Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κομματικό σύστημα και εκλογικά συστήματα
Συγγραφέας:   Dieter Nohlen


Κομματικό σύστημα και εκλογικά συστήματα
Στο επίκεντρο αυτού του βιβλίου βρίσκεται η σύνδεση των εκλογικών και των κομματικών συστημάτων, θέμα που απασχόλησε και απασχολεί την κοινή γνώμη και τους ερευνητές. Από την ποικιλία των σχέσεων που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα σε αυτά τα δυο συστήματα, η μεταξύ τους σύνδεση είναι εκείνη που πολιτικά έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Το εκλογικό σύστημα είναι ένα εύκολα διαθέσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο, με το οποίο μπορεί κανείς να καθοδηγήσει τα κομματικά συστήματα.

Η δημόσια συζήτηση διαδραματίζεται μεταξύ των επιλογών του πλειοψηφικού συστήματος και του αναλογικού. Όμως αυτές οι εναλλακτικές επιλογές είναι πολύ γενικές. Στην πράξη συναντάμε πολλά διαφορετικά εκλογικά συστήματα, τα οποία δυστυχώς δεν παρουσιάζονται σε μια πρακτική κατηγοριοποίηση για τους ενδιαφερόμενους και τους επιστήμονες.

Αυτό το βιβλίο πραγματεύεται τα εκλογικά συστήματα. Γίνεται μια εισαγωγή στο αντικείμενο συνολικά του εκλογικού δικαίου των σύγχρονων κρατών μέσα από τις επιβεβλημένες ρεαλιστικές, εννοιακές-συστηματικές και θεωρητικές πλευρές.

Αρχικά πραγματεύεται τα χαρακτηριστικά των εκλογών και του εκλογικού δικαιώματος (με την έννοια του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι). Έπειτα γίνεται μια εισαγωγή στα ερωτήματα και στις μεθόδους για την εξέταση των εκλογικών και των κομματικών συστημάτων. Τα επόμενα τρία κεφάλαια ασχολούνται με τη δομή των εκλογικών συστημάτων, με τη βασική ιδέα και τα κανονιστικά κριτήρια, καθώς και με τους τύπους των εκλογικών συστημάτων, την κατηγοριοποίησή τους και τις επιδράσεις τους.

Έπειτα ακολουθεί μια λεπτομερής επισκόπηση των εκλογικών συστημάτων στο σημερινό κόσμο. Στο επόμενο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλύσεις των εκλογικών συστημάτων συγκεκριμένων χωρών.
Στο τελευταίο κεφάλαιο ξετυλίγεται συστηματικά η σύνδεση του εκλογικού και του κομματικού συστήματος σε σχέση με τις πιο βασικές απόψεις που ήδη έχουν θιχθεί στα προηγούμενα κεφάλαια.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επίκαιρο βιβλίο, χρήσιμο για όλους όσους ασχολούνται με το αντικείμενο αλλά και για όλους όσους παρακολουθούν τις πολιτικές και κομματικές εξελίξεις.

21χ14 εκ., 661 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 320 (Πολιτικές επιστήμες), 324 (Εκλογές)
Άλλα πρόσωπα: Μαρία Σίσκου (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-458-012-5
ISBN (10ψήφιο): 960-458-012-4
Βάρος: 0.777 κιλά
Εκδότης: Επίκεντρο
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
40.50
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

36.05
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.