Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Χρυσάφι είναι το δημόσιο
(Ρητορεία και πραγματικότητα των μεταρρυθμίσεων)
Συγγραφέας:   Δημήτρης Β. Παπούλιας


Offer
Το ανά χείρας βιβλίο, στηριζόμενο στην πολιτική διαδρομή του συγγραφέα αλλά και στην επιστημονική και ακαδημαϊκή ιδιότητά του. αποτελεί μια προσπάθεια διττής καταγραφής: αφενός, της προσωπικής πορείας του στις διάφορες κρατικές διευθυντικές θέσεις και, αφετέρου, της οργάνωσης και του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα· φωτίζει δε ιδιαίτερα την περίοδο 1981-2004.

Η μαρτυρία του Δημήτρη Παπούλια δεν αποσκοπεί στη συνολική και άνευ όρων υπεράσπιση του κράτους, των δημοσίων υπηρεσιών και των στελεχών τους· αποτελεί, αντίθετα, μια αναλυτική, ερμηνευτική και ορθολογική προσέγγιση του υπερδιογκωμένου και δαιδαλώδους δημόσιου τομέα, των δυσλειτουργιών του, των αντιφάσεων της κρατικής διοίκησης, αλλά και των δυνατοτήτων και των προοπτικών που διανοίγονται, όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Ο Δημήτρης Παπούλιας αναγνωρίζει τη στενή αλληλεξάρτηση ΔΕΚΟ και πολιτικού συστήματος και επισημαίνει ότι τα εξαγγελλόμενα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας των οργανισμών αυτών και η κρατική επίβλεψη συχνά εκφυλίζονται σε ωμό κρατικό παρεμβατισμό, ο οποίος, συνεπικουρούμενος και από τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, μετατρέπει τον δημόσιο τομέα σε μηχανισμό εδραίωσης της κυριαρχίας του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος επί των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο συγγραφέας, ωστόσο, δεν αρκείται στη διαπίστωση αυτή. Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα και πλούσια τεκμηρίωση αποδεικνύει ότι το κράτος και οι δημόσιες επιχειρήσεις είναι ανεπεξέργαστο χρυσάφι. Η επεξεργασία του χρειάζεται πίστη σε ιδανικά, σκληρή δουλειά, γνώση και σωστή πολιτική καθοδήγηση. Είναι προφανές ότι ανά πάσα στιγμή πρέπει να βρίσκεται κάποιος ο οποίος να ενδιαφέρεται για το κράτος και την αποδοτική λειτουργία του. Κάποιος που να σέβεται τους θεσμούς και να αγαπάει -ας μη φοβόμαστε τη λέξη!- τους συμπολίτες και τη χώρα του.

23χ15 εκ., 310 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Μαρτυρίες - Μυθιστορηματικές Βιογραφίες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 350 (Δημόσια διοίκηση), 320.1 (Κράτος)
ISBN: 978-960-05-1312-7
ISBN (10ψήφιο): 960-05-1312-0
Βάρος: 0.457 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
20.38
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.67
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Παπούλιας, Δημήτρης Β.
Ο Δημήτρης Β. Παπούλιας γεννήθηκε το 1939 στο Ψάρι Τρικολώνων Αρκαδίας. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την περίοδο 1959-1964 συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα μέσα από τις οργανώσεις της ΕΔΑ. Το 1968 εγκατέλειψε την Ελλάδα και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της επιχειρησιακής έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης (1968-1970). Το 1976 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Εργάστηκε στην Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία ως ερευνητής και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1978. Από το 1989 διδάσκει επιχειρησιακή έρευνα και στρατηγική μεγάλων επιχειρήσεων στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή καριέρα του, εργάστηκε σε νευραλγικές κρατικές θέσεις: σύμβουλος του υπουργού Γεωργίας Κ. Σημίτη, γενικός γραμματέας ΔΕΚΟ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, υποδιοικητής της ΕΤΒΑ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Έχει δημοσιεύσει πλήθος εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού και έχει γράψει και επιμεληθεί, σε συνεργασία και με άλλους, βιβλία για την οργάνωση, τη διοίκηση και τη στρατηγική μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και για τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους και των δημοσίων επιχειρήσεων. Υπήρξε πρόεδρος του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ) τη δεκαετία 1991-2001.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.