Le Monde diplomatique: Μάχες για τα Media
zoom in
14.70€ -12% 12.94€

Σε παγκόσμια κλίμακα, η κυκλοφορία των εφημερίδων μειώνεται κατά μέσο όρο 2% κάθε χρόνο. Μπροστά σ` αυτό το γεγονός ορισμένοι αναρωτιούνται μήπως ο γραπτός τύπος αποτελεί δραστηριότητα του παρελθόντος, μέσο ενημέρωσης της βιομηχανικής εποχής το οποίο οδεύει προς εξαφάνιση. Τα εξωγενή αίτια της κρίσης αυτής είναι γνωστά. Από τη μία πλευρά η ανελέητη επίθεση των δωρεάν καθημερινών εφημερίδων. Στη Γαλλία, η εφημερίδα "20 Minutes" είναι ήδη πρώτη σε αριθμό αναγνωστών, με περισσότερους από 2 εκατομμύρια αναγνώστες την ημέρα κατά μέσο όρο, πολύ μπροστά από την -επί πληρωμή- εφημερίδα "Le Parisien" (1,7 εκατομμύρια) και μια άλλη που διανέμεται δωρεάν, τη "Metro", την οποία διαβάζουν καθημερινά 1,6 εκατομμύρια άτομα. Οι εφημερίδες αυτές απορροφούν σημαντικό κομμάτι της διαφημιστικής πίτας, από τη στιγμή που οι διαφημιζόμενοι δεν κάνουν διάκριση ανάλογα με τον αν ο αναγνώστης πληρώνει την εφημερίδα του ή όχι.
Για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό, ορισμένες εφημερίδες προσφέρουν, έναντι μιας μικρής αύξησης στην τιμή, DVD, κόμικς, CD βιβλία, άτλαντες, εγκυκλοπαίδειες κ.λπ. [...]
Το άλλο εξωγενές αίτιο είναι βέβαια το διαδίκτυο, του οποίου η εκπληκτική εξάπλωση συνεχίζεται. Μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2004 δημιουργήθηκαν περισσότερες απο΄4,7 εκατομμύρια νέες διευθύνσεις στο διαδίκτυο. Σήμερα υπάρχουν περίπου 70 εκατομμύρια ηλεκτρονικές διευθύνσεις σ` όλο τον κόσμο, ενώ οι χρήστες του διαδικτύου ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια. [...]

(από την εισαγωγή του Ignacio Ramonet, διευθυντή της Le Monde diplomatique)


Περιέχονται τα κείμενα:
- Edgar Roskis, "Πολλά στερεότυπα, λίγες εικόνες"
- Christian Caujolle, "Ο φωτορεπόρτερ της διπλανής πόρτας"
- Jacques Bouveresse, "Η απουσία κριτικής από τους διανοούμενους"
- Eric Klinenberg, "Οι συνέπειες της συνεχούς τηλεοπτικής κάλυψης"
- Marie Benilde, "Στη Γαλλία, μια οικογενειακή υπόθεση"
- Marie Benilde, "Η τιμή των δωρεάν εφημερίδων"
- Eric Klinenberg, "Οι δέκα βαρόνοι των μέσων ενημέρωσης στην Αμερική"
- Pierre Musso, "Οι προσπάθειες του Μπερλουσκόνι να ιδιωτικοποιήσει τη RAI"
- Lionel Okas, ""Κληρωτοί" της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης"
- Gilles Balbastre, Pierre Rimbert, "Το μαντρόσκυλο της εξουσίας"
- Serge Halimi, "Ελευθερία του Τύπου, λογοκρισία του χρήματος"
- Ramonet Ignacio, "Η νέα τάξη του παγκόσμιου Ιστού"
- Francis Pisani, "Η φρενίτιδα των "blogs""
- Pierre Lazuly, "Ο κόσμος σύμφωνα με το Google"
- Dan Schiller, "Τηλεπικοινωνίες, τα σκαμπανεβάσματα μιας επανάστασης"
- Dan Schiller, "Ιδιωτικό, παγκόσμιο, διαταξικό και κινητό"
- Ramonet Ignacio, "Η πέμπτη εξουσία"
- Maurice Lemoine, "Βενεζουέλα: Τα εργαστήρια του ψέματος."
- Serge Halimi, "Όταν ο αμερικανικός Τύπος ήταν ακόμα ζωντανός"
- Eric Klinenberg, "Λαϊκό κίνημα εναντίον ομίλων"
- Henri Maler, "Αντιμέτωποι με την τάξη των μέσων ενημέρωσης"
- Serge Halimi, "Παρατεταμένη σιωπή"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ignacio Ramonet

Ignacio Ramonet (Συγγραφέας)

Ο Ιγνάσιο Ραμονέ γεννήθηκε στην Ισπανία το 1943. Πρώην διευθυντής της "Le Monde Diplomatique", διδάσκει θεωρία της επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο του Παρισιού (Denis Diderot-Paris VII). Βιβλία του: -Le chewing-gum des yeux, 1981. -La communication victime des marchands, 1989. -Como nos venden la moto (με τον N. Chomsky), 1995. -Nouveaux pouvoirs, nouveaux maitres du monde, 1996 κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Eric Klinenberg (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jacques Bouveresse

Jacques Bouveresse (Συγγραφέας)

O Jacques Bouveresse γεννήθηκε το 1940 στο Epenoy της Γαλλίας. Απόφοιτος της Ecole normale superieure agrege της φιλοσοφίας, είναι καθηγητής στο College de France. Διετέλεσε καθηγητής των Πανεπιστημίων της Σορβόννης και της Γενεύης. Με το έργο του κατέστησε προσιτή στο γαλλικό κοινό την αναλυτική φιλοσοφία και ιδιαιτέρως τη σκέψη του Wittgenstein και αντιτάχθηκε αποφασιστικά στον σχετικισμό και στον μεταμοντερνισμό σε μια εποχή που τα συγκεκριμένα φιλοσοφικά ρεύματα κυριαρχούσαν απολύτως στη Γαλλία. Κυριότερα έργα του: "La parole malheureuse" (1971), "Wittgenstein: la rime et la raison" (1973), "Le Mythe de l΄ interiorite", "Experience, signification et langage prive chez Wittgenstein" (1976), "Le philosophe chez les autographes" (1984), "Rationalite et cynisme" (1985), κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Christian Caujolle (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Gilles Balbastre (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Maurice Lemoine (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τηλέμαχος Αλαβέρας

Τηλέμαχος Αλαβέρας (Συγγραφέας)

Ο Τηλέμαχος Αλαβέρας (30 Σεπτεμβρίου 1926 - 30 Ιουνίου 2007) γεννήθηκε το 1926 στη Φιλιππούπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας (σημερινή Βουλγαρία). Το επόμενο έτος η οικογένειά του μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, πόλη την οποία έμελλε να μην εγκαταλείψει ποτέ. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1947 με διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά. Το 1952 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων "Τα αγρίμια του άλλου δάσους", η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη από την κριτική. Ο Αλέξανδρος Αργυρίου έγραψε μεταξύ άλλων: "Ο νέος πεζογράφος ξέρει πώς να συμπεριφέρεται απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα των αναμνήσεών του, ξέρει τι καλύτερο να κρατήσει απ΄ όσα του προσκομίζει η μνήμη του". Το 1955 ιδρύεται το λογοτεχνικό περιοδικό "Νέα Πορεία", το οποίο, παράλληλα με τη συγγραφική δουλειά του, αναδείχθηκε σε έργο ζωής, με υπεύθυνο έκδοσης τον ίδιο ως το θάνατό του. Για τη "Νέα Πορεία" τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Πέτρου Χάρη, το 2006, γεγονός που χαιρέτισε σύσσωμη η πνευματική Βόρειος Ελλάδα (μεταξύ άλλων ο Πρόδρομος Μάρκογλου, ο Μάρκος Μέσκος, ο Μάκης Τρικούκης, κ.ά.) Την ίδρυση της "Νέας Πορείας" ακολούθησαν τα βιβλία: "Το ρολόγι", μυθιστόρημα, 1957, "Το μισό του φεγγαριού", διηγήματα, 1960, "Το σημερινό συγγραφικό πρόβλημα", δοκίμιο, 1961, "Οδοστρωτήρας", μυθιστόρημα, 1963, "Διηγηματογράφοι της Θεσσαλονίκης", μελέτη, 1970, "Οι άλλοι", θεατρικό, 1971, κ.ά. Από το σύνολο των βιβλίων του Τηλέμαχου Αλαβέρα, δύο τιμήθηκαν με κρατικά βραβεία -η συλλογή διηγημάτων "Απ΄ αφορμή", 1976, και το ταξιδιωτικό χρονικό "Σ΄ ευθεία γραμμή (Ταξίδι στην Πολωνία)", 1990- και ένα με το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών -τα διηγήματα "Γωνίες και όψεις", 1985. Τον Ιούνιο του 2007 πρόλαβε να τιμηθεί με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Είχε διατελέσει μέλος σε πολλά συμβούλια και επιτροπές γύρω από πνευματικά και καλλιτεχνικά θέματα, ενώ έκανε ομιλίες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη λοιπή Ελλάδα. Το 1962 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, της οποίας κατείχε τη γενική γραμματεία έως το 1980 οπότε και εκλέχθηκε πρόεδρος, θέση που διατήρησε μέχρι το τέλος. Παντρεμένος με την ποιήτρια Ρούλα Αλαβέρα, απέκτησαν μαζί δύο παιδιά. Πεζογραφήματά του μεταφράστηκαν στα ιταλικά, γερμανικά, ολλανδικά, βουλγαρικά, σουηδικά, σερβικά, πολωνικά. (φωτογραφία: Κώστας Μητρόπουλος, 2001)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βάλια Καϊμάκη (Επιμέλεια)

Η Βάλια Καϊμάκη είναι υπεύθυνη της ελληνικής έκδοσης της Le Monde diplomatique στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
193
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.439 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση