Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Γραμματική της λατινικής γλώσσας
(Β΄, Γ΄ λυκείου, Φιλοσοφικές σχολές ΑΕΙ)

Γραμματική της λατινικής γλώσσας
Το παρόν εγχειρίδιο, που επιγράφεται "Γραμματική της Λατινικής Γλώσσας", σκοπό έχει να δημιουργήσει ένα υπόβαθρο στην ελληνική φοιτητική νεολαία, που ενδιαφέρεται για τα Λατινικά, εφόσον η Γραμματική είναι η βάση για την κατανόηση μιας λογοτεχνίας. Παράλληλα, φιλοδοξεί να αντικαταστήσει κάποια παλαιά εγχειρίδια σπουδαίων δασκάλων, τα οποία όμως είτε έχουν αρχίσει να ξεπερνιούνται είτε δεν είναι αρκετά εύχρηστα στις μέρες μας, ενώ από την άλλη αυτό το εγχειρίδιο πλάι σε κάποιες άλλες εκδόσεις μπορεί να δώσει στους Έλληνες φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια, προκειμένου να μπορέσουν να μελετήσουν τη λατινική φιλολογία.

Το βιβλίο διαιρείται στα εξής κύρια μέρη:
1. Φθογγολογικό,
2. Τυπολογικό,
3. Συντακτικό,
4. Ετυμολογικό.

Επειδή στα αρχαία Ελληνικά το συντακτικό είναι αρκετά εκτεταμένο είναι σύνηθες φαινόμενο να τυπώνεται σε ξεχωριστές εκδόσεις και η γραμματική να περιλαμβάνει τα υπόλοιπα (φθογγολογικό, τυπολογικό, ετυμολογικό). Στην πραγματικότητα όμως η γραμματική περιλαμβάνει και το συντακτικό. Στο φθογγολογικό παρουσιάζονται οι φθόγγοι της γλώσσας, οι κανόνες που τους διέπουν, κανόνες μετρικής, θέματα προσωδίας, κ.ά. Στη συνέχεια στο τυπολογικό μέρος παρουσιάζονται οι κανόνες που διέπουν το σχηματισμό των κλιτών τύπων καθώς και οι άκλιτοι. Στο συντακτικό παρουσιάζονται οι κανόνες σύνδεσης των προτάσεων καθώς και ο ρόλος των απλών λέξεων στο σχηματισμό λόγου, ενώ τέλος στο ετυμολογικό εξετάζεται ο σχηματισμός νέων λέξεων καθώς και η προέλευση των ήδη υπαρχουσών.

Για διευκόλυνση του αναγνωστικού κοινού τύποι που σε άλλες γραμματικές ή τα σχολικά εγχειρίδια δίνονται εν συντομία (π.χ. κλίση αντωνυμιών), εδώ παραθέτονται αναλυτικά. Ακόμη επιχειρήθηκε να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερο παραστατικά και κατάλληλα παραδείγματα κυρίως στο τυπολογικό και το συντακτικό, ούτως ώστε να μην υποβάλλονται οι χρήστες σε καμία σύγχυση.

Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται ένα παράρτημα, το οποίο περιλαμβάνει:
1. έναν κατάλογο ανωμάλων ρημάτων και
2. κείμενα προς εξάσκηση από διάφορους Λατίνους συγγραφείς.

24χ17 εκ., 304 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 470.07 (Λατινική γλώσσα - Σπουδή και διδασκαλία (Μέση)), 470.07 (Λατινική γλώσσα - Σπουδή και διδασκαλία (Ανώτατη)), 475 (Λατινική γλώσσα - Γραμματική)
ISBN: 978-960-456-003-5
ISBN (10ψήφιο): 960-456-003-4
Βάρος: 0.641 κιλά
Εκδότης: Ζήτη
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
19.17
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.25
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.