Διοικητική, οικονομική, κοινωνική οργανισμών και επιχειρήσεων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διοικητική, οικονομική, κοινωνική οργανισμών και επιχειρήσεων

Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας: Κοινωνική πολιτική και θεσμικό πλαίσιο φορέων

Γεώργιος Δ. Μάρδας

Ευθύμιος Ι. Βαλκάνος

18.02€ -33% 12.07€

Από κοινωνιολογικής πλευράς, το καθήκον των απασχολουμένων είναι ένας εξαναγκασμός στον οποίο υποβάλλεται ο συμμετέχων στην παραγωγική διαδικασία (δημόσια ή ιδιωτική). Αυτός ο εξαναγκασμός άλλοτε είναι νομικώς κατοχυρωμένος, άλλοτε όχι και σε μερικές περιπτώσεις ισχύουν και οι δυο αναφερόμενες αυτές εκδοχές. Στη δεύτερη αλλά και ενίοτε στην τρίτη περίπτωση, εμφανίζονται οι κανόνες της ηθικής συμπεριφοράς για το "δέον πράττειν". Η μελέτη, βεβαίως, των προϋποθέσεων, που ισχύουν, ώστε μερικές πράξεις στην κοινωνία να είναι υποχρεωτικές και άλλες απαγορευμένες, είναι αποστολή της ηθικής κοινωνιολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό της ηθικής στην απασχόληση, εμφανίζονται δύο συναφείς έννοιες. Αυτές της διαπλοκής και της διαφθοράς. Η διαπλοκή, με την κακόσημη αυτής έννοια, είναι λοξοδρομία (παρέκβαση) του απασχολουμένου, σε συνεργασία και στενή αλληλεξάρτηση με άλλο πρόσωπο ή άλλα πρόσωπα, που ανήκουν στην κατηγορία των απασχολουμένων ή όχι, κατά τρόπο παρασκηνιακό και πέραν των κανόνων της ηθικής και του νόμου, ώστε, τελικώς, να εξυπηρετηθούν ίδια συμφέροντα των διαπλεκομένων. Η εν λόγω διαπλοκή, όμως, είναι το αποτέλεσμα (προϊόν) της διαφθοράς στην κοινωνία και ειδικότερα στο χώρο της απασχόλησης.

Η διαφθορά, κατ` αρχήν, είναι μία κατάσταση στην ανθρώπινη σκέψη και συμπεριφορά, κατά την οποία εμφανίζεται φθορά (καταστροφή, αφανισμός, θάνατος) στα ήθη, τις αξίες και τις επικρατούσες αρχές χρηστής και ενάρετης συμπεριφοράς.

Η διαφθορά αυτή, έτσι, χαρακτηρίζεται από ηθική εξαχρείωση, εκφαυλισμό, εκμαυλισμό και χρησιμοποίηση αθέμιτων μέσων για να παραβιάζονται οι νόμοι και οι ηθικοί κανόνες προς ίδιο όφελος. Για την επίτευξη δε των σκοπών τους, τόσον οι δαπλεκόμενοι, όσο και οι διαφθαρείς, χρησιμοποιούν τη δημόσια (αλλά και την ιδιωτική) πολιτική και οικονομική εξουσία, καθώς και κοινωνικοπολιτικούς εκβιασμούς.

Το φαινόμενο της κοινωνικής διαφθοράς στην Ελλάδα είναι οξύτατο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Αστυνομικές αυθαιρεσίες, ποινές "χάδι", "λαδώματα", παραβάσεις καθήκοντος των δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ. Η Ελλάδα, έτσι, βρίσκεται στην κορυφή των πλέον διεφθαρμένων χωρών μαζί με τις χώρες Αλβανία, Γκαμπόν, Κονγκό, Φιλιππίνες και Κένυα.

Γεώργιος Δ. Μάρδας

Γεώργιος Δ. Μάρδας (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Μάρδας του Δημητρίου, Α.΄ πραγματοποίησε σπουδές: 1. Σε προπτυχιακό επίπεδο: α. Πανεπιστήμιο Πειραιά (τμήμα οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων), β. Κέντρο Στατιστικής Εκπαίδευσης (στο Πανεπιστήμιο Πειραιά), γ. Τμήμα Νομικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (εξειδίκευση: Νομικές Επιστήμες ). 2. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο (Πανεπιστήμιο της Bourgogne (Dijon) Γαλλίας): α. D.Ε.Α. (οικονομικά, στατιστική, οικονομία και κοινωνιολογία των ανθρώπινων πόρων (υγεία και εκπαίδευση) και κοινωνική πολιτική), β. D.Ε.S.S. (οργάνωση και διοίκηση των επιχειρήσεων). 3. Σε επίπεδο διδακτορικό: α. Πανεπιστήμιο Παρισίων (κοινωνική πολιτική, πολιτική οικονομία, δίκαιο κοινωνικής προστασίας και κοινωνιολογία), β. Πανεπιστήμιο Λονδίνου (κοινωνική πολιτική). Οι μεν προπτυχιακές σπουδές (Ελλάδα) πραγματοποιήθηκαν με υποτροφία της ελληνικής Κυβέρνησης, οι δε μεταπτυχιακές (Γαλλία) με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Επίσης: Μεταπτυχιακές εξειδεικεύσεις και έρευνα στην Ελλάδα και την αλλοδαπή (Πανεπιστήμιο Λουξεμβούργου). Συμμετοχή σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Β.΄ εδίδαξε: 1. στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ή ως μέλος Δ.Ε.Π. ή ως έκτακτος Καθηγητής): α. Πανεπιστημιακός τομέας (Α.Ε.Ι.) β. Τεχνολογικός τομέας (Τ.Ε.Ι.) 2. σε εκπαιδευτικά ιδρύματα μεταπτυχιακού επιπέδου: α. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), β. Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, γ. Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Γ.΄ Απασχόληση στο Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών. Δ.΄ Επιστημονικές εργασίες: στην ελληνική και την ξένη γλώσσα [βιβλία (20) και δημοσιεύματα σε περιοδικά (πάνω από 100)]. Ε.΄ Εμπειρογνώμονας ή αξιολογητής: 1. Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (ενιαίο μητρώο αξιολογητών) 2. Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (μητρώο αξιολογητών για ενέργειες συνεχιζόμενης κατάρτισης). 3. ΕκεΠις(εμπειρογνώμονας στα υπομητρώα Α4 και Α10).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευθύμιος Ι. Βαλκάνος

Ευθύμιος Ι. Βαλκάνος (Συγγραφέας)

Ο Ευθύμιος Βαλκάνος του Ιωάννου, είναι διδάκτωρ του πανεπιστημίου Connecticut - ΗΠΑ στην Οργάνωση και Διοίκηση Εκπαιδευτικών Φορέων, καθώς επίσης και οργανισμών σχετικών με την κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική. Η διδακτορική του διατριβή έχει σχέση με την εκπαίδευση και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού σε φορείς και οργανισμούς με εξειδίκευση στον εντοπισμό αναγκών για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Επίσης είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στη διοίκηση και επιμόρφωση ανθρώπινου δυναμικού. Διδάσκει ως ειδικός επιστήμων στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, και παραλλήλως εργάζεται στην Aloha Bank στο τμήμα εκπαίδευσης και ανάπτυξης. Έχει συνεργαστεί με πολλές εταιρείες, φορείς και οργανισμούς ως σύμβουλος σε θέματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Έχει δημοσιεύσει αρκετές επιστημονικές εργασίες (άρθρα) σε διάφορα διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και συνέγραψε επιστημονικά βιβλία σχετικά με τη διοίκηση, την οργάνωση, την οικονομία, την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση, τη δια βίου εκπαίδευση και την κοινωνική πολιτική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
246
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.514 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση