Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Θεόφιλος Κορυδαλλέας
(Ο πρωτοφιλόσοφος του ελληνικού νεοαριστοτελισμού)

Offer
Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η ερμηνευτική ανασύσταση της φιλοσοφικής σκέψης του Θεοφίλου Κορυδαλέα (Αθήνα, 1574 - Αθήνα, 1646), όπως αυτή παραδίδεται κυρίως στα τυπωμένα έργα του.

Για την αρτίωση, ωστόσο, αυτής της ανασύστασης διερευνήθηκαν επισταμένως και ισοσθενώς και οι φιλοσοφικές αντιλήψεις που ο Αθηναίος φιλόσοφος ανέπτυξε στα ανέκδοτα έως τώρα έργα του.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι κειμενοκεντρική καθώς με βάση την ανασύνθεση των κορυδαλικών κειμένων επιχειρείται στο μέτρο του εφικτού ο προσδιορισμός της φιλοσοφικής ιδιοσυστασίας του Κορυδαλέα ως σχολιαστή της αριστοτελικής φιλοσοφίας και ως αυτόφωτου φιλοσόφου.

Το θέμα παρουσιάζει ενδογενώς και αφ΄ εαυτού εξαίρετο ενδιαφέρον για πολλούς λόγους, οι οποίοι είναι, ίσως, δυνατό να συμπτυχθούν στο ότι ο Κορυδαλέας, πρώτον, θεωρείται ο εισηγητής και συγχρόνως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ελληνικού Νεοαριστοτελισμού και, δεύτερον, στο ότι με την όλη παρουσία και δράση του αναμόρφωσε την ελληνική παιδεία της εποχής του.

Δεδομένου μάλιστα ότι ο τρόπος κατά τον οποίο ο Κορυδαλέας δίδασκε τη φιλοσοφία και η γενικότερη παιδευτική δραστηριότητά του αποκρυσταλλώθηκαν στον όρο Κορυδαλισμός, το ερευνητικό ενδιαφέρον για τον Αθηναίο φιλόσοφο καθίσταται ακόμη πιο ζωηρό και η δικαιολογητική βάση του αποκτά στερεότυπα ερείσματα.Σημείωση: Πρόλογος: Βασ. Α. Κύρκος, ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας.

24χ17 εκ., 206 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 182 (Φιλοσοφία, Αρχαία ελληνική - Ερμηνεία και κριτική), 185 (Αριστοτελική φιλοσοφία - Ερμηνεία και κριτική)
ISBN: 978-960-333-516-0
ISBN (10ψήφιο): 960-333-516-9
Βάρος: 0.45 κιλά
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
16.82
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.95
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.