Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα
zoom in
33.00€ -10% 29.70€
«...Το βιβλίο μιλάει για τις γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα και, όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, θεωρήθηκε ότι πήγαινε κόντρα στο ρεύμα, γιατί δεν έφερε τη σφραγίδα της θυματοποίησης. Πράγματι, αναζητούσα κάτι καινούριο, κάτι φρέσκο, επιθυμούσα να ανακαλύψω νέα πεδία και νέα προβλήματα. Ήταν ανάγκη να αποτινάξω ιδέες σκονισμένες, βαθιά ριζωμένες, κυρίαρχες ακόμη στη δεκαετία του 1980, όπως διαπίστωσα από τις βιβλιοκρισίες και τα άρθρα στον ιταλικό τύπο. Το ότι η ιστορία έπρεπε επιτέλους να ασχοληθεί με τις αρχαίες Ελληνίδες (όχι με την αρχαία Ελληνίδα ως αφηρημένη οντότητα), ύστερα από αιώνες στρατιωτικής και πολιτικής ιστορίας αποκλειστικά ανδρικής, εγκωμιάστηκε ως σωτήρια ανακάλυψη της μεταπολεμικής ιστοριογραφίας...» G. Arrigoni

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jan Bremmer (Συγγραφέας)

Ο Jan Bremmer είναι Καθηγητής Θρησκευτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Groningen.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Christiane Sourvinou - Inwood (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Arnaldo Dante Momigliano

Arnaldo Dante Momigliano (Συγγραφέας)

Ο Arnaldo Dante Momigliano (1908-1987) έχει χαρακτηριστεί ως ο κορυφαίος μελετητής της αρχαίας ιστοριογραφίας οτον κόσμο. Γεννήθηκε και σπούδασε στην Ιταλία, όπου δίδαξε ρωμαϊκή ιστορία οτο Πανεπιστήμιο του Τορίνου έως το 1936. Λόγω της εβραϊκής του καταγωγής αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία. Δίδαξε αρχαία ιστορία στην Οξφόρδη και οτο Λονδίνο (1951-1975), ενώ διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου έως το θάνατο του. Το έργο του περιλαμβάνει αρκετά βιβλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Pierre Vidal - Naquet

Pierre Vidal - Naquet (Συγγραφέας)

Ο Πιέρ Βιντάλ - Νάκε γεννήθηκε το 1930 στο Παρίσι, από γονείς εβραϊκής καταγωγής, που εξοντώθηκαν το 1944 στο Άουσβιτς. Ιστορικός της αρχαιότητας και διανοούμενος με παγκόσμια αναγνώριση, υπήρξε διεθυντής σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, και, μαζί με τον Zαν-Πιερ Bερνάν, διευθυντής του Kέντρου Συγκριτικών Eρευνών για τις Αρχαίες Κοινωνίες στο Παρίσι. Εκτός από το επιστημονικό του έργο, υπήρξε γνωστός για την πολιτική του στάση, ως ένα παράδειγμα μαχητικού διανοούμενου, με πολυσχιδές συγγραφικό έργο και παρεμβάσεις στα κοινωνικά ζητήματα. Όπως έλεγε ο ίδιος: "Ασπάστηκα την ιστορία, όπως οι άλλοι ασπάστηκαν τη θρησκεία· για μένα η ενασχόληση με την ιστορία δεν ήταν η ενασχόληση με κάτι νεκρό και μακρινό, αλλά η εμπλοκή με σύγχρονα πολιτικά ζητήματα· ο σύγχρονος ιστορικός οφείλει να παίρνει θέση και να εναντιώνεται στις αδικίες." Λιγότερο γνωστή στην Eλλάδα ήταν η συγγραφική του δραστηριότητα για θέματα όπως τα βασανιστήρια που άσκησε ο γαλλικός στρατός στη διάρκεια του πολέμου της Aλγερίας ("L΄Affaire Audin", 1958, "La Torture dans la Republique", 1972), η ιστορία και η γενοκτονία των Eβραίων κατά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ("Flavius Josephe ou du bon usage de la trahision", "Les Juifs, la memoire et le present", "Reflexions sur la genocide", "Les assassins de la memoire") και ο Μάης του ΄68 ("Journal de la commune etudiante" -μαζί με τον Alain Schnapp). Στα πολυάριθμα δοκίμιά του συγκαταλέγονται επίσης τα "La Raison d΄Etat" (1962), "Genealogie de l΄ Europe, de la prehistorie au XXe siecle" (1994), καθώς και μελέτες με θέματα σχετικά με την ελληνική αρχαιότητα: "Mythe et tragedie dans la Grece ancienne" (1972, 1986), "Le Chasseur noir" (1981), "La Democratie grecque vue d΄ailleurs" (1990), "La Guerre, la Grece et la paix" (1999), κ.ά.. Πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο σε νοσοκομείο της Νίκαιας στις 29 Ιουλίου 2006, σε ηλικία 76 ετών. Λίγο πριν το τέλος, και ενώ ήδη νοσηλευόταν, είχε υπογράψει μαζί με άλλους διανοούμενους έκκληση για τερματισμό της εισβολής των Ισραηλινών στρατευμάτων στον Λίβανο. Στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί τα έργα του: "O Mαύρος κυνηγός· μορφές σκέψης και μορφές κοινωνίας στον ελληνικό κόσμο" ("Λιβάνης", 1983), "Mύθος και τραγωδία στην αρχαία Eλλάδα", από κοινού με τον Zαν-Πιερ Bερνάν ("Ι. Zαχαρόπουλος", 1988), "O κόσμος του Oμήρου" ("Eξάντας", επαν. 2002), "Kλεισθένης ο Aθηναίος" ("Eυρύαλος", 1989), "Πέρα από την αρχαία ελληνική δημοκρατία: δοκίμια αρχαίας και νεότερης ιστοριογραφίας" ("Aλεξάνδρεια", 1999), "Oικονομία και κοινωνία στην αρχαία Eλλάδα" ("Ι. Zαχαρόπουλος", 1998), "Oι Eλληνες, οι ιστορικοί, η δημοκρατία: η μεγάλη απόκλιση" ("Πατάκης", 2002), "O θρυμματισμένος καθρέφτης: αθηναϊκή τραγωδία και πολιτική" ("Oλκός", 2003), "H Aτλαντίδα: μικρή ιστορία ενός πλατωνικού μύθου" ("Oλκός", 2006) και "Αγώνας μου, η Ιστορία" (Ολκός, 2007).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Claude Calame

Claude Calame (Συγγραφέας)

Ο Claude Calame είναι καθηγητής της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης. Ορισμένα από τα έργα του είναι: "Les Choeurs de jeunes filles en Grece archaique" (1977), "Thesee et l΄imaginaire athenien" (1990), "Mythe et histoire dans l΄Antiquite grecque" (1996) και "Le Recit en Grece ancienne" (2000).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Giampiera Arrigoni (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Susan Guettel Cole (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Albert Henrichs (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Elisabeth Sinclair Holderman (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ειρήνη Δουλάμη (Μεταφραστής)


Μαρία Χ. Ανδρόνικου (Μεταφραστής)


Kenize Mourad

Kenize Mourad (Συγγραφέας)

H Kενιζέ Mουράτ (Kenize Mourad) γεννήθηκε το 1939 στο Παρίσι. Σπούδασε ψυχολογία και κοινωνιολογία στη Σορβόννη. Πέρασε μεγάλο διάστημα της ζωής της στην Iνδία και στο Πακιστάν. Tο 1965 άρχισε να εργάζεται σαν ελεύθερη ρεπόρτερ. Aπό το 1970 ώς το 1983 συνεργαζόταν με το περιοδικό Nουβέλ Oμπσερβατέρ, σαν ειδική στα ζητήματα της Mέσης Aνατολής και της Iνδίας. Aναλάμβανε συνήθως πολεμικές ανταποκρίσεις και κάλυψε κυρίως τις επαναστάσεις στο Iράν και στην Aιθιοπία, καθώς και τους πολέμους του Λιβάνου. Tο 1983 εγκατέλειψε το περιοδικό για ν΄ αφοσιωθεί στη συγγραφή. Tο πρώτο της μυθιστόρημα, Tης νεκρής πριγκίπισσας (1988), σημείωσε καταπληκτική επιτυχία. Tο δεύτερο, O κήπος του Mπανταλπούρ (1998), συνεχίζει ουσιαστικά την αφήγηση του πρώτου. Και τα δύο κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Ωκεανίδα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Giampiera Arrigoni (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
481
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
1.027 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση