Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ιστορία της Κρήτης
(Μεταφρασθείσα εκ του Γαλλικού, ΙΒ΄ τομ. της "Γενικής Ιστορίας" υπό Μ. Βερνάρδου του Κρητός)
Συγγραφέας:   Συλλογικό έργο


Ιστορία της Κρήτης
Η επίτομη αρχαία "Ιστορία της Κρήτης", σε μετάφραση του Μανουήλ Βερνάρδου (1852), προέρχεται από τον δωδέκατο τόμο της Γενικής Ιστορίας του φλαμανδού περιηγητή Δ. Ο. Δάπερ (1639-1689) [Olfert Dapper, La Canee, μετάφραση στα γαλλικά, Παρίσι 1703]. Η (χρονογραφική) αφήγηση ξεκινά από την προϊστορία και τη μυθολογία (τον Μίνωα, τον Ραδάμανθυ, την Κνωσσό, τους Πελασγούς και τους Δωριείς) και προχωρά χρονολογικά ώς τη ρωμαϊκή κατάκτηση (69 π.Χ.). Ο φιλόπατρις μεταφραστής, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην Ελληνική Επανάσταση και στις Εθνοσυνελεύσεις του Άστρους και της Τροιζήνας ως πληρεξούσιος των Κρητών, προσέθεσε στην ελληνική έκδοση το "Λιμενολόγιον [τον Πορτολάνο] της νήσου Κρήτης" του Ενρίκου Μιχελότου [Henry Michelot, Le portulan de la mer Mediterranee, Άμστερνταμ 1709, ανατύπωση Μασσαλία 1824], ο οποίος περιγράφει τους ευλιμένους όρμους της μεγαλονήσου. Ο Βερνάρδος σταχυολογεί επίσης "Περιγραφή της Κρήτης" "εκ του μεγάλου γεωγραφικού, ιστορικού τε και κριτικού λεξικού του Μ. Βρουζέν - δελα Μαρτινιέρου" [Antoine-Augustin Bruzen de La Martiniere, Le Grand dictionnaire georgaphique et critique], τόμ. Β΄, Παρίσι 1768. Η συγκεκριμένη "περιγραφή" προσφέρει στοιχεία φυσικής γεωγραφίας, ιστορίας, φυσικής και κοινωνικής ανθρωπολογίας των συγχρόνων της κατοίκων, τοπογραφίας και αγροτικής παραγωγής των κυριότερων πόλεων. Επιπλέον, στο παρόν βιβλίο δημοσιεύονται πηγές από το αρχείο του Βενετού Δούκα του Χάνδακα για την Κρητική ευγένεια, σχετικά αποσπάσματα ("περί Κρήτης") του (Βυζαντινού ιστοριογράφου της Άλωσης) Γεωργίου (Σ)Φραντζή, από τον Δ΄ τόμο της Γεωγραφίας του Βιλιάμ Γυθρή [William Guthrie, A geographical, historical and commercial grammar of the world, Λονδίνο 1827] και από την Ιστορία της Ενετικής Δημοκρατίας του Π. Δαρύ [Pierre Daru, Histoire de la R?publique de Venise, Παρίσι 1819, οκτώ τόμοι] για την Βενετοκρατία στο νησί και τις επαναστάσεις των Κρητών (1204-1669) καθώς και "ηθικά τινά ποιήματα" (οκτώ δημοτικά τραγούδια).

Σημείωση: Αναστατική (φωτομηχανική) αναπαραγωγή της πρωτότυπης έκδοσης: "Εν Αθήναις, εκ του Τυπογραφείου Κ. Ράλλη, 1846". 1η ανατύπωση: 1984.

21χ14 εκ., 184 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Βιβλιοθήκη Ιστορικών Μελετών
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.98 (Κρήτη - Ιστορία)
Άλλα πρόσωπα: Μ. Βερνάρδος (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-258-077-6
ISBN (10ψήφιο): 960-258-077-1
Βάρος: 0.246 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
12.78
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.37
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.