Η πολιτική οικολογία στην Ελλάδα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η πολιτική οικολογία στην Ελλάδα

Συλλογικό έργο

Νίκος Καίσαρης

(. . .) Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη αποφάσισε την έκδοση των στοχασμών και προβληματισμών που ανέπτυξαν στο γόνιμο πνευματικά περιβάλλον των Σεμιναρίων της Ερμούπολης οι συγγραφείς του τόμου, αφενός για να τιμήσει τον αξέχαστο φίλο και συνεργάτη Νίκο Καίσαρη, πρωτεργάτη της πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα, αφετέρου πιστεύοντας ότι συμβάλλει στην καλλιέργεια ενός συστηματικού δημόσιου διαλόγου για την πορεία και τις προοπτικές της πολιτικής οικολογίας στη χώρα μας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Καίσαρης

Νίκος Καίσαρης (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Καίσαρης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1946, σπούδασε στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Στη διάρκεια των σπουδών του συνδέθηκε με τη Νεολαία Λαμπράκη και συμμετείχε στον αγώνα εναντίον της χούντας από τις γραμμές του "Ρήγα Φεραίου". Μεταδικτατορικά υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού και δούλεψε σε θέματα παιδείας και περιβάλλοντος. Εργάσθηκε για το συνδικαλιστικό κινημάτων καθηγητών στα ιδιωτικά σχολεία και διετέλεσε μέλος της Διοίκησης της ΟΙΕΛΕ. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση και την ανάπτυξη του ελληνικού ειρηνιστικού κινήματος και επί πολλά χρόνια εργάσθηκε εθελοντικά ως μέλος της Γραμματείας της Αδέσμευτης Κίνησης Ειρήνης (ΑΚΕ), την οποία εκπροσώπησε σε πολλές διεθνείς κινητοποιήσεις και συνέδρια στο εξωτερικό. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο Νίκος Καίσαρης συμμετείχε ενεργά στο ελληνικό οικολογικό κίνημα και στη συνέχεια αναδείχθηκε μεταξύ των κορυφαίων στελεχών των Οικολόγων Εναλλακτικών και ένας από τους θεμελιώδεις πρωτεργάτες της πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα. Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Περιοδικού "Νέα Οικολογία" και ιδρυτικό στέλεχος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΠΕΕΚΠΕ). Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 συνεργάστηκε με τον ΣΥΝ, μαζί με άλλα στελέχη του οικολογικού χώρου. Στη συνέχεια εντάχθηκε στον ΣΥΝ και ανέλαβε υπεύθυνος του τμήματος οικολογίας του κόμματος, ενώ παράλληλα συντόνιζε τις παρεμβάσεις του κόμματος και του προέδρου του επί ζητημάτων περιβαλλοντικής πολιτικής στη Βουλή, στο πλαίσιο της ομάδας κοινοβουλευτικής στήριξης του ΣΥΝ. Παράλληλα, υπήρξε τακτικός συνεργάτης της Αυγής και από τους πρωτεργάτες του μηνιαίου ένθετου περιοδικού της εφημερίδας "Δαίμων της Οικολογίας". Επίσης, συμμετείχε στη συντακτική επιτροπή του Περιοδικού "Οικοτοπία". Ο Νίκος Καίσαρης δεν κάμφθηκε όταν χτυπήθηκε από βαριά αρρώστια, την οποία αντιμετώπισε με εξαιρετική γενναιότητα. Συμμετείχε μέχρι τέλους στη δραστηριότητα του κόμματος, ως μέλος της Επιτροπής θέσεων για το προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΝ (Ιούνιος 2003), όπου αναδείχθηκε ως ο αρχιτέκτονας της οικολογικής σήμανσης του κόμματος και ως μέλος της επιτροπής θέσεων του 4ου συνεδρίου του ΣΥΝ (Δεκέμβριος 2004), από το οποίο εκλέχτηκε μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος. Πέθανε λίγο μετά, στις 5 Ιανουαρίου 2005.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξανδρος Δ. Γεωργόπουλος (Εισηγητής)


Σάκης Κουρουζίδης (Εισηγητής)


Λεωνίδας Λουλούδης (Εισηγητής)


Μιχάλης Κουλουρούδης (Εισηγητής)


Ιωσήφ Μποτετζάγιας

Ιωσήφ Μποτετζάγιας (Εισηγητής)

Ο Ιωσήφ Μποτετζάγιας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται στην περιβαλλοντική πολιτική και κοινωνιολογία, καθώς και στην περιβαλλοντική ιστορία.

Ευθύμης Γ. Παπαδημητρίου

Ευθύμης Γ. Παπαδημητρίου (Εισηγητής)

Ο Ευθύμης Παπαδημητρίου είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σπούδασε αρχικά Νομικά και Πολιτικές επιστήμες, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια Φιλοσοφία, Κοινωνιολογία και Ιστορία, στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, του οποίου έγινε διδάκτορας και επιστημονικός συνεργάτης. Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα και στο γερμανικό και ελληνικό αντιπολεμικό και οικολογικό κίνημα. Αρθρογραφεί σε ελληνικά και ξένα έντυπα για θέματα φιλοσοφίας και οικολογίας.

Γιώργος Μπάλιας (Εισηγητής)


Βάσω Κανελλοπούλου (Εισηγητής)

Η Βάσω Κανελλοπούλου είναι παραγωγός ντοκυμανταίρ για την τηλεόραση και δημοσιογράφος. Σπούδασε Οικονομία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Ν. Υόρκης. Ξεκίνησε το 1977 γράφοντας εκπομπές για το ραδιόφωνο στην ΕΡΤ και στη συνέχεια στην τηλεόραση. Έχει διατελέσει υπεύθυνη του τμήματος ντοκυμανταίρ και επιμορφωτικών εκπομπών για 20 χρόνια. Έχοντας ειδικευτεί στα περιβαλλοντικά θέματα, έχει γράψει κείμενα για 70 οικολογικές εκπομπές, από το 1982 έως σήμερα. Έχει εκπροσωπεύσει την ΕΡΤ σε μεγάλο αριθμό διεθνών συναντήσεων και για μία επταετία είχε την ιδιότητα του εκπροσώπου της Ελλάδας στην ομάδα δημιουργών περιβαλλοντικών εκπομπών των δημόσιων τηλεοράσεων της Ευρώπης. Σήμερα γράφει σενάρια για περιβαλλοντικά ντοκυμανταίρ καθώς και άρθρα, ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος. Από τετραετίας, είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του ένθετου περιοδικού "Δαίμων της Οικολογίας" που εκδίδεται με την Κυριακάτικη Αυγή. Έχει δημοσιεύσει 15 άρθρα για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα τα τελευταία χρόνια.

Θεοδότα Νάντσου (Εισηγητής)


Νίκος Ράπτης (Εισηγητής)


Μιχάλης Προμπονάς (Εισηγητής)

Ο Μιχάλης Προμπονάς είναι δρ. πυρηνικής φυσικής, περιβαλλοντολόγος.

Ιωάννης Δ. Παντής (Εισηγητής)


Γιάννης Μυλόπουλος

Γιάννης Μυλόπουλος (Εισηγητής)

Ο Γιάννης Α. Μυλόπουλος γεννήθηκε το 1958 στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης το 1976. Πήρε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού το 1982 και διδακτορικό δίπλωμα το 1987 από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Από το 1990 έως και σήμερα υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ στον Τομέα Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, από το 2003 ως Καθηγητής. Εργάστηκε ως Επισκέπτης Καθηγητής στο York University στον Καναδά, στο Stevens Institute of Technology στις ΗΠΑ και στο European University στην Κύπρο. Το 2010 εκλέχθηκε Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατά την τετραετή θητεία του υπήρξε προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, καθώς και εκπρόσωπός της στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων. Το ίδιο διάστημα διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Τεχνολογίας και Διάδοσης Επιστημών "ΝΟΗΣΙΣ", καθώς και του Τελλόγλειου Ιδρύματος της Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει άλλα δύο βιβλία, έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, έχει συμμετάσχει και έχει συντονίσει δεκάδες ερευνητικά έργα στον τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης για το Περιβάλλον, ενώ αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Έλενα Αποστολοπούλου (Εισηγητής)


Μαργαρίτα Καραβασίλη (Εισηγητής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
221
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.487 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση