Το αστικό τραγούδι στα πέτρινα χρόνια 1940 - 1949
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το αστικό τραγούδι στα πέτρινα χρόνια 1940 - 1949

Σάκης Κ. Πάπιστας

Το περιεχόμενο του βιβλίου κινείται σε δύο παράλληλους άξονες: Ο ένας άξονας είναι ο χρονικός, με βάση τα πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν την περίοδο 1940-1949 και ο άλλος άξονας είναι ο μουσικοπολιτιστικός, με βάση τα αστικά τραγούδια που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν για να περιγράψουν τα ιστορικά γεγονότα αυτής της περιόδου, καθώς και τα συναισθήματα των επώνυμων και ανώνυμων δημιουργών, που επηρεάστηκαν και εμπνεύστηκαν από τα γεγονότα αυτά, αλλά κυρίως από τα δεινά και τους πολυετείς αγώνες του βασανισμένου ελληνικού λαού.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος άξονας αναφέρεται, κατά σειρά, στον Πόλεμο του 1940-41, την Κατοχή, την Εθνική Αντίσταση, την Απελευθέρωση και τον Εμφύλιο Πόλεμο (με ευθείες αναφορές και στην μετεμφυλιακή περίοδο). Δηλαδή στα ιστορικά, πολιτικο-κοινωνικά και οικονομικά γεγονότα της δεκαετίας του 1940. που κλείνει μέσα της το έπος του Αλβανικού Πολέμου, την τραγικότητα της Κατοχής, το έπος της Εθνικής Αντίστασης και το δράμα του Εμφυλίου.
Ο δεύτερος άξονας αναφέρεται στην εργογραφία και στη δισκογραφία του ελληνικού αστικού τραγουδιού, που θεματολογικά καλύπτει τα γεγονότα αυτής της περιόδου και διαχωρίζεται σε κεφάλαια παρουσιάζοντας ξεχωριστά το έργο των διαφόρων ειδών του αστικού τραγουδιού, όπως: το Ρεμπέτικο και Λαϊκό Τραγούδι, το Ελαφρό ή Ευρωπαϊκό, το Επιθεωρησιακό και το `Εντεχνο Λαϊκό Τραγούδι.
Για ιδιαίτερους λόγους (που επεξηγούνται επαρκώς) συμπεριλαμβάνεται και το γνήσιο Αντάρτικο Τραγούδι, παρόλο που δεν θεωρείται ότι είναι αστικό, επισημαίνοντας όμως (προς διάκριση) την παράλληλη παρουσία και του Ρεμπέτικου Αντάρτικου, αστικού -βεβαίως- χαρακτήρα.

Το βιβλίο καταγράφει περί τα 400 θεματικά τραγούδια, με στίχους και πλήρη στοιχεία (δημιουργούς, ερμηνευτές, στοιχεία δίσκων), με εκτενή σχόλια (ιστορικά, μουσικά, πολιτικο-κοινωνικά, κλπ) σχεδόν για κάθε τραγούδι, καθώς και αρκετές εκατοντάδες σπανίων σχετικών φωτογραφιών, σκίτσων, αφισών, κλπ. της εποχής, που αποτελούν συγκλονιστικά και αδιάψευστα ιστορικά ντοκουμέντα.
Όσον αφορά αυτά τα θεματικά τραγούδια της δεκαετίας του `40, αβίαστα μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για έναν λαμπρό, πολιτιστικό και λαϊκό μουσικολογικό θησαυρό που οφείλουμε να τον τιμήσουμε, να τον διαφυλάξουμε ως πολύτιμο λαϊκό και πολιτισμικό κληροδότημα και, τέλος, να τον μεταδώσουμε στις νεώτερες γενιές των Ελλήνων.

Σάκης Κ. Πάπιστας

Σάκης Κ. Πάπιστας (Συγγραφέας)

Ο Σάκης Κ. Πάπιστας είναι Ηλεκτρονικός μηχ/κός Η/Υ - Πληροφορικός και στη διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος και σύμβουλος επιχειρήσεων στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε διάφορους τομείς, ενώ παράλληλα δίδαξε επί σειρά πολλών ετών Πληροφορική και Διοίκηση Επιχειρήσεων στη μέση και ανώτερη επαγγελματική εκπαίδευση. Παράλληλα, ασχολείται με την έρευνα, μελέτη και καταγραφή του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, την συγγραφή σχετικών βιβλίων και άρθρων, καθώς και με τη συλλογή δίσκων μουσικής πάρα πολλά χρόνια. Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετά άρθρα και σχετικές εργασίες δικές του, όπου και έγινε αρκετά γνωστός, σε πολλούς ρεμπετόφιλους τα τελευταία χρόνια. Η αγάπη του για το ελληνικό αστικό τραγούδι ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία ακούγοντας δίσκους στο γραμμόφωνο και στο τζουκ-μποξ. Από τη δεκαετία του ΄60 άρχισε τη συλλογή δίσκων και ξεκίνησε τα πρώτα του δειλά βήματα ψάχνοντας στοιχεία στις ετικέτες των δίσκων γραμμοφώνου, ρωτώντας για το ρεμπέτικο και συζητώντας με μεγαλύτερους του. Από τότε άρχισε να κρατάει χειρόγραφες σημειώσεις και αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών. Η επταετία 1973-1980 τον βρίσκει στην Μελβούρνη της Αυστραλίας για μετεκπαίδευση. Αποκτά νέες γνωριμίες, δένεται με βαθειά φιλία με αρκετούς Έλληνες μετανάστες και συγκεντρώνει σχετικό πληροφοριακό υλικό, κυρίως από τοπικές ελληνικές εφημερίδες. Την περίοδο αυτή, παράλληλα με τις σπουδές του, πραγματοποιεί σε "βάθος" μελέτη και έρευνα του ρεμπέτικου τραγουδιού, ενώ έπεσαν στα χέρια του και περισσότεροι από 1000 δίσκοι 78 στροφών, τους οποίους μετέφερε στην Ελλάδα το 1980. Ο συγγραφέας Σάκης Πάπιστας, ως ειδικός μελετητής του Ρεμπέτικου και των γεγονότων της δεκαετίας του 1940, συμμετέχει ως ομιλητής στην πρόσφατη και εξαιρετική δουλειά του σκηνοθέτη και ρεμπετολόγου Κώστα Φέρρη με τίτλο "Η ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
1024
Διαστάσεις:
25x18
Βάρος:
2.268 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση