Superieure de Journalisme (E.S.J) στο Παρίσι. Η δημοσιογραφική της πορεία ως πολιτιστικού συντάκτη αρχίζει το 1984 στην εφημερίδα "Τα Νέα". Ακολουθούν οι εφημερίδες "Πρώτη" και "24 Ώρες". Από το 1990 γράφει στο "Ένα" και στις "Εικόνες", κατά κύριο λόγο συνεντεύξεις με διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και της διανόησης, όπως και ρεπορτάζ - αφιερώματα για τον Ελληνισμό της Διασποράς (Αλεξάνδρεια, Κάιρο, Κωνσταντινούπολη, Βενετία κ.ά.), μετά από εκτεταμένη έρευνα. Ακολουθεί το περιοδικό "Έψιλον" (έκδ. της Ελευθεροτυπίας), στη συνέχεια το κυριακάτικο περιοδικό "Αν" (έκδ. της Απογευματινής) και το μηνιαίο περιοδικό "Μετρό" (έκδ. της Καθημερινής). Παράλληλα, συνεργάζεται στην τηλεόραση με τον Νίκο Δήμου, στην εκπομπή "Περιπέτειες Ιδεών", και αργότερα είναι υπεύθυνη της εκπομπής βιβλίου στην ΕΤ-1 "Σελίδες με θέα". Το 1996 αναλαμβάνει αρχισυντάκτρια στο περιοδικό "Money and Life" και το 2000 διευθύντρια σύνταξης στην ελληνική έκδοση του γαλλικού περιοδικού "L΄ Officiel". Σήμερα γράφει στο περιοδικό "Κ" της Καθημερινής της Κυριακής. Έχει εκδώσει τα βιβλία: - Το χάρτινο τρένο, 1978 (Κέδρος) - Το μπιλιάρδο, 1990 (Καστανιώτης) - Μια Κυριακή με τον Δημήτρη Μυταρά, 1996 (Άμμος) - Στη χώρα του Ιάφεθ, 1998 (Καστανιώτης)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Δ. Μεταλληνός (Εισηγητής)

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο (1958). Σπούδασε Θεολογία και κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την απόλυση του από τον Στρατό (1965), διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας (Αθήνα). Κατά τα έτη 1969-1975 σπούδασε Θεολογία, Φιλολογία, Φιλοσοφία, Ιστορία και Κοινωνιολογία στην Δυτική Γερμανία (Bόννη και Κολωνία). Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του Κλήρου στην Γερμανία. Είναι διδάκτορας Θεολογίας στην Αθήνα και Φιλοσοφίας (Ιστορίας) στην Κολωνία. Σήμερα είναι καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει "Ιστορία και Πνευματικό Βίο της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη Μεταβυζαντινή περίοδο". Υπηρετεί ως κληρικός στον πανεπιστημιακό Ναό "Άγιος Αντύπας" της Οδοντιατρικής Σχολής και αναπτύσσει δραστηριότητα μέσα στην νεολαία. Είναι μέλος πολλών Επιστημονικών Συλλόγων και εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος και της Κύπρου σε συνέδρια. Είναι γνωστός ομιλητής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ιερομόναχος Αθανάσιος Γιέβτιτς

Ιερομόναχος Αθανάσιος Γιέβτιτς (Εισηγητής)

Ο Σεβασμιώτατος Δρ. Αθανάσιος Γιέβτιτς, πρώην Επίσκοπος Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης, γεννήθηκε το 1938 στη Σερβία. Σπούδασε Θεολογία στο Βελιγράδι (όπου εκάρη μοναχός το 1960), στη Χάλκη, στην Αθήνα και το Παρίσι. Διετέλεσε καθηγητής στο Παρίσι, καθηγητής και κοσμήτωρ στη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου. Συνέγραψε θεολογικά έργα, όπως: «Ο Θεός Σαρξ Εγένετο», «Η Εκκλησιολογία του Αποστόλου Παύλου», «Ιλαρόν Φως του Κόσμου», «Χριστός Αρχή και Τέλος».

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος (Εισηγητής)

Ο Aρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος (κατά κόσμον Χρήστος Παρασκευαΐδης), γεννήθηκε στη Ξάνθη το 1939. Το πτυχίο της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών έλαβε το 1962, και το 1967 της Θεολογικής. Σπούδασε Βυζαντική Μουσική στο Ωδείο Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1961 και Πρεσβύτερος το 1965. Διετέλεσε επί 9ετία ιεροκήρυξ και πνευματικός προϊστάμενος του εν Παλ. Φαλήρω Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, επί 7ετία δε Γραμματέας της Ι. Συνόδου. Έλαβε μέρος σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές στο εξωτερικό. Αριστούχος διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πτυχιούχος της γαλλικής και αγγλικής, γνώστης δε της ιταλικής και γερμανικής γλώσσας. Συνέγραψε πλήθος επιστημονικών και εποικοδομητικών βιβλίων. Μητροπολίτης Δημητριάδος εξελέγη το 1974. Την 28η Απριλίου 1998 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Εκοιμήθη στις 28 Ιανουαρίου του 2008, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.


Βασίλειος Θ. Σταυρίδης (Εισηγητής)


Κωνσταντίνος Π. Χαραλαμπίδης

Κωνσταντίνος Π. Χαραλαμπίδης (Εισηγητής)

Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1935 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας από πατέρα Κωνσταντινοπολίτη και μητέρα Ηπειρώτισσα εκ Θεσπρωτίας. Μετά τις στοιχειώδεις και εγκύκλιες σπουδές του εσπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, στο Ποντιφικό Ινστιτούτο Χριστιανικής Αρχαιολογίας Ρώμης και στη Φιλοσοφική Σχολή Μονάχου, ως υπότροφος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (Ποντιφικό Συμβούλιο για την Ενότητα των Χριστιανών). Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εσταδιοδρόμησε κατ΄ αρχάς ως επιστημονικός βοηθός και μετά από εξελίξεις κατέστη τακτικός καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο τμήμα Θεολογίας του ίδιου πανεπιστημίου. Συνέγραψε: "Ο αποκεφαλισμός των μαρτύρων εις τας ιστορικοφιλολογικάς πηγάς και την βυζαντινήν τέχνην" 1983, 1990, "Μελετήματα παλαιοχριστιανικής επιγραφικής" 1984, "Οι Δεντρίτες στην προχριστιανική και χριστιανική παράδοση και εικονογραφία" 1986, "Συμβολικές παραστάσεις της ειρήνης και της ελπίδας στην παλαιοχριστιανική τέχνη της Δύσης" 1990. "Συμβολικές παραστάσεις της νίκης στην παλαιοχριστιανική τέχνη της Δύσης" 1994. "The Dendrites in Pre-Christian and Christian Historical - Literaty Tradition and Iconography" 1995, V. Bychkov "Βυζαντινή αισθητική, θεωρητικά προβλήματα" (μετάφραση) 1999. "Τα μνημεία της Ραβέννας" 2002. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων στον επιστημονικό περιοδικό τύπο της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Πυκνή είναι η συμμετοχή του σε επιστημονικά συνέδρια στο εσωτερικό και εξωτερικό. Είναι μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Αθηνών, της Χριστιανικής Εταιρείας, της Εταιρείας Αθηνών, της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, της Societa di Studi Romani, του Collegium Cultorum Martyrum, της Academia Manaua Internationalis και άλλων. Οφφικίαλος Άρχων Μαΐστρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, μεταβαίνει συχνά το Φανάρι σε εκδηλώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Από το 2003 είναι επίτιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αντώνιος Μ. Παπαδόπουλος (Εισηγητής)


Μιχαήλ Τρίτος (Εισηγητής)


Στάθης Ν. Κεκρίδης (Εισηγητής)

Ο Στάθης Κεκρίδης γεννήθηκε στην Καβάλα, όπου ολοκλήρωσε τις στοιχειώδεις και γυμνασιακές σπουδές του. Το 1960 έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1966 διορίσθηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου υπηρέτησε επί εικοσιπενταετία ως καθηγητής, γυμνασιάρχης και σχολικός σύμβουλος. Το 1989 αναγορεύθηκε αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας). Το 1991 εκλέχθηκε Λέκτωρ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης /τμήμα Ιστορίας - Εθνολογίας, με γνωστικό αντικείμενο "Πνευματικός βίος και πολιτισμός των Βαλκανικών λαών κατά την τουρκοκρατία". Το 1997, στα πλαίσια εκπαιδευτικής άδειας, πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα σε αρχεία (Κρατικά, της Ακαδημίας Επιστημών και του Ινστιτούτου Βαλκανικών Σπουδών της Σόφιας) και βιβλιοθήκες (Εθνική "Κύριλλος-Μεθόδιος", Ινστιτούτου Βαλκανικών Σπουδών και Εκκλησιαστικής Ακαδημίας) της Βουλγαρίας. Το 1999 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας του Δ.Π. Θράκης όπου δίδαξε "Ιστορία των Βαλκανικών Λαών" και "Ιστορία του Ισλαμικού Κόσμου". Το 2002 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξεινίων χωρών του ίδιου Πανεπιστημίου, για το γνωστικό αντικείμενο "Πολιτισμός των Παρευξεινίων λαών κατά τη νεώτερη και σύγχρονη εποχή". Έχει συγγράψει, στα ελληνικά, αγγλικά και σερβικά, περισσότερες από εξήντα επιστημονικές μελέτες, μετέσχε σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ πήρε μέρος σε ερευνητικά προγράμματα ως μέλος ερευνητικής ομάδας και ως επιστημονικώς υπεύθυνος.

Κωνσταντίνος Σιαμάκης (Εισηγητής)


Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (Εισηγητής)


Μοναχός Νεοσκητιώτης Παΐσιος (Εισηγητής)


Tibor Imrenyi (Εισηγητής)


Predrag Puzovic (Εισηγητής)


Θανάσης Σέμογλου (Εισηγητής)


Αθανάσιος Α. Αγγελόπουλος (Επιμέλεια)


Βασίλειος Κουκουσάς (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
903
Διαστάσεις:
25x18
Βάρος:
1.69 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση