Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ημερολόγιο 1947 - 1949
Συγγραφέας:   Δημήτρης Βλαντάς


Offer
"Το χειρόγραφο ήταν καλά κρυμμένο από τον [πατέρα μου] μέσα στον διπλό πάτο μιας βαλίτσας που την εμπιστεύτηκε στον Αντώνη, λίγο πριν φύγουμε από τη [Ρουμανία] το 1967. Δεν το προόριζε για δημοσίευση, αν και το είχε χρησιμοποιήσει ως υλικό στη συγγραφή των βιβλίων του. Όταν του το έφερα από τη Ρουμανία, το κατέθεσε στη Βιβλιοθήκη του Εργατικού Κινήματος του Πανεπιστημίου της Nanterre, όπου το εντόπισε τριάντα χρόνια αργότερα ο Νίκος Μαραντζίδης. Το γεγονός ότι ο πατέρας μου δεν το κατέστρεψε ήταν ένας από τους λόγους που με έκανε να συναινέσω στην έκδοσή του. Άλλος λόγος ήταν η πεποίθηση ότι αναγκαία προϋπόθεση της δημοκρατίας είναι τα ιστορικά τεκμήρια να εκτίθενται σε δημόσιο διάλογο, και το ημερολόγιο αυτό από τον εμφύλιο αποτελεί αναμφίβολα ένα κρίσιμο ιστορικό τεκμήριο. Τέλος, έτρεφα την ελπίδα ότι το ημερολόγιο με τη δημοσίευσή του θα έφερνε στο προσκήνιο την προσωπική ιστορία του πατέρα μου, καθώς και τα υπόλοιπα γραπτά του".
(Από το Προλογικό Σημείωμα του Γιώργου Βλαντά)

"Η διαγραφή από το κόμμα, η εξορία, η αποστασιοποίηση φαίνεται πως οδήγησαν τον Βλαντά να δει το παρελθόν υπό μια νέα οπτική γωνία. Ο Βλαντάς επανεξέτασε κατά κάποιον τρόπο το παρελθόν του. Φυσικά, όπως και στην πλειονότητα των συντρόφων που γράφουν απομνημονεύματα, αυτό γίνεται με διάθεση αυτοδικαίωσης, υπενθύμισης στους υπολοίπους για το ποιος είχε το δίκιο και ποιος το άδικο, ποιος έφταιγε και ποιος όχι για τις επιλογές, για την ήττα. Ο Βλαντάς, όπως και ολόκληρη η ηγεσία του κόμματος, ακόμη και τα μεσαία στελέχη, πέρασαν το υπόλοιπο της ζωής τους αλληλοκατηγορούμενοι για σφάλματα, παραλείψεις και προδοσίες".
(Από τον Πρόλογο του Νίκου Μαραντζίδη)


Σημείωση: Προλογικό σημείωμα: Γιώργος Βλαντάς. Πρόλογος, εισαγωγή: Νίκος Μαραντζίδης.

23χ15 εκ., 403 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Μαρτυρίες - Μυθιστορηματικές Βιογραφίες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.770 92 (Ελλάς - Ιστορία - Εμφύλιος πόλεμος, 1944-1949 - Προσωπικές αφηγήσεις)
Άλλα πρόσωπα: Γιώργος Αντωνίου (Επιμελητής) , Νίκος Α. Μαραντζίδης (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-05-1303-5
ISBN (10ψήφιο): 960-05-1303-1
Βάρος: 0.621 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
6.93
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

4.99
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Βλαντάς, Δημήτρης
Ο Δημήτρης Βλαντάς γεννήθηκε στο χωριό Μάραθος του νομού Ηρακλείου Κρήτης τον Φεβρουάριο του 1908. Υπήρξε μέλος της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) από τον Οκτώβριο του 1924. Εξορίστηκε από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου στη Γαύδο, απ΄ όπου και δραπέτευσε τον Μάιο του 1941. Ήταν γραμματέας της ΟΚΝΕ από τον Οκτώβριο του 1941 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1943, οπότε η ομοσπονδία ενσωματώθηκε στην ΕΠΟΝ (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων). Διετέλεσε γραμματέας της ΕΠΟΝ από τον Φεβρουάριο του 1943 ως τον Ιούλιο του 1944. Εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ τον Δεκέμβριο του 1942. Ήταν αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου από τον Σεπτέμβριο του 1947 και τακτικό μέλος του από τον Ιανουάριο του 1949. Τον Οκτώβριο του 1944 προήδρευσε στην Εθνικοαπελευθερωτική Κυβέρνηση Κρήτης, που σχηματίστηκε από το ΕΑΜ και την ΕΟΚ (Εθνική Οργάνωση Κρήτης). Βγήκε στο βουνό ξανά το 1947 και ανέλαβε υπουργός Γεωργίας και αργότερα Στρατιωτικών στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση. Μετά την Έκτη Ολομέλεια, το 1956, διαγράφηκε από το κόμμα. Εξορίστηκε από τους συντρόφους του στα Καρπάθια, όπου τον ακολούθησε η οικογένειά του, και έμεινε εκεί για έντεκα περίπου χρόνια. Από τη Ρουμανία κατέφυγε στη Γαλλία το 1967. Από το 1968 ως το 1974 εργάστηκε στο λογιστήριο της εταιρείας FNAC. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1975, μετά την πτώση της δικτατορίας και την απόδοση γενικής αμνηστείας. Ο Δημήτρης Βλαντάς πέθανε στην Αθήνα το 1985.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.