Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εκπαιδευτική ηγεσία και φύλο
Συγγραφέας:   Ελένη Δαράκη


Εκπαιδευτική ηγεσία και φύλο
Το ζήτημα της ηγεσίας στην εκπαιδευτική διοίκηση βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών σύγχρονων εκπαιδευτικών συστημάτων, καθώς θεωρείται ότι συναρτάται άμεσα με την επίτευξη της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών οργανισμών. Παράλληλα, το γεγονός της υπο-αντιπροσώπευσης των γυναικών σε θέσεις στελεχών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση συγκροτεί ένα ζήτημα κατ΄ εξοχήν πολιτικό, καθώς οι έμφυλες στερεότυπες προκαταλήψεις και προϊδεάσεις υψώνουν κοινωνικούς φραγμούς στις γυναίκες -γεγονός που παραπέμπει στο πολυσυζητημένο φαινόμενο της γυάλινης οροφής (glass ceiling)- προβάλλοντας έτσι την κυριαρχία των ανδρών σε θέσεις στελεχών εκπαιδευτικής διοίκησης ως κάτι το "φυσικό" και το αυτονόητο.
Η παρούσα μελέτη διερευνά την ποικιλία διευθυντικών-ηγετικών πρακτικών, αλλά και τη συγκρότηση πολλαπλών έμφυλων "ταυτοτήτων", μέσα από την καταγραφή και ανάλυση της άσκησης διευθυντικών-ηγετικών καθηκόντων διευθυντών και διευθυντριών σχολικών μονάδων, ενώ με βάση τον "οστρακισμό" των γυναικών από την άσκηση εκπαιδευτικής διοίκησης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο χώρος της εκπαιδευτικής διοίκησης ως κοινωνικο-πολιτισμική και ιστορικο-πολιτική κατασκευή αντιλήψεων και πρακτικών μπορεί να αποτελέσει "υπο-κείμενο" αλλαγών αλλά και υπέρβασης, με νέες -και πιθανόν ουτοπικές- τροχιές και κατευθύνσεις και με στόχο την επίτευξη του πολιτικού οράματος για έμφυλη κοινωνική συμμετρία.
Το βιβλίο απευθύνεται σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, σε διευθυντές/ντριες και προϊσταμένους/ες σχολικών μονάδων, σε στελέχη εκπαίδευσης, σε φοιτητές/τριες παιδαγωγικών σχολών και σε όσους/ες ενδιαφέρονται για ζητήματα φύλου στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διοίκησης.


Σημείωση: Πρόλογος: Δήμητρα Κογκίδου.

24χ17 εκ., 245 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 372 (Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια), 658.312 4 (Εκπαίδευση (Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού))
ISBN: 978-960-458-043-9
ISBN (10ψήφιο): 960-458-043-4
Βάρος: 0.533 κιλά
Εκδότης: Επίκεντρο
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
26.61
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.68
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Ελένη Δαράκη είναι αριστούχος του παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και του διδασκαλείου δημοτικής εκπαίδευσης "Ευάγγελος Παπανούτσος" του Πανεπιστημίου Πατρών, με κατεύθυνση τη διοίκηση σχολικών μονάδων. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ειδίκευσης (master) στην οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου και αποφοίτησε με βαθμό άριστα, ενώ την περίοδο αυτή εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διδάξει στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και σε ολιγοθέσια και πολυθέσια δημοτικά σχολεία δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ έχει υπηρετήσει ως προϊσταμένη αλλά και ως διευθύντρια σε σχολικές μονάδες. Επίσης έχει διδάξει ως επιμορφώτρια σε πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς στα πλαίσια προώθησης των νέων σχολικών εγχειριδίων ου δημοτικού σχολείου από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της αφορούν στον τρόπο συγκρότησης της έμφυλης "ταυτότητας" στα συγκείμενα του σχολείου, καθώς και στην οργάνωση και διοίκηση των σχολικών μονάδων μέσα από την οπτική του φύλου.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.