Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Θεόφιλος Κορυδαλλέας
(Ο πρωτοφιλόσοφος του ελληνικού νεοαριστοτελισμού)

Θεόφιλος Κορυδαλλέας
Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η ερμηνευτική ανασύσταση της φιλοσοφικής σκέψης του Θεοφίλου Κορυδαλέα (Αθήνα, 1574 - Αθήνα, 1646), όπως αυτή παραδίδεται κυρίως στα τυπωμένα έργα του.

Για την αρτίωση, ωστόσο, αυτής της ανασύστασης διερευνήθηκαν επισταμένως και ισοσθενώς και οι φιλοσοφικές αντιλήψεις που ο Αθηναίος φιλόσοφος ανέπτυξε στα ανέκδοτα έως τώρα έργα του.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι κειμενοκεντρική καθώς με βάση την ανασύνθεση των κορυδαλικών κειμένων επιχειρείται στο μέτρο του εφικτού ο προσδιορισμός της φιλοσοφικής ιδιοσυστασίας του Κορυδαλέα ως σχολιαστή της αριστοτελικής φιλοσοφίας και ως αυτόφωτου φιλοσόφου.

Το θέμα παρουσιάζει ενδογενώς και αφ΄ εαυτού εξαίρετο ενδιαφέρον για πολλούς λόγους, οι οποίοι είναι, ίσως, δυνατό να συμπτυχθούν στο ότι ο Κορυδαλέας, πρώτον, θεωρείται ο εισηγητής και συγχρόνως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ελληνικού Νεοαριστοτελισμού και, δεύτερον, στο ότι με την όλη παρουσία και δράση του αναμόρφωσε την ελληνική παιδεία της εποχής του.

Δεδομένου μάλιστα ότι ο τρόπος κατά τον οποίο ο Κορυδαλέας δίδασκε τη φιλοσοφία και η γενικότερη παιδευτική δραστηριότητά του αποκρυσταλλώθηκαν στον όρο Κορυδαλισμός, το ερευνητικό ενδιαφέρον για τον Αθηναίο φιλόσοφο καθίσταται ακόμη πιο ζωηρό και η δικαιολογητική βάση του αποκτά στερεότυπα ερείσματα.Σημείωση: Πρόλογος: Βασ. Α. Κύρκος, ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας.

24χ17 εκ., 206 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 182 (Φιλοσοφία, Αρχαία ελληνική - Ερμηνεία και κριτική), 185 (Αριστοτελική φιλοσοφία - Ερμηνεία και κριτική)
ISBN: 978-960-333-516-0
ISBN (10ψήφιο): 960-333-516-9
Βάρος: 0.45 κιλά
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
16.82
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.12
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.