Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο "άλλος" στο ελληνικό σχολείο
(Ορθόδοξη χριστιανοπαιδαγωγική θεώρηση)
Συγγραφέας:   Ηρακλής Ρεράκης


Ο "άλλος" στο ελληνικό σχολείο
Το παιδί αναπτύσσει και αποθηκεύει μέσα από το περιβάλλον του μια θετική ή αρνητική εικόνα τόσο για τον εαυτό του και τον "άλλον" όσο και για τη μορφή της σχέσεώς του. Από τη μια πλευρά διαμορφώνει μια θετική ή αρνητική εικόνα για τον εαυτό του, ως άξιο ή όχι της φροντίδας και της αγάπης του "άλλου" και από την άλλη καταλήγει σε μια γενική θεώρηση ή αντίληψη του "άλλου", που τον κάνει να τον αισθάνεται, έκτοτε, είτε ως αντικείμενο διαθέσιμο για μια συμφεροντολογική σχέση υποκειμένου - αντικειμένου, είτε ως πρόσωπο για μια γνήσια σχέση προσωπικής ετερότητας. Οι αναπαραστάσεις αυτές γενικεύονται στις μετέπειτα επικοινωνίες του και επηρεάζουν τις στενές διαπροσωπικές του σχέσεις.
Το ελληνικό σχολείο, όπως και η οικογένεια, ως το άμεσο περιβάλλον του νέου, δέκτης και κληρονόμος μιας πολύχρονης παραδόσεως με πολλά και διαφορετικά πρότυπα, αντιλήψεις και στάσεις για τον "άλλον", επηρεάζει το μαθητή, άλλοτε μέσα από τις συνθέσεις και τις αντιφάσεις αυτών των προτύπων και άλλοτε μέσα από τις αντιφάσεις και τις συγκρούσεις τους. Οι πηγές, μέσα από τις οποίες άντλησε και αντλεί το ελληνικό σχολείο πρότυπα τόσο για τη θεώρηση του άλλου, όσο και για τα κοινωνικά σχήματα του σχετίζεσθαι μ΄ αυτόν, είναι η αρχαιοελληνική παράδοση, η χριστιανική παράδοση, ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός και η παιδαγωγική και επιστημονική εμπειρία.

21χ14 εκ., 557 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 158.2 (Διαπροσωπικές σχέσεις), 370 (Εκπαίδευση. Παιδαγωγική), 291.7 (Θρησκευτική εκπαίδευση)
ISBN: 978-960-242-363-9
ISBN (10ψήφιο): 960-242-363-3
Βάρος: 0.673 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
26.64
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

25.49
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ηρακλής Ρεράκης είναι αναπληρωτής καθηγητής παιδαγωγικής - χριστιανικής παιδαγωγικής Α.Π.Θ.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.