Το άλλο πρόσωπο της Τζοκόντας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το άλλο πρόσωπο της Τζοκόντας

Μυθιστόρημα

Martin Caparros

Το βιβλίο εξιστορεί τα γεγονότα μιας απίστευτης υπόθεσης διεθνούς εγκλήματος, στα 1911, με πρωταγωνιστή έναν Αργεντινό, τον Βαλφιέρνο. Το έγκλημα αυτό αποτελεί από μόνο του ένα έργο τέχνης ενός από τα πιο ιδιοφυή ταλέντα, και βασίζεται στη κλοπή του πιο διάσημου πίνακα ζωγραφικής στον κόσμο, της Μόνα Λίζα, από το Μουσείο του Λούβρου.

Ο Martin Caparros ξετυλίγει την υπόθεση σ΄ ένα μυθιστόρημα γεμάτο περιπέτειες και σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός εκπληκτικού άντρα. Ο πρωταγωνιστής, γιος μίας υπηρέτριας, αναδημιουργεί τον εαυτό του "φορώντας" διαφορετικές ανά περίπτωση μάσκες, αναμειγνύεται σε κοινωνίες όπου δεν ανήκει, όπως στην Αργεντινή της μπελ επόκ και ύστερα στο Παρίσι, ώσπου παίρνει την τελική του μορφή ως Βαλφιέρνο.

Η περιθωριακή ζωή του, η απελπισμένη αναζήτηση του εαυτού του και η προσπάθεια να κατασταλάξει σε μία ταυτότητα, κορυφώνονται στο τελικό ιδιοφυές χτύπημα της κλοπής και στην τόλμη του σαν απατεώνας και ψεύτικος μαρκήσιος να συγκαλύψει την πραγματική του καταγωγή. Το άλλο πρόσωπο της Τζοκόντας δεν είναι απλά η αριστοτεχνική εξιστόρηση μιας απίθανης ιστορίας αλλά παράλληλα και ένας συλλογισμός πάνω στη ταυτότητα, στην αξία της πλαστογράφησης και της αλήθειας.

Ιωάννα Συρίγου (Μεταφραστής)


Martin Caparros

Martin Caparros (Συγγραφέας)

Ο Μαρτίν Καπαρρός γεννήθηκε το 1957 οτο Μπουένος Άιρες. Ξεκίνησε ως δημοσιογράφος το 1973 στην εφημερίδα "Noticias". Από το 1976 έως το 1983 έζησε στο Παρίσι (όπου σπούδασε ιστορία) και στη Μαδρίτη. Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει εργαστεί στο γραπτό Τύπο, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Έχουν δημοσιευτεί τα μυθιστορήματά του "Ansay o los infortunios de la gloria" (1984), "No velas a tus muertos" (1986), "El tercer cuerpo" (1990), "La noche anterior" (1990), "La historia" (1999), "Undia en la vida de Dios" (2001), τα χρονικά "Larga distancia", (1992), "Dos mios" (1994) και "La guerra moderna" (1999), τα δοκίμια "La patria capicua" (1995), οι κριτικές εκδόσεις δύο κειμένων του Βολταίρου: "L΄ ingenue" και "Philosophie de l΄ histoire", καθώς και του έργου "Plan revolucionario de operaciones" του Μαριάνο Μορένο. Επίσης, έχει δημοσιευτεί μια έμμετρη μετάφραση του έργου "Ρωμαίος και Ιουλιέτα", το τρίτομο "La voluntad, Una historia de la militancia revolucionaria en la Argentina 1966-1978" (1997/98) και τα κείμενα "Extincion, ultimas imagenes del trabajo en la Argentina" (σε συνεργασία με τον Ντάνι Γιάκο, 2001), "Que Pais, Informe urgente sobre la Argentina que viene" (2002), "Bingo!" (2003) και "Amor y anarquia" (2003).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
411
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.523 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση