Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ιμπεριαλισμός
(Οι πνευματικές, πολιτικές και οικονομικές ρίζες του)
Συγγραφέας:   Wolfgang J. Mommsen


Ιμπεριαλισμός
Ο Wolfgang J. Mommsen, ένας εκ των σημαντικότερων ιστορικών του μεταπολέμου, συλλέγοντας το ιστορικό υλικό και τα στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε τούτη την μελέτη, είχε την πρόθεση να αποσυνδέσει την ιστορική ερμηνεία του ιμπεριαλισμού από ιδεολογικές προσεγγίσεις. Οι ιδεολογικές προσεγγίσεις κυριάρχησαν στο παρελθόν αλλά πλέον δεν ανταποκρίνονται, σύμφωνα με τον Mommsen στις απαιτήσεις της σύγχρονης έρευνας.
Με τον όρο ιμπεριαλισμός ο Mommsen νοεί την διαδικασία της εδαφικής εξάπλωσης των μεγάλων βιομηχανικών κρατών σε υπερπόντιες περιοχές, με στόχο την ίδρυση αποικιών ή ακόμα και παγκόσμιων αυτοκρατοριών.
Αυτός ο ορισμός αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την αυτοσυνειδησία των ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν την εποχή του προηγμένου ιμπεριαλισμού.
Πριν το 1914, σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, εξίσου δε και στις Η.Π.Α., επικρατούσε ομόφωνα η άποψη ότι, στην επερχόμενη ιστορική περίοδο (δηλαδή στις μέρες μας), τη δυνατότητα να συγκαθορίζουν ενεργά το μέλλον της ανθρωπότητας θα είχαν μόνο εκείνες οι Δυνάμεις που θα εξελίσσονταν σε παγκόσμιες Δυνάμεις.

Ο Mommsen περιόρισε χρονικά την επιλογή των πηγών του έως το 1918, μέχρι την εποχή δηλαδή του προηγμένου ιμπεριαλισμού, για τον λόγο ότι η έρευνα για τις μεταγενέστερες περιόδους βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο. Όμως έλαβε μέριμνα, ώστε να καταγραφούν όχι μόνον οι μορφές του τυπικού, άμεσου ιμπεριαλισμού, αλλά και οι ποικίλες μορφές άτυπης ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας ή ιμπεριαλιστικού ελέγχου, έστω και μόνο από την σκοπιά των βιομηχανικών κρατών.

Η παρούσα μελέτη αποτελεί ένα αξιόπιστο και διδακτικό εγχειρίδιο για δασκάλους, μαθητές και φοιτητές.
Για τη διευκόλυνση του αναγνώστη προτάσσονται στα επιμέρους κεφάλαια σύντομα εισαγωγικά σημειώματα ενώ στο παράρτημα περιλαμβάνεται και ευρετήριο ονομάτων με βιογραφικά στοιχεία που διευκολύνει την ταυτοποίηση των προσώπων τα οποία αναφέρονται στις σελίδες της μελέτης.
Επιπλέον, στην ελληνική έκδοση, έχουν προστεθεί χάρτες στους οποίους απεικονίζεται η εξέλιξη του ιστορικού Ιμπεριαλισμού και παράρτημα με σημειώσεις.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που όλοι πρέπει να γνωρίζουν, γραμμένο από τον Wolfgang J. Mommsen η ζωή και το έργο του οποίου υπήρξε υπόδειγμα ελεύθερα σκεπτόμενου ανθρώπου, ενός επιστήμονα που συνδύαζε την κλασική παιδεία με την ευρείας έννοιας πολιτική σκέψη.

21χ14 εκ., 449 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Θεωρία - Ιδέες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320 (Πολιτικές επιστήμες), 325.32 (Ιμπεριαλισμός)
Άλλα πρόσωπα: Γιώργος Μανιάτης (Υπεύθυνος Σειράς) , Κώστας Λούλος (Επιμελητής) , Χριστίνα Ζούμπερη (Μεταφραστής) ,
ISBN: 978-960-8354-66-1
ISBN (10ψήφιο): 960-8354-66-8
Βάρος: 0.529 κιλά
Εκδότης: Πολύτροπον
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
30.57
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

27.21
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Mommsen, Wolfgang J.
Ο γνωστός Γερμανός ιστορικός Wolfgang J. Mommsen, τρισέγγονος του Theodor Mommsen (συγγραφέας των έργων "Ρωμαϊκή Ιστορία, "Ρωμαϊκό Δίκαιο)", γεννήθηκε στο Marburg της Γερμανίας το 1930. Από το 1967 δίδαξε για πολλά χρόνια Νεότερη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Ντύσσελντορφ και ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά φημισμένα Πανεπιστήμια της Γερμανίας και του εξωτερικού, ιδίως στη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ. Ερεύνησε και δίδαξε κυρίως Ιστορία του 19ου και 20ού αιώνα, με βασικά γνωστικά πεδία την Ιστορία της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, τον Ιμπεριαλισμό της κλασικής περιόδου, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Μεσοπόλεμο και το Γ΄ Ράιχ, καθώς και την Ιστορία της ιστορικής επιστήμης. Την περίοδο 1977-1985 διετέλεσε διευθυντής του Γερμανικού Ιστορικού Ινστιτούτου στο Λονδίνο, ενώ από το 1988 έως το 1992 ήταν Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιστορικών της Γερμανίας. Εκτός από την έκδοση των Απάντων του Max Weber, στην οποία ήταν συνεκδότης, στο τεράστιο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται πολλές πραγματείες, που θεωρούνται πλέον κλασικές. O Wolfgang J. Mommsen απεβίωσε τον Αύγουστο του 2004 στη λουτρόπολη Bansin του Mecklenburg.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.