Φονικές θρησκείες
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Φονικές θρησκείες

Elie Barnavi

Νομίζατε πως ο Θεός έχει πεθάνει και έχει ενταφιαστεί, ή τουλάχιστον ότι έχει οριστικά εκδιωχθεί από τον δημόσιο χώρο. Στον βρόντο των βομβών και στη λάμψη των πυρκαγιών, στις λιτανείες του μίσους και στις κατάρες των αυτοανακηρυχθέντων εκπροσώπων του, ανακαλύπτετε, έντρομος, ότι ο Θεός επιστρέφει δριμύτερος, και μάλιστα με πάταγο. Πράγματι, ποιος θα μπορούσε με αποτελεσματικότερο τρόπο να συγκεντρώσει παρόμοια πλήθη, να υψώσει τέτοια τείχη, να εξάψει τέτοια πάθη, να μετατρέψει γυναίκες σε φαντάσματα και νέους ανθρώπους σε φλεγόμενες δάδες; Ο Θεός; Τρόπος του λέγειν. Διότι για τον Θεό δεν γνωρίζουμε τίποτα. Για τη θρησκεία γίνεται όλη η συζήτηση, δηλαδή για τους χίλιους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι φαντάζονται τη θεία δύναμη και οργανώνουν τις σχέσεις τους μαζί της και μεταξύ τους. Τι συνέβη; Γιατί αυτή η "ψευδαίσθηση", που η ορθολογική Δύση δεν έπαυε να προβλέπει ότι θα εξαφανιστεί, αντιστέκεται με επιτυχία εκεί όπου ταπεινώθηκαν οι μεγάλες κοσμικές ουτοπίες που γέννησε η νεωτερικότητα; Έχω μερικές ιδέες γύρω απ΄αυτό το ζήτημα, που δεν είναι δα όλες τόσο πρωτότυπες· αλλά δεν θέλω να σας μιλήσω γι΄ αυτό. Δεν θέλω να σας μιλήσω για τα αίτια της θρησκείας, αλλά για τα αποτελέσματά της, και ειδικότερα για ένα από τα αποτελέσματά της: για τη φονική βία στην οποία επιδίδονται τόσοι θιασώτες της, καθώς και για τους τρόπους αντίστασης σ΄ αυτήν. Ε. Β.

Μιχάλης Μητσός

Μιχάλης Μητσός (Μεταφραστής)

O Μιχάλης Μητσός γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά στράφηκε στη δημοσιογραφία. Από το 1988, εργάζεται στο διεθνές τμήμα της εφημερίδας "Τα Νέα".

Elie Barnavi

Elie Barnavi (Συγγραφέας)

Ο Ελί Μπαρναβί γεννήθηκε το 1946 στο Βουκουρέστι. Το 1961 εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στο Ισραήλ. Σπούδασε Ιστορία και πολιτικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και της Σορβόννης, όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Καθηγητής ευρωπαϊκής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, δίδαξε επίσης στα Πανεπιστήμια της Ρενς και της Σορβόννης καθώς και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Μέλος του Εργατικού Κόμματος και του κινήματος "Ειρήνη Τώρα" , διετέλεσε διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ και πρεσβευτής του Ισραήλ στη Γαλλία. Σήμερα είναι διευθυντής της επιστημονικής επιτροπής του Μουσείου της Ευρώπης στις Βρυξέλλες και τακτικός αρθρογράφος του γαλλικού περιοδικού "Marianne".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
187
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.293 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση